szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Milliárdos program indul a felsőoktatásban kortárs képzőművészeti művek vásárlására, a magántőke bevonásával, azaz a szférában megvalósuló beruházásokkal párhuzamosan - jelentette be Magyar Bálint oktatási miniszter.

Az oktatási tárca kezdeményezésére az intézmények és a beruházók a megkötött szerződésekben vállalták, hogy a magántőke segítségével elindított fejlesztések egy százalékát - közel 1,75 milliárd forintot - új kortárs művészeti alkotások vásárlására különítik el és beépítik az új vagy felújított épületekbe - mondta az oktatási miniszter.

Az eddig megkötött beruházási szerződések alapján 400 millió forint jút az így létesülő felsőoktatási épületek kortárs művészeti alkotásokkal történő díszítésére.  A miniszter kitért arra, hogy 2004-2008 között összesen 175 milliárd, éves átlagban 44 milliárd forint beruházási összeggel valósulnak meg a magántőke bevonásával felsőoktatási fejlesztések.

Idén négy-öt pályázati kiírás megjelenése várható - mondta Cseresznyés László, a tárca beruházási főosztályvezetője. A tervek szerint pályázatot hirdetnek a Nyugat-magyarországi Egyetem diákotthonának, a Semmelweis Egyetem fogorvosi kar központjának, a Károly Róbert Főiskola kollégiumának, a Budapesti Műszaki Főiskola kollégiumának és oktatási épületének, valamint a Dunaújvárosi Főiskola oktatási épületének kortárs alkotással való díszítésére. Hatvan-nyolcvan pályázatra számítanak - fűzte hozzá.

A pályázatok koordinálását, az alkotások megrendelését szakmai zsűri végzi, amelynek titkársága a Ludwig Múzeumon belül működik. "A zsűri azt preferálja, hogy új műveket hozzanak létre a művészek2 - mondta  Néray Katalin a múzeum igazgatója.

Zárt, meghívásos és általános, nyílt pályázatok egyaránt lesznek majd, az első felhívást augusztusban teszik közzé többi között a kulturális tárca honlapján, s egy országos napilapban. Az elkészült terveket várhatóan Győrben kiállítják, s katalógus is készül róluk. A művészekkel a beruházó köt szerződést, az alkotásokat a húszéves bérleti idő lejárta után meg lehet majd vásárolni.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Kortárs gyűjteményt épít a Horváth Művészeti Alapítvány

Három kortárs, magyar művész alkotását vásárolja meg a Horváth Művészeti Alapítvány (HMA). A biztosítási iparágban nevet szerzett üzletember, Horváth Béla magánalapítványa a sajtó számára nyitott kuratóriumi ülésen jelentette be, megkezdi kortárs művészeti gyűjteményépítő tevékenységét.

Műértő

A kortárs művészet öngóljai

Mindannyiunk szomorú tapasztalata, hogy a művészet a legkevésbé sem meghatározó része a magyar emberek életének. Sehol sincs ennyire alacsony presztízse a művészetnek, főleg a kortárs művészetnek, mint Magyarországon. Az okokat nem is kell nagyon kutatni, elég nyilvánvalóak.

Gazdaság

Üzlet lehet a kortárs irodalom

Az erőteljes marketingstratégiával dolgozó, olykor kétes értékű műveket is vállaló, ám igen sikeres Ulpius-ház könyvkiadóra fújt az irodalmi szakma egy része. Most viszont jónevű fiatal szerzők írtak alá a kiadóhoz, s a rangos JAK (József Attila Kör) is együttműködést kezdett vele. Szakmai elismerés vagy az agresszív marketing eredménye mindez?