szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vivendi Universal kínai vállalatokkal közösen, hatalmas beruházással téma-parkot szándékszik építeni Sanghajban. Újra megpróbálják; mondhatnánk, hiszen egyszer állt már egy monumentális szórakoztató park a város szélén - benne a mi Millenniumi emlékművünkkel.

A Hősök tere Sanghajban
2002-ben még így nézett ki
© Balogh Attila- azsia.net
A Vivendi Universal kínai vállalatokkal, a Waigaoqiao Group és a Shanghai Jinjiang (Group) Holdinggal közösen hatalmas, 900 milliós beruházással témaparkot szándékszik építeni Sanghajban.

A tervek szerint a témapark a pekingi olimpiára, vagyis 2008-ra készülne el. A 2002-ben elhatározott - és akkor még Pekingbe tervezett - beruházás idén áprilisban bejelentett tervvé vált és már csak kormányzati jóváhagyásra vár. A park az Universal filmjeihez kapcsolódó 1 milliárdos beruházással készült oszakai témapark változata volna.

Mindez azért is pikáns, mert a kínai nagyváros a Walt Disney társasággal is tárgyalásban áll egy témaparkról. A város úgy látszik nagyívű szórakoztatóipari beruházásokban gondolkodik - ott zajlik a Forma 1 kínai futama, a 2010-es világkiállítás is az övé - egyértelmű hát a cél, Ázsia csúcs turista központjává tenni a metropoliszt.

Sanghaj a posztindusztriális ázsiai Hollywooddá válást célozza, pedig egyszer már létezett és működött egy építészeti különlegességeket magába foglaló, monumentális szórakoztató park a város határában. A parknak – ki hinné – magyar vonatkozásai is voltak.

A bizarr parkról készült fotóknak a magyar nyelvű weben az azsia.net a lelőhelye. A 2002-ben készült képek a szanalmas.hu-n is megjelentek. A világ számos építészeti nevezetességének másolata látható a képeken, így ott áll egy 90 százalékos méretarányos változata a budapesti Hősök terén levő Millenniumi emlékműnek is. Királyokkal, vezérekkel,  Gábriel arkangyallal, pontosan úgy, ahogy Zala György szobrász, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp Ferenc éptészek munkája a magyar fővárosban látható. De nemcsak a Millenniumi emlékmű áll ott, hanem a Brandenburgi kapu másolata is, piramisok, egy Európa-falu francia és németalföldi házakkal, templomok és kastélyok, szélmalmok Hollandiából és a Michelangelo Dávid szobra, de ott a Mount Rushmoor sziklájába vájt elnök-portréinak kicsinyített mása is.

A hvg.hu megkeresésére sem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban, sem az emlékmű felügyeletével megbízott Budapest Galériában nem tudták megerősíteni, hogy valaha Budapesten jártak volna a Global Paradise park emberei, hogy felmérjék a Hősök terén álló emlékművet. Pedig - hangsúlyozták mindkét helyen - ha bárhol a világon másolatot készítenének róla, meglehetősen pontos terveket, dokumentációt kellene szerezniük a műről.

A Global Paradise olyasminek tűnik a fotókon, mint a mi Vajdahunyad várunk a Városligetben; nevezetsségeket hordtak itt is egybe, kiemelve épített és történeti kontextusukból, de a Global Paradise nagyobb, ezen kívül elhanyagoltságánál fogva kísértetjárta helynek tűnik.

A hvg.hu a képek készítőjétől, a Kínában élő Balogh Attilától megtudta, hogy a szórakoztató parknak szánt beruházás már nem működik. Nem is működött túl sokáig, az 1995-ös nyitás után mintegy másfél évvel - ám még gyakorlatilag a park teljes befejezése előtt - megdőlt a vállalkozás.

A befektetők a hvg.hu értesülése szerint mintegy 60 millió dollárt "hagytak benne" a beruházásban, amelyből villámsebesen kihátráltak, állítólag még évekkel később is széthagyott papírok, dokumentumok, jelmezek, autók (!) hevertek a helyszínen. Hiába kerítették körül a területet, az élelmes környékbeliek ki- (vagyis be)jártak a parkban levő tóhoz, a parlagon maradt részeken pedig zöldséget termesztettek. Úgy tudjuk, a park területén építkezés kezdődött tavaly. Meglehet, a Millenniumi emlékmű már nem áll ott, Sanghaj peremén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

Egyszerűen elfogyhatnak a wifi routerek

Egyszerűen elfogyhatnak a wifi routerek

Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik