szerző:
eurohirek.hu

Az EU 25 tagországában 1.005 millió mozijegyet adtak el 2004-ben, 55 millióval többet, mint 2003-ban (950 millió). A tíz új tagországban az átlag felett nőtt a mozilátogatók száma, a becslések szerint 16 százalékkal, egyedül Lengyelországban 40,5 százalékkal több mozijegy fogyott.

Magyar mozi
A magyar filmek piaci részesedése a magyar piacon 2001-ben és 2002-ben volt a legmagasabb, 13 százalékos, 2003-ben ez az arány 9 százalékra csökkent, a folyamat a többi országban is hasonló. A magyar piacon az európai filmek részesedése 2000-ban 35 százalék volt, 2001-ban 40 százalék, 2002-ban 46 százalék, ami 2003-ban 44 százalékra csökkent. Ezekkel az adatokkal a tíz új tagország között az elsők vagyunk ebben a kategóriában.  A 10 millió lakosú Magyarországon 2000-ban 14,3 millióan, 2001-ben 15,7 millióan, 2002-ben 15,3 millióan, 2003-ban 13,6 millióan, 2004-ben pedig 13,7 millióan vettek jegyet mozielőadásra.
A bizottság által közzétett adatokból kiderül, hogy Magyarországon 2000-ben 21, 2001-ben 22, 2002-ban 24 és 2003-ban 21 magyar filmet gyártottak. Az új tagországok között a második helyen állunk Lengyelország mögött, ahol 2000 és 2002 között több, 2003-ban viszont egyel kevesebb saját film készült.

A magyar filmek átlagosan 450 ezer eurós költségvetéssel készülnek, a lengyelek filmenként átlagosan 610 ezer euróból gazdálkodhatnak, a legtöbb pénz egy filmre Szlovákiában jut, átlagosan 840 ezer euró.

Az EU Bizottság azt javasolja, hogy az uniós Media program költségvetését a 2007-2013-as időszakra duplázzák meg, emeljék 1 milliárd euróra, ezzel segítenék az új tagországok filmművészetének fejlődését.

A Media program az elmúlt időszakban minden új tagországban elindította a Media Desks nevű hálózatot, amely szakembereket segít ösztöndíjas képzéshez. A régióból több mozi tagja lett az Europa cinemas hálózatnak, ezekben a mozikban nagy százalékban európai filmeket vetítenek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kult

Hat magyar filmet hívtak meg Karlovy Vary-ba

A negyvenedik születésnapját ünneplő filmfesztiválon hat magyar film öt különböző szekcióban mutatkozhat be. A Magyar Filmunió újjáéledő magyar filmművészetről beszél.

MTI Kult

Júliustól itthon forog Szabó István új filmje

Július első napjaiban kezdődik Szabó István új filmjének forgatása; az Oscar-díjas rendező Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből készülő alkotását szeretnék a jövő évi Magyar Filmszemlén bemutatni.

Kult

Forró szék: filmajánló júliusra

A WAN2 magazin stábja szemügyre vette a június-júliusi filmkínálatot. Ajánlók - persze kritikai megjegyzésekkel fűszerezve. Nyári kínálat, de koránt sem uborkaszezon, az igazi mozimániások a vízpart helyett is a vetítőtermet választják.

MTI Kult

Új raktárba költöznek a magyar filmek negatívjai

Több mint háromezer doboznyi, jelenleg a földön tárolt filmnegatív megfelelő elhelyezését teszi lehetővé a Magyar Nemzeti Filmarchívum új raktára, amelyet Gyürey Vera igazgató mutatott be csütörtökön a szakma és a sajtó képviselőinek.

Videó: néha ki kell próbálni, tudja-e a Bugatti Chiron a 420 km/h-t

Videó: néha ki kell próbálni, tudja-e a Bugatti Chiron a 420 km/h-t

Ez pipa: megoldódni látszik, hogyan fognak lélegezni a Marsra utazó űrhajósok

Ez pipa: megoldódni látszik, hogyan fognak lélegezni a Marsra utazó űrhajósok

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Adventi irodalmi naptár - december 10.

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást