szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ír John Banville kapta az Egyesült Királyság legnagyobb presztízsű irodalmi díját. A döntönök előtt hat név szerepelt, s Banville végül olyan írókat hagyott maga mögött, mint Zadie Smith vagy Julian Barnes.

1989-ben már jelölték, most díjazták is
John Banville
© AP
Az 1945-ös születésű ír John Banville a Man Booker díjjal ötvenezer fonttal is gazdagabb lesz. Banvillet egyszer már jelölték a díjra, 1989-ben The Book of Evidence című művéért. A szerző első regénye 1971-ben jelent meg. Mielőtt szabadfoglalkozású író lett, dolgozott egy légitársaságnál és az Irish Times című lapnál is 1988-tól 1999-ig.

A Booker díjat Tom Maschler kiadó kezdeményezésére alapította 1968-ban a Booker élelmiszeripari vállalat, amelynek neve ("Könyvész") ellenére semmi köze a könyvkiadáshoz: létrehozóját hívták így, aki a 19. században Guyanában alapított cukornádat és cukrot termelő-szállító céget, amely napjainkban is az egyik legnagyobb brit élelmiszer-nagykereskedelmi vállalat. 2002-ben létrehozták a Booker Prize Foundationt, a díjat felügyelő alapítványt, amelynek feladata egyebek között a szponzor kiválasztása, biztosítása. 2002 áprilisában öt évre a Man Group Rt. beruházási és brókercég nyerte el a Booker-díjhoz kapcsolódó szponzori jogokat és kötelességeket, így a díjat jelenleg hivatalosan Man Booker díjnak nevezik.
   

És nálunk?
A magyarországi irodalmi díjaknak több típusa van. Az állami díjak (Kossuth-díj, Széchenyi-díj), amelyeket az irodalom területén is kiosztanak, s amelyeket egy a mindenkopri miniszterelenök által felkért testület ítél oda. Ezek többmillió forinttal járó díjak, a Kossuth-díj esetében a díjazás az éves magyar átlagkereset ötszöröse. Léteznek szakmai díjak, ezek közül a legrangosabb talán a József Attila-díj, amelyre az írószervezetek jelölnek szerzőket. Ez a díj 200 ezer forinttal jár. A díjak harmadik területe elég vegyes képet mutat. Itt foglal helyet a Magyar Irodalmi Díj is; ez ötmillió forinttal jár, amelyet szponzorok adnak össze. Ez tekintélyesnek számít szakmai szempontból is, legutóbbi díjazottja Tolnai Ottó volt. Vannak kisebb díjak, például a Márai-díj is, amellyel prózai életműveket ismernek el. És ezen a harmadik területen található a Demján-Csányi féle Prima Primissima díj is, amelyet íróknak is adományoznak, és amely 50 ezer euróval jár.
A Booker-díj létrehozásának eredendően az volt a célja, hogy az angolszász nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló, presztízsértékű elismerésben  Az eredetileg 21 ezer, ma már 50 ezer font pénzjutalommal és nemzetközi hírnévvel járó kitüntetést Nagy-Britannia, Írország és a Brit Nemzetközösséghez tartozó országok azon állampolgára kaphatja, akinek regényét az adott évben a legjobbnak ítéli a szakmai zsűri. Ez utóbbi tagjait a legjobb kritikusok, írók és akadémikusok, valamint közismert személyiségek közül választja ki a nemzeti könyvtársaság. 
    
Eddig ketten kapták meg a díjat két ízben is: a dél-afrikai J. M. Coetzee (1983 és 1999), valamint az ausztráliai Peter Carey (1988 és 2001). A Nagy-Britanniában élő indiai származású Salman Rushdie 1981-ben kapott Bookert Az éjféli gyermekek (Midnight's Children) című könyvéért, majd a díj alapításának 25. évfordulóján, 1993-ban - amikor az addig nyertes művek versenyeztek egymással -, ez a mű kapta a Bookerek Bookerét ("Booker of Bookers").
   
A Booker-díjhoz két másik irodalmi elismerés is kapcsolódik: 1991 óta létezik a díjnak egy orosz változata, amelyet 2002 óta a Nyitott Oroszország jótékonysági szervezet finanszíroz (ennek tulajdonosa Mihail Hodorkovszkij). A 15 ezer dollárral járó orosz Bookert 2004 decemberében Vaszilij Akszjonov
regényíró kapta Voltaire hívei című regényéért. A másik, a 2000-ben indított, s ugyancsak 15 ezer dollárral díjazott The Caine Prize for African Writing, amely Sir Michael Caine, a Booker vállalat és a Booker-díj egykori elnöke nevét viseli, s amelyet afrikai írók kapnak egy angolul publikált, az afrikai kultúrát tükröző rövid történetükért. Idén első alkalommal osztották ki az újonnan alapított Nemzetközi Man Booker-díjat, amely et kétévente ítélnek oda a világ legjobb kortárs íróinak, akiknek műve angol nyelven megjelent. Az első kitüntetett a Franciaországban élő albán Ismail Kadare lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most érdemes frissíteni a Google Chrome-ot, könnyebb lett a jelszavak kezelése

Most érdemes frissíteni a Google Chrome-ot, könnyebb lett a jelszavak kezelése

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Több száz színtévesztő panaszkodik a legutóbbi Liverpool-meccs miatt

Több száz színtévesztő panaszkodik a legutóbbi Liverpool-meccs miatt