szerző:
MTI/hvg.hu

Fertőzött, használhatatlan volt az a nyolcvan doboznyi anyag, amit a közelmúltban semmisítettek meg az Országos Széchényi Könyvtárban - közölte, az Index hírportál értesülésére reagálva, Monok István főigazgató.

Bűncselekmény,
vagy muszáj?
Az Index internetes portálon vasárnap megjelent hír szerint elégették a közelmúltban az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményének egy részét, 1867 és 1952 közötti kiadású kisebb nyomtatványokat, vállalati és egyesületi kiadványokat, amelyek nélkül soha többé nem lesz rekonstruálható sok egyesület, civil szervezet, nagyrészt államosított és megszüntetett intézmény, gyár, üzem története. Az internetes lap a könyvtár egyik munkatársát idézte, aki kulturális bűncselekménynek nevezte az eljárást. Az anyag egy része megmenthető lett volna szerinte.
"A történtekért bármikor vállalom a felelősséget" - mondta főigazgató, hangsúlyozva, az intézmény által évtizedek óta "hurcolt" anyag külső raktárakban többször került víz alá, galambok fészkeltek a dobozok között.
   
Hozzátette, amikor munkatársai megpróbálták azonosítani a reklámanyagokat, kiadványokat - a dobozok tartalmának korábbi fertőtlenítése ellenére - két órán belül szemgyulladás, bőrkiütés jelentkezett náluk.
   
Monok István közölte azt is: a megsemmisített anyag nem volt a könyvtár állománya, azt azért tették félre, hogy saját anyagok eltűnése, károsodása esetén ezeket a másodpéldányokat használják.
   
A főigazgató  vitatta az Indexnek nyilatkozó munkatársa azon állítását, hogy sok dokumentum némi anyagi ráfordítással megmenthető lett volna.
   
Közlése szerint ezzel kapcsolatban utoljára öt éve végeztek számításokat, "amúgy ez a pénz sem áll rendelkezésre" - tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pontosított Volner, a békés tüntetőkkel nincs baja

Pontosított Volner, a békés tüntetőkkel nincs baja

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

Napos, de hűvös idő várható

Napos, de hűvös idő várható

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt