szerző:
hvg.hu

Nyomul az őszi moziszezon: Gól, Porcelánbaba, Sztornó. Ez utóbbiban egy magyar celebrity a főszerepben! Van azért itt más is; kiállítás Kínáról, egy másik Japánról, színházi izgalmak a Trafóban, kubai rövidfilmek, a PRAE című irodalmi lap forradalmi száma, a Barbaro zenekar újjáalakulása. Igazi ínyencségek a hvg.hu programajánlójában!

Film

Tanya csak egy van
A porcelánbaba


Tanyavilág - szeretnivaló, naiv emberekkel
© tivolifilm.hu
Volt egyszer a Tanya. Valahol Magyarországon. Közelebbről: Európában. Még közelebbről: a Föld nevű bolygón. Itt, ezen a Tanyán szeretnivaló, naiv és rafinált tanyasi emberek éltek. Időnként idegen emberek érkeztek erre a Tanyára. És akkor mindig elszabadult a pokol. Mert az idegenekkel jött a halál is. Meg a pusztulás. Meg a gyűlölet. És az irigység. És a hiúság. És a szégyen. És a hazugság. Ezen a Tanyán az idegenek mindig csak bajt okoztak...

Játékfilm Lázár Ervin Csillagmajor című kötetének novellái alapján. Az elbeszéléseket a helyszín köti össze, az a valóságban nagyon is létező Tanya, amelyben szeretnivaló, naiv tanyasi emberek élnek.
 
Magyar filmszatíra, 75 perc, 2004
Rendező: Gárdos Péter
Szereplők: Csányi Sándor, Németh Judit, Bertók Lajos

Az a szép zöld gyep
Gól!

A focis filmek új hullámát éljük; íme egy példány.  A srác, Santiago, Los Angeles spanyolok lakta szegénynegyedében él, s van egy nagy álma: profi focista szeretne lenni. Reménytelennek tűnik, hiszen az Államok nem fociállam, de egy napon mégis Európában, a Newcastle United mezében találja magát a fiú. Hát nem gyönyörű? A filmben számos sztár-focista is feltűnik, akik - ki mást? - önmagukat játsszák. Most először találkozhatunk a vásznon Beckhammel és Zidane-nal is.

Amerikai sportfilm, 118 perc, 2005
Rendező: Danny Cannon
Szereplők: Kuno Becker, Alessandro Nivola, Marcel Iures, Stephen Dillane

Tönkrement harmincas
Sztornó

Egymásra nézve
Lovasi András és Láng Annamária
© KVB
Az embert időnként elkapja az örvény, semmi sem megy, az egész világ összeesküszik ellene; kész, sztornó. Lassú, lélektani krimiszerű összeomlást kísérhetünk végig, melyből látszólag nincsen menekvés. A 30-as értelmiségi pokoljárása azonban nem torkollik, tragédiába. A fordulatos, történetnek, mely tele van ugyan szorongással, fóbiával, mégis építő eleme az életet igenlő humor, legyen az akár fekete is.

A Sztornó a Közgáz Vizuális Brigád (KVB)első normál költségvetésű filmje. A budapesti Odeon Lloydban, az Utolsó előtti vágás sorozatcímű est vendége lesz a Sztornó című új magyar film rendezője, Pálos György (KVB) és főszereplője, a rock színtérről ismert Lovasi András (Kispál és a Borz). Az este folyamán exkluzív vetítés a rendező korábban nyilvánosság elé nem jutott kisfilmjeiből, ill. egy felvonás levetítésével ízelítőt kaphatunk a produkcióból is, s a nézőknek egyúttal ott helyben lehetőségük nyílik elmondani véleményüket a friss filmről, ill. kérdéseket tehetnek föl a rendezőnek.

Odeon Lloyd; okt. 12. 19.00


Jönnek az oroszok
Új orosz filmek az Örökmozgóban
 
Oroszország filmipara az utóbbi években nem csak, hogy talpra állt, de lassanként már sikerágazat.  Ám egyre nehezebb újra megtenni az első lépéseket, és fölépíteni a korábbi kapcsolatokat. Az Örökmozgó a hiányt pótolva megpróbál időről időre válogatást adni a jelenkori orosz filmtermésből. A rendezvény megnyitóján Filipp Jankovszkij Államtanácsos című ez évi filmjét mutatják be. Az alkotás Borisz Akunyin azonos című regényéből készült. A főszerepeket az orosz film legnagyobbjai, Nyikita Mihalkov, Oleg Menysikov, Oleg Tabakov, Fjodor Bondarcsuk, Marija Mironova alakítják. A programban szerepel még Valerij Todorovszkij Mostohatestvérem Frankenstein, Vlagyimir Maskov Papa, Alekszandr Szokurov A nap, valamint Pavel Csuhraj Vera sofőrje című alkotása.

Budapest, Örökmozgó, október 8-17.


Kis lépések
Kubai rövidfilmek a Ludwig Múzeumban
Arturo Infante egyestés latin filmklubja

Kuba vonzóvá kívánja enni magát, s ehhez eszköz olykor a kortárs művészet is. Attól persze, hogy engedélyezett műveket látunk, még igenis lehetnek jók, sőt! Arturo Infante fiatal kubai filmrendező saját és barátainak rövidfilmjeiből tart vetítést, a filmek – szinte kivétel nélkül – kubai filmfesztiválok díjnyertes alkotásai. Arturo Infante Utópia című munkája például 2004-ben, Kubában, mind az Alacsony Költségvetésű Filmek Fesztiválján, mind pedig a Fiatal Filmesek Fesztiválján elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat. Egy másik alkotása, A betolakodó pedig tavaly tavasszal az Év Forgatókönyve címet kapta a Salvador Dalí 100. születésnapja alkalmából rendezett seregszemlén. Arturo kéthónapos itt tartózkodása alatt Budapestről készít kisfilmet. Az egyestés latin filmklubban 5 kubai, 1 brazil és egy francia filmrendező összesen 8 rövidfilmjét tekintheti meg a nagyérdemű, eredeti nyelven, angol felirattal.

Budapest, Ludwig Múzeum, október 6. 18:00

Filmes kaland északon
CineFest Miskolcon

A kulturális fővárosi címre pályázó borsodi megyeszékhely második alkalommal fogad fiatalfilmeseket a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja, az idén nyolcvanhárom alkotás versenyez. A versenyre harminc országból 272 nevezés érkezett, a legtöbb alkotó eljött a rendezvényre. Jöttek vendégek Európából, érkeztek filmesek Egyiptomból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Mexikóból, Kanadából és Iránból. A benyújtott művekből - nagyjátékfilmek, rövidfilmek, kísérleti, animációs és dokumentumfilmek - előzsűri válogatott, a már szelektált alkotásokat öt napon át vetítik a miskolci Kossuth és a Hevesy ART mozi termeiben nemzetközi szakmai testület és a közönség előtt. 
Filmtörvény után...? címmel kerekasztal beszélgetést is rendeznek a filmgyártás és -forgalmazás helyzetéről, problémáiról.
 
Miskolc, október 3 - 8.

Színház, kiállítás, irodalom (Oldaltörés)

Színház

Between, Képregény
Wally Cardona és az OFF Társulat közös estje

Letisztult színpadkép, elmélyült koncentráció és kifinomult mozdulatsorok jellemzi a két estén látható három koreográfiát. A New York-i koreográfus, Wally Cardona saját duettje mellett egy többhetes, magyar táncosokkal folytatott közös műhelymunka bemutatójára is sor kerül. Az OFF Társulat tagjai nyáron kezdtek dolgozni az amerikai koreográfussal a Between című darabon, amelynek befejező próbáira az előadás előtti hetekben kerül sor. Az este harmadik darabja Hód Adrienn és Bakó Tamás duettje, a Képregény, amelynek zenéjét Szemző Tibor jegyzi és adja elő.

Budapest, Trafó, október 7-8. 20:00

Poézis és teatralitás
Zérus - Sinéad Morrissey versei

Verses színpadi műsor. Unalmasan hangzik, nem? Pedig izgalmas is lehet! A Trafó és a British Council kortárs irodalmi sorozata keretében brit költők műveit állítják színpadra a Trafó által felkért színházi rendezők. A Zérusban Mundruczó Kornél rendező formálja színházi estté az észak-ír költőnő, Sinéad Morrissey (1972-) verseit. Morrissey költészetének alapmotívuma az utazás, konkrét és átvitt értelemben egyaránt. A rendező két színésznővel és egy csapat fiúval álmodta színpadra a verseket, a brit bentlakásos iskolát idéző lenyűgöző színpadi környezetben.

Budapest, Trafó, október 11-12. 20:00

Kiállítás

Távol és mégis közel
Sárosi Anita: Little China

A Little China című kiállításon a bemutatott videoanyagokon keresztül fiatalos, új megközelítésben ismerhetjük meg a távoli országot. Sárosi Anita munkái kitágítják egy idegen kultúra megismerésének lehetőségét a kívülálló számára.  Olyan dokumentum-jellegű felvételeket nézhetünk, amelyek a Kínában éjjel-nappal pizsamában sétáló embereket mutatják be – ez ugyanis ott teljesen elfogadott szokás. A másik videón azt követhetjük figyelemmel, amint Shanghaiban három európai lány indul el pizsamában sétálni. S hogy erre hogyan reagálnak a helyiek? A kiállításból ez is kiderül.

Budapest, Trafó Galéria, október 13 - november 3.

Olaj a vászonra
Mesterséges fejlődés - természetes elmúlás

Városkép ember nélkül
© museum.hu
Ötven olajtecnikával készült képét hozza el Szegedi Varga Zsuzsanna Bostonban élő festőművész. Számos egyesült államokbeli kiállítása után először látható tárlata az esztergomi Duna Múzeumban. Erőteljes színek és dramatikus nézőpontok jellemzik Szegedi Varga Zsuzsanna festményeit. A valóságot leegyszerűsítve, céltudatosan, rejtett kritikával ábrázol.

A bostoni városrészletek fölé emelkedve elmozdítja a horizontot a megszokottól, hol az ég felé, hol a lábunk elé összpontosítja figyelmünket. Míg a városképek ember nélküli ábrázolással, mégis emberről és környezetről szólnak, úgy a viharvert fái látszólag messze kerülnek ettől a témától, mégis ugyanezt a gondolatot folytatják.

Esztergom, október 5-30.

Szent hegyek
Fudzsijama - a lebegő világ képei

Japán kulturális hónap zajlik; ez a kiállítás Kacusika Hokuszai és Utagava Hirosige 19. századi ukiyoe képeinek páratlan gyűjteménye, illetve kortárs fotók kollekciója, amelynek témája Japán egyik legfontosabb jelképe, a Fudzsijama hegy. Az ukiyoe szó szerinti fordításban azt jelenti: a "lebegő világ képei". Mint műfaj, szintén a 17. században alakult ki az akkori japán nagyvárosok pezsgő kulturális életében. A cseresznyefa nyomódúcról sokszorosított zsánerképek a 18. század elejére már népszerűbbek voltak mint a klasszikus festmények."Azt kívánom, hogy e kiállítás megtekintése után a magyaremberek még nagyobb érdeklődéssel forduljanak Japán és a japán kultúra felé, valamint hogy a két nép közötti kölcsönös megértés és együttműködés tovább erősödjön" - fogalmazott Inagava Terujoshi nagykövet.

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, október 13.


Tetszettek volna…
A PRAE új száma

Az irodalmi folyóirat körkérdést intézett kortárs hazai írókhoz: volt-e bármiféle forradalom a magyar irodalomban 1989 óta? Az irodalmon kívül cyberkultúrával, médiával is foglalkozó PRAE kérdésére jött válaszokból állt össze a most megjelent 022-es lapszám. Annyit elárulunk: sem az igen, sem a nem felé nem billent el a mérleg nyelve. Ez persze még nem jelenti azt, ne lett volna akár forradalom (is) a magyar irodalomban, ez legfeljebb csak azt jelenti, a forradalom fogalmát írók, irodalmárok, kritikusok másképp és másképp értelmezik. Markáns, olykor provokatív szövegek születtek a markáns, olykor provokatív PRAE számára.
Ha már kutakodunk, érdemes megkeresni a PRAE régebbi számait is; olyan témákkal, mint a sci-fi, pszichoaktív nyelvszerek, Greenaway, Weöres,  Ellis, Amerika és a Devla…


Koncert, fesztivál (Oldaltörés)

Koncert

Mindenes énekes
Peter Lipa és a Barbaro az A38-on

Peter Lipa
Hajlékony orgánum
A MOLto Vivace sorozat idei utolsó alkalmával a kiváló szlovák énekes, Peter Lipa, illetve a nemrég újjáalakult Barbaro lép fel az A38 hajón.

Peter Lipáról, a páratlan hangú és fáradthatlan szervező-dzsesszénekesről első hallásra/pillantásra Joe Cocker ugrik be - azzal a kis különbséggel, hogy Lipa sokkal jobb. Évtizedekig vezette az európai dzsessz-szavazások listáit, a bluesban ugyanolyan otthonosan mozog, mint a spirituálékban vagy a Beatles-feldolgozásokban. Magyarországon többször járt már, legutóbbi lemeze is itt készült. Hajlékony orgánum, finom humorral átszőtt előadás, pompás feldolgozások és remek saját szerzemények: Lipa maga a dzsesszéneklés.

Lipa igazi polihisztor: geodéziát, építészetet és újságírást tanult, emellett részt vett az amatőr színházi mozgalomban, miközben fáradthatatlanul szervezi a Pozsonyi Dzsessznapokat, rádióműsorokat készít. És természetesen énekel. Jelenlegi, fiatal zenészekből álló zenekarával 1997 óta játszik együtt. A nemes egyszerűséggel Lipa/TBGZ Bandnek nevezett együttes funkkal, blues-zal elegyített mainstream jazzébe szlovák nyelvű táncos darabok éppúgy beleférnek, mint a Day Tripper vagy az I Wanna Be Your Man kibelezett feldolgozásai, mélyen átélt spirituálék és a Tizenhat tonna.

Balkáni népzene és hardrock
Barbaro

A kilencvenes évek egyik legizgalmasabb zenekara viasszatért! Balkáni népzene és hardrock, kristálytiszta ének és katartikus szólók - a Barbaro mit sem vesztett frissességéből és átütő erejéből. Bár az egykori alaptag, Jorgosz elhagyta az együttest, ez év tavaszán Cziránku Sándor (gitár), a zenekarvezető Herpai Sándor (dob) és Zsoldos Tamás (basszusgitár) az énekes-gitáros Both Miklóssal és Barcza Gergely fúvóssal kiegészülve újjáalakította a Barbarót. A Barbaro gyökerei a hetvenes évekbe nyúlnak vissza, amikor Tzotzoglu Jorgosz és a hegedűs Szabó András megalakították a Gépfolklór együttest. Az 1990-ben megjelent első Barbaro-lemez igazi revelációnak számított: feszes ritmusokra és virtuóz gitártechnikára épülő "modernizált" népdalformák, balkáni elemek, csujogatók kavarognak e lendületes anyagban. Közel öt év után alakultak újjá: a Balkan Fanatikban játszó Jorgosz helyett Cziránku Sándor tanítványa, a Kárpát Möbiuszból és a VHK-ból ismert Both Miklós énekel. A Barbaro alapfelállását Barcza Gergely egészíti ki fúvósjátékával.

Budapest, A38, október 6. 20:00


Csendes, ülős
Nemzetközi Hárfa Fesztivál
 
A hárfa titokzatos, kedves hangszer; hangja azt az illúziót kelti, mintha a világ még élhető hely volna s kifejezhető volna harmoniák által.A hárfa-fesztivál Vigh Andrea koncertjével veszi kezdetét a Királyi kastélyban, ahol fellép Tokody Ilona is. Visegrádi Gálahangverseny keretében a szlovákiai Papp László és a lengyel Anna Sikorzak-Olek Johann Sebastian Bach G-dúr hárfaszonátáját és Benjamin Britten hárfaszvitjét adja elő az ősi hangszeren.
Polónyi Ágnes hárfaestje után a cseh Jana Bousková ad hangversenyt, majd gálahangverseny keretében Jana Bousková, Vigh Andrea és a Budapesti Vonósok adják elő egyebek között Debussy Két táncát. A hárfa harmóniát, ünnepi hangulatot tud teremteni, s alkalmat ad a hallgatónak a meditációra, a megnyugvásra. Ránk fér.
    
Gödöllő, október 8.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem magyar hóbort: tengeri teknősök fészkét rongálta egy nő Miamiban

Nem magyar hóbort: tengeri teknősök fészkét rongálta egy nő Miamiban

Mészáros Lőrinc veje a Haladás vevőjelöltje

Mészáros Lőrinc veje a Haladás vevőjelöltje

Fernardo Alonso ismét világbajnok, de nem a Forma-1-ben

Fernardo Alonso ismét világbajnok, de nem a Forma-1-ben

Megvannak a POSZT nyertesei

Megvannak a POSZT nyertesei

A Visztulába zuhant egy repülő egy lengyel légiparádén

A Visztulába zuhant egy repülő egy lengyel légiparádén

Már egy fideszes vezető is besokallt a kormánypárti médiától

Már egy fideszes vezető is besokallt a kormánypárti médiától