szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szigetig még van egy kis idő. Jegy azonban már alig. A hvg.hu heti programajánlója most alternatívákat kínál, az off-Sziget rendezvényekre koncentrál. Hova menjünk szerdától-szerdáig?

Film

Korszerű pofonok
Ong Bak

Posztmodern bunyós
Új hős született
Feltalálják a melegvizet: minden évtizedben felbukkan egy új, a harcművészetben járatos akcióhős. A hetvenes években Hongkong Bruce Lee-t adta a világnak, a kung-fu hőst, aki még mindig nagy hatást gyakorol a filmiparra. A nyolcvanas években tűnt fel Jackie Chan, aki némi humort vitt a műfajba, és lélegzetelállító kaszkadőrmutatványokkal kápráztatta el a nézőket.
Az 1990-es években érkezett Amerikába Jet Li, aki új, akrobatikus mutatványokkal forradalmasította a harcművészeti filmeket. Most, az új évszázad első évtizedében egy kivételes szupersztár született, a thaiföldi származású Tony Jaa. Posztmodern bunyós.

Színes, feliratos thaiföldi-francia akciófilm, 2004, 108 perc
Rendező: Prachya Pinkaew
Harcművészek: Chatthapong Pantanaunkul, Erik Markus, Schuetz, David Ismalone, Nick Kara

Párhuzamos világ
Álomturné - magyar dokumentumfilm 
 
Várható, hogy heves érzelmeket és talán vitákat is kivált majd ez a magyar dokumentumfilm. Értelmi sérült felnőttek személyiségét, kapcsolatait ábrázolja az Álomturné. A helyszín egy értelmi sérültekkel foglalkozó otthon, a főszereplő pedig Tomi, aki szülei halála miatt került oda. Egy nap úgy dönt, szervez egy  zenekart, amivel meghódítják - mi egyebet is, mint - a showbusiness világát. A szereplőválogatásig minden reményteljesen alakul, ám első fellépésük érdektelenségbe fullad. Ekkor nem mindennapi ötletük támad: a Doki elviszi a társaságot egy álomturnéra. Valós élethelyzetek, valós drámák. Szituációk, amelyek nem mindig elkeserítőek, sőt, sokszor szórakoztatóak. 

Uránia Nemzeti Filmszínház, augusztus 4.
   

Patina
Budafest Verdi-operákkal

Budapest belehúz: Európa egyik legpatinásabb operaházában, az Andrássy úti Ybl-palotában idén is felcsendülnek a Verdi-operák. Ünnepi operagálával indul a fesztivál, amelyen Rost Andrea, Rálik Szilvia, Wiedermann  Bernadett, Kiss B.Attila, Anatolij Fokanov és Perencz Béla lép fel. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Kesselyák Gergely vezényli. A műsoron Verdi, Bizet, Rossini, Leoncavallo, Saint-Saens és Puccini operinak népszerű áriái szerepelnek. Előadják Verdi "Trubadúrját",  a Traviatát és Adam Giselle című balettjét is láthatja majd a közönség. Igazi ínyenc-program, amelyet a Sziget porfelhője sem nyomhat el! 

Budapest, Andrássy úti Ybl-palota, augusztus 2. - 17.


Zongorák minden mennyiségben
Tiszadobi Zongorafesztivál 
 
Ha azt hinnénk, minden csak a fővárosra koncentrálódik, hát tévedünk. A Tiszadobi  Zongorafesztivál hangversenyein ezúttal is világhírű művészek lépnek fel, köztük lesz az angol Ian Fountain, a francia Scaramouche Duót alkotó Malvina Renault-Viéville és Filippo Antonelli, a finn Olli Mustonen, a litván nemzetiségű Muza Rubackyte, illetve Kocsis Zoltán, Hauser Adrienne, Mocsári Károly és Szokolay Balázs is - mondta Czuh János fesztiváltitkár. A hétnapos zenei rendezvényen hazai fellépők is lesznek szép számmal, Mocsári Károly koncertjével indul a zeneélvezet, fellép Fenyő László és Prunyi Ilona, illetve Szokolay Balázs, Fejérvári Zoltán, és ott lesz Kocsis Zoltán is.

Tiszadob, augusztus 4. - 10.

A szentek bevonulása
Jazz és spirituálé - Országos Gospel Fesztivál

Big Daddy Wilson
Blues, jazz, spirituálé
A gospel zene, amely az 1920-as években az amerikai nagyvárosok feketék- lakta kerületeinek templomaiban jött létre, country-elemeket is tartalmazó vallásos dalforma. Az egész világon népszerűvé vált, Magyarországon is több együttes énekli, játssza.  Tucatnyi hazai és külföldi együttes részvételével nyit Solymáron az V. Országos Gospel Fesztivál.

Az együttesek előadásaiban a dallamos rock, a latin zene, a blues, a jazz, a spirituálé és a kórusmuzsika is megjelenik, s helyenként magyar népzenei motívumok is gazdagítják az egyébként is színes palettát. A hazaiak mellett fellép majd az amerikai Swinging Bach Singers és az olasz Trust in Jesus Gospel Kórus, valamint a szintén amerikai, világhírű Big Daddy Wilson and Mississippi Grave Diggers is.

Solymár, augusztus 27.

Színház, kiállítás (Oldaltörés)

Színház

Szemben a szélmalommal
La Mancha lovagja

Az örökzöld musical
Óbudai Társaskör - Óbudai Nyár
© terasz.hu
Örökzöld ez a musical, évadonként többször előveszik. Most nyáron az Óbudai Társaskör - Óbudai Nyár verziója kerül terítékre. Négyszáz éve született Cervantes halhatatlan hőse, a Búsképű lovag: 1605 januárjában jelent meg először a Don Quijote de la Mancha című regény.

A belőle készült musical immár negyven éve hatalmas siker, folyamatosan jelen van a világ és hazánk színpadain is.

Sok millióan láthatták a már-már klasszikusnak számító filmet is Peter O' Toole-lal és Sophia Lorennel.

Budapest, augusztus 4 - 7. 20:30
 

Pillanatatomok
Berger Gyula és Barátai Táncszínház

A mozgásszínházi közeg ezekben a napokban a Sziget színházi sátrában összpontosul, de azért azon kívül is lesz élet!  Berger Gyula és barátai Osho egyik bölcsességével kommentálják produkciójukat: „Mindannyian ugyanannak az énekesnek a különböző dalai, ugyanannak a táncosnak a különböző mozdulatai vagyunk.” A Pillanatatomok előadói friss, újszerű koreográfiával örvendezik meg a Millenáris közönségét. Találkozásuk a magyar kortárs tánc expresszív és a színpadon kíméletlenül őszinte darabja.

Budapest, Millenáris Park, augusztus 10. 19:00

Kis éji filmzene
Tér-Film-Zene

Vetítés a Parlamentnél; ezúttal tehát nem bent, hanem odakint vetítenek. Második alkalommal rendezik meg a Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivált a város szívében a Kossuth téren. A Parlament előtti rendezvények ingyenesen látogathatók minden este, má-más műsorral, mint például a Jó estét nyár, jó estét szerelem, Karenina Anna, Mozart - Don Giovanni vagy Beethoven Fidelioja. Filmek, tévéjátékok, zenék. Mindenkinek.

Budapest, Kossuth tér, augusztus 7-éig

Salzburgban jár?
Phaidra
Krétakör Színház
 
A Krétakör, mielőtt idehaza is játszaná új előadását, Salzburgban tartja a premiert. A Phaidra augusztus 9-én, a Salzburgi Ünnepi Játékokon lesz először látható német, osztrák és magyar partnerek koprodukciójában. Tasnádi István darabját Schilling Árpád állítja színpadra, a címszerepet Udvaros Dorottya játssza, az előadás zenéjét Márkos Albert szerezte.  Az előadás a magányról szól; Színházi kísérlet, amely politika és magánélet, színház és valóság, opera és próza klasszikus és modern határait feszegeti. A produkció augusztus végén a zürichi Theaterspektakeln Fesztivál programján is szerepel. A magyarországi bemutató szeptember 15-én lesz a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Salzburg, augusztus 9.

Hadd szóljon!
Hang-ember-hang-retro

Menekülés a hangerőtől: Pap János, a Zeneakadémia akusztikus professzora retrospektív előadássorozatának negyedik állomásaként az emberi kommunikáció gyökereivel foglalkozik, az állati hangokról tart részletes beszámolót. Ami mozog, hangot ad; ami-aki kommunikál, hangok segítségével információt közölhet és manipulálhat. Például másként ciripel bátor tücsök, mint a gyáva. Egyes állatfajok akár 20-30-féle hangkifejezéssel is élnek. Lehetetlen nem felfedezni az emberi kommunikáció és zene gyökereit. Ehhez pedig a legnemesebb tér egy templomkert.

Kapolcs - Templom, augusztus 4.  18:00

Nyári Moliére
Scapin furfangjai

Moliére a maga igazságát nem esztétikai eszmefuttatásokban fogalmazta meg, ez eszmék tisztázására a legalkalmasabb helynek a színházat tartotta. A felharsanó nevetés nála a józan ész megannyi diadala. Be tudta bizonyítani, hogy a nevetségesség természetes tartozéka a képmutatásnak, a fösvényeknek, úrhatnám polgároknak és a képzelt betegeknek. Moliere óta valamivel kockázatosabb lett hazugságban élni, mint annak előtte. A Figura Stúdió Színház előadása.

Kapolcs – Malomsziget, augusztus 5. 21:00

Kiállítás

Emlékező óriásplakátok
Roma Holokauszt

Óriásplakátok hirdetik a Roma Holokauszt 61. évfordulóját Budapest 20 forgalmas pontján. A plakátokon szereplő több mint 50 alkotás a Fővárosi Önkormányzat-Cigány Ház képzőművészeti gyűjteményéből való. Az önkormányzat neves roma festőművészek képein keresztül idézi azokat az érzéseket, amelyeket a cigányság 1944-ben átélt. Az óriásplakátokkal egyidőben, augusztus 2-án, kedden este 6-kor a Balázs János Galériában dokumentum-kiállítás nyílik Holokauszt-Cigány Vészkorszak címmel. A tárlat anyaga a hónap végéig látogatható a Roma Parlament épületében.

Budapest, augusztus 2. - szeptember 2.

A berendezés marad
Gótikától a biedermeierig

Bútorkollekció
Gótikától a biedermeierig
© nagytetenyi.hu
A Nagytétényi Kastélymúzeum talán kicsit "kiesik" a múzeumlátogatóknak, pedig elsőrangú helyszín! Az itt rendezett bútorművészeti kiállítás az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be. A hosszú gyűjtési idő folyamán a maga nemében egyedülálló bútorkollekció született.

A tárlat az európai bútorművességnek megközelítően 1440-től 1850-ig terjedő szakaszát tárja a látogató elé. A kastély 27 termében 300 bútor és bútor-együttes látható.

Budapest, Nagytétényi Kastélymúzeum

Pszeudo-retro
Pauer Gyula életmű-kiállítás

A kiállítás a külföldön is ismert és elismert szobrászakadémikus több művészeti ágat felölelő, egyedi művészeti pályának reprezentatív bemutatására vállalkozik, vetítésekkel, non-stop színpadi és filmes programokkal. A 63 éves Pauer a magyar képzőművészet meghatározó, kivételes alakja. Szobrászként, performerként, díszlet-, jelmez- és látványtervezőként egyaránt nemzetközi szintű, kiemelkedő munkásság az övé, számos köztéri alkotása az emlékműszobrászat megújítását jelenti. Legismertebb szobrai között említhetjük például a „Szöuli torzó” (Olimpiai park, Szöul), a „Paksi sakkemlékmű”, „Cipők a dunaparton - Holocaust emlékmű” (Budapest).

Budapest, Műcsarnok, július 15 - augusztus 28.

Kiállítás, koncert (Oldaltörés)

Babázzunk!
Középkori Kosztümös Babakiállítás és foltvarrás
 
Folt hátán folt: a patchwork a világ számos táján régóta ismert technika, apró textildarabokból, eredetileg maradékok összevarrásával létrehozott nagyobb tárgy, takaró, vagy szőnyeg. Az anyagok, a színek, a minták variációja számtalan, így egy-egy darabban rengeteg ötletesség, fantázia található. A kiállítás darabjai letisztult ízlést tükröznek, mely a modern ember otthonának nélkülözhetetlen kiegészítője lehet. A babák ruhái adják vissza a divat történetét, és kedves életképeken elevenedik meg a középkor hangulata.

Mezőkövesd, szeptember 30-ig

Koncert

Bach árnyak
Vázsonyi János - Shades of Bach

Vázsonyi szaxofonos, úgyhogy rendhagyó hangszereléssel hallhatjuk Johann Sebastian Bach műveit. Képzeljük el, hogy Bach egy esős őszi délután belép a kötheni Agnuskirche üresen kongó, visszhangos terébe. Megáll a néptelen templom közepén, lehunyja szemét, megmozgatja ujjait, előveszi szaxofonját, s játszani kezd. Improvizál, csak úgy, a maga kedvére, s ahogy a meg-megtorpanó, majd újra nekilendülő dallam fanyar, szomorkás éneke felszáll, úgy érezzük, valami felsőbbrendűvel beszélget.

Budapest, Millenáris Szabadtéri Színpad, augusztus 6. 20:00

Vigyázat, autentikus!
Ian Siegal & Ripoff Raskolnikov - blues

A Raindogs néven futó három külföldi előadó közül itthon az osztrák, de lassan már magyarnak tekinthető Ripoff Raskolnikov a legismertebb, visszatérő vendége a hazai kluboknak, fesztiváloknak - a Tilos az Á is vele nyílt annak idején. A londoni Ian Siegal a szigetország underground blues életének jól ismert alakja.

Budapest, Millenáris Fogadó-Földszint, augusztus 8. 20:00


A dixie örök és elpusztíthatatlan?
Dómdixie Gála

Schuster Loránd mondását parafrazeáljuk itt, de akárcsak az őszinte, kőkemény rock, úgy a dixie is lassan múzeumi tárgy. Ettől még  persze mindkettő lehet izgalmas! A Dómdixie Gálán augusztus 6-án Szulák Andrea nemcsak az est háziasszonyaként, hanem jazz-énekesnőként is bemutatkozik: a szegedi Storyville Jazz Band koncertjén swinget énekel majd. A gálaest külföldi sztárvendége a lengyel Jazz Band Ball Orchestra lesz, de játszik a Ferenczi György Racka Band, a Hot Jazz Band és a Molnár Dixieland Band is. Ez utóbbi zenekar koncertjén fellép Allan Vache, az Egyesült Államok neves klarinétművésze is.

Szegedi Szabadtéri Játékok, augusztus 6.

Világzene a völgyben
Mitsoura, Balázs Elemér Group, Dresch Quartett

Juhász Mitsoura Mónika
Lovári, collár, romungro...
Ez a három produkció egy esten: igazi csemege. Juhász Mitsoura Mónika különböző tradíciókból - a lovári, collár, gulvári, romungro... - és zenei hagyományokból származó dalokat énekel. Gyűjteménye olyan emberektől származik, akik – állítása szerint még talán nála is nagyobb tehetséggel énekeltek. Míg Balázs Elemér zenekarának bátorsága elsősorban abban nyilvánul meg, hogy kerülik a felszínes, artisztikus hatáselemeket; ezáltal képesek a világ népi- és egyéb zenekultúrájának legkülönbözőbb vonásait is megidézni.  Talán senkinek sem sikerült következetesebben ötvözni a magyar népzenei hagyományt a klasszikus amerikai dzsesszel, mint Dresch Dudás Mihálynak. Dresch a népzenei motívumok beemelésével egészen új mélységeket adott a bebopnak - és fordítva. A kortárs világzene gyakran felületes "árukapcsolásaival" ellentétben a Dresch Quartet zenéjében egyedülálló és egymástól elszakíthatatlan módon szövődnek egybe a pentatónia, Coltrane jellegzetes futamai, a ritmusszekció szvinges húzása, a meglepő dinamikai váltások, a free jazz szabadsága és a hangszeres virtuozitás.

Taliándörögd – Klastrom színpad, augusztus 4. 20:00

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
A végéhez közeledik Tim Cook megbízatása, de buta lenne otthagyni az Apple-t

A végéhez közeledik Tim Cook megbízatása, de buta lenne otthagyni az Apple-t

Karácsony Gergely: Nem indulok az előválasztáson

Karácsony Gergely: Nem indulok az előválasztáson

Feltettünk 11 kérdést, bullshit választ kaptunk az operatív törzstől

Feltettünk 11 kérdést, bullshit választ kaptunk az operatív törzstől