szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tíz éves nyomozás után, lopott műkincsek átvétele miatt bíróság elé idézték Rómában a tekintélyes Los Angeles-i J. Paul Getty-múzeum kurátornőjét, aki tagadja a vádakat.

Közel egy évtizedig tartó nyomozást követően helyezte vád alá az olasz ügyészség Marion True-t lopott javak és régészeti műkincsek illegális átvételére való bűnszövetkezés címén.
   
True, aki 20 éve dolgozik a híres múzeumnak, tagadja a vádakat és az intézmény is védelmébe vette. "Bízunk abban, hogy a tárgyaláson felmentik őt és nem okoznak több kárt dr. True személyes és szakmai hírnevének" - állt a múzeum közleményében. Marion True nem jelent meg a tárgyalás első napján, amelyet azonnal el is napoltak november 16-ig. 
   

Műkincs-feketepiac
Művészeti szakértők szerint évi több milliárd dollárra tehető az ellopott ókori műkincsek globális fekete piacának forgalma. A két fő célpont Olaszország és Franciaország, e kettőben minden évben több mint 12 ezer műkincs tűnik el. Olaszországban elsősorban a templomokat és a régészeti lelőhelyeket kedvelik a tolvajok. Az idézett ügyészségi illetékes figyelmeztet: az embereknek tudomásul kell venniük, hogy a fantasztikus műkincsek nem bukkannak fel csak úgy a semmiből. Vagy hamisítványok, vagy pedig illegálisan ásták ki
őket.
Az ügyben mintegy 40 olyan műtárgy szerepel, amelyet az ügyészek szerint illegálisan ástak ki, vagy pedig elloptak és a Getty-múzeum ezután vásárolta meg őket. Közöttük van egy nagy értékű görög Aphrodité-szobor is.
   
A per része azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket az olasz hatóságok tesznek az illegális ásatásokkal összefüggő kereskedelem letörésére azáltal, hogy nyomást gyakorolnak a múzeumokra és a műgyűjtőkre: ellenőrizzék műkincseik eredetét.
       
A nyomozás 1995-ben kezdődött, amikor a svájci rendőrség több ezer dokumentumot és fotót foglalt le, mintegy 4000 lopott műtárggyal együtt. Ezekből kiderült, hogy milyen módszerekkel dolgozik egy bűnbanda az ellopott antikvitások eladásában és "tisztára mosásában". Fény derült arra, hogy miként zajlott a műkincsrablás az elmúlt 40 évben az olaszországi Lazio és Toscana tartományban, amelyek különösen gazdagok a római és etruszk emlékekben. 2000-ben e bizonyítékok alapján fogták perbe, majd ítélték el első fokon Giacomo Medici olasz műkereskedőt. True ellen az egyik vád éppen az, hogy tudta: Medicin és a francia Emanuel Robert Hechten keresztül lopott műtárgyakhoz jutott hozzá a múzeuma.
  
1999-ben True és a Getty-múzeum szokatlanul nagy reklámkampánnyal kísért döntést hozott: visszaadtak Olaszországnak három, évekkel korábban ellopott műtárgyat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Amerikai ügyvéd perelné a magyar államot műkincsek miatt

Egy amerikai ügyvéd, Ed Fagan "több milliárd dollár" perértékre akarja beperelni Magyarországot olyan műkincsek miatt, amelyeket a nácik raboltak el eredeti tulajdonosaiktól, s amelyek utóbb a magyar állam tulajdonába kerültek, ám az nem szolgáltatta vissza őket jogos tulajdonosaiknak.

MTI Világ

Műkincsrablás Törökországban

Műtárgyakat raboltak el a minap az isztambuli Topkapi múzeumból - közölték csütörtökön az egykori szeráj biztonságáért felelős illetékesek.

Világ

Elrabolt műkincsek nyomában - Bagdadi tudósítónk jelenti

Bagdadban egy autodidakta művész fejébe vette, hogy visszaszerzi a Szaddám Galéria elrabolt kincseit. Egy Mirót már megtalált – állítólag az igazit. A művész most két Picasso rajzot is ki akar nyomozni, bár tudja, hogy az anarchikus viszonyok között erre nagyon kevés esélye van. Csak abból merít bátorságot, hogy visszaszerezte a legnagyobb iraki festő négy művét is.