szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orhan Pamuk, a legjelentősebb török kortárs író hazája EU tagsága mellett áll ki, még akkor is, ha most bírósági eljárás vár rá odahaza. Pamuk önteltséggel vádolta meg az EU-t és hazáját is.

Pamuk hétfőn Darmstadtban a Ricarda Huch írónőről (1864-1947) elnevezett díj átadásakor sürgette a teljes jogú török
EU-tagságot.
   
A 10 250 euró jutalommal járó díj átvételekor önteltséggel és gőgösséggel vádolta meg mind az EU-t, mind Törökországot.  Az EU-török csatlakozási tárgyalások körüli bonyodalmak kapcsán hazáját Pamuk olyan férfihoz hasonlította, aki egy olyan ajtó elé került, amelyen az van kiírva: Tilos a belépés.
   
Az irodalmi díj átadásakor méltatták Orhan Pamuk politikai bátorságát. A Hó és egyéb művek szerzője odahaza a legkényesebb témákról is nyíltan szól, például az örmények lemészárlásának máig tabunak számító kérdéséről. Becslések szerint 1915/16-ban körülbelül egymillió örmény esett a török etnikai tisztogatások áldozatául. Ezt a kort örkítette meg Franz Werfel A Musza Dag negyven napja című regényében.
   
Pamuk ellen az örmény és a kurd kérdésben tett kijelentései miatt, "a törökség becsmérlésének" vádjával eljárást kezdeményezett egy isztambuli kerületi bíróság. "Ez méltatlan ahhoz az országhoz, amely felvételt akar nyerni az Európai Unióba" - jegyezte meg  Walter Hoffmann, Darmstadt főpolgármestere.
   
Pamukot október 23-án, a frankfurti könyvvásár záró napján a német könyvszakma békedíjával is kitüntetik. Az irodalmi világ egyik legrangosabb elismerését tavaly Esterházy Péter kapta, s részesült már benne Konrád György is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Kult

Török íróé a német könyvszakma békedíja

Orhan Pamuk török író kapja meg idén a német könyvszakma békedíját - jelentették be szerdán Frankfurtban. Tavaly Esterházy Péter kapta ezt a rangos német kitüntetést.

Repülőgépekről oltják a horvátországi erdőtüzeket

Repülőgépekről oltják a horvátországi erdőtüzeket

Örömlányok tüntetnek Németországban a koronavírus-korlátozások ellen

Örömlányok tüntetnek Németországban a koronavírus-korlátozások ellen

Lángosért állt sorba, betörték az NB1-es kézilabda edző orrát

Lángosért állt sorba, betörték az NB1-es kézilabda edző orrát