szerző:
hvg.hu

Szellemi és fizikai táplálék. A kultúra fogalomkörébe mindkettő beletartozik. És lám, egyszerre zajlanak művészeti fesztiválok, legfőképpen a BŐF, és az elmaradhatatlan őszi étel-ünnepek, mint amilyen a Békéscsabai Kolbászfesztivál. Kulturális programszemle a hvg.hu-tól! Jó étvágyat!

Film

Árnyrajárók
Bin-Jip - Lopakodó lelkek

Rejtélyes jótétlélek
Szellem és lélek egysége
© budapestfilm
Szellemlény járja a várost: egy hajléktalan fiatalember minden reggel motorjával rója az utcákat és szórólapokat tesz ki a házak ajtajára, hogy este betörjön oda, ahol nincsenek otthon - azaz nem mozdították el a kitett hirdetéseket. A célja nem a vagyonszerzés, mindössze szállást keres, ahol meghúzhatja magát éjszakára. A fiú a "szíves vendéglátásért" cserébe még fizet is, hiszen másnap reggeli távozása előtt kimos, kitakarít és megjavítja az elromlott háztartási gépeket. Az élete akkor változik meg gyökeresen, amikor találkozik egy gyönyörű és gazdag nővel, aki tönkrement, boldogtalan házasságban él. A fiú később megmenti a nőt a férj karmai közül. Kettejük egészen furcsa kapcsolata kezdődik el ekkor.

Színes feliratos dél-koreai-japán romantikus dráma, 88 perc
Rendezte: Kim Ki-duk
Szereplők: Hyun-kyoon Lee, Seung-yeon Lee, Jin-mo Ju

Fesztivál

Csehül állni
Bohémia Fesztivál

Az a bűvös mosoly
Karel Gott hívogat a plakáton
© millenaris.hu
A kilencvenes évek legeleje óta egy-két pesti cseh-mániákus rendszeres Bohémia esteket szervez; az Egyetemi Színpadon indultak, ma már nagyban nyomják. Hiába, no, generációk szerezték kulturális szocializációs élményeiket a cseh új hullám filmjein, a Vakond rajzfilmeken, a Hrabal könyveken és a sörtúrákon. Ez a mostani feszt okosan keveri a retro nosztalgiát a a valódi cseh kultúraismerettel. Azért tutira mennek: az idei rendezvény a retro jegyében zajlik majd, ebben legfőképpen a 70-es, 80-as évek hangulatát felidéző, csehszlovák és egyéb világslágereket játszó Karel Gott Revival Band lesz segítségünkre. Fellép még a Magyarországon is jól ismert, sajátos jazz-rockot játszó, cseh Psí Vojáci zenekar (lásd keretes ajánlónkat!), amely underground legenda hazájában. Természetesen a mozirajongók sem maradnak idén sem hoppon, a cseh filmművészet egy friss alkotása is levetítésre kerül. A Bohémia Fesztivál a gyerekekről sem feledkezik meg. Ebben az évben egy cseh bábelőadás és a sokunk számára oly kedves csehszlovák mesefilmek várják az apróságokat. Ami pedig a gasztronómiát illeti, a jól bevált cseh sörön és sörfalatokon kívül idén először a cseh szakácsok hagyományos ízeket is varázsolnak asztalunkra, természetesen az elmaradhatatlan knédlivel!

Psí Vojáci; a Kutyakatonák
Három fej
Középen Filip Topol, a legenda
© psivojaci.cz
A Psí Vojáci története a cseh rendszerváltás története is kicsiben - ha már mindenképp hozzá akarjuk kötni valamihez. A zenekart Filip Topol (1965) alakította, aki elsőként a Plastic People of Universe zenekarban tűnt fel 1978-ban, abban az együttesben, amelynek betiltása a cseh Charta'77 politikai mozgalom megalakulásához vezetett. Topol új együttese, a Psí Vojáci (Kutyakatonák) számára bátyja, a később híressé vált költő-író, Jáchym Topol írt szövegeket kezdetben - persze csakis olyanokat, amilyeneket a rendszer nem szeretett hallani. (Amúgy a  Kutyakatonák név egyes értelmezések szerint a Kis Nagy Ember című regényre utal.)  A zenekar 1980 és 86 között tulajdonképpen formális betiltásban létezetett, nem adhatott koncerteket hivatalos játszóhelyeken. Lakásokban léptek fel és felvételeket készítettek, amelyek kazettán terjedtek. 86 után ismét játszhattak, de "rendes" működésről csak 1989, a bársonyos forradalom után lehetett szó.  A Psí Vojáci zenéje három hangszer totális szerelmi házasságára épül (zongora, dob, basszus). Szenvedélyes énekdallamok,sanzon, rock és punk keveréke, simogatás és korbácsolás. Filip és csapata a nyolcvanas évek végén sokszor játszott Budapesten, de hosszú évek óta most először jönnek megint errefelé. Nem érdemes hát kihagyni!


Szellemi étkek (Oldaltörés)

Kolbászolunk
Békéscsabai kolbászfesztivál
 

Hát nem gyönyörű?
Betöltés
© kolbaszfesztival.com
Ez az igazi őszi multaság! Egyszer az életben érdemes egy kolbászfesztiválra ellátogatni.  Ami az Oktoberfest Münchennek, az a kolbászbuli Békéscsabának. Remek hangulat és főleg remek ízek! A kolbit pedig mi egyébbel, mint jóféle pálinkával, avagy különleges borral lehet leöblíteni; s ha így van, akkor már a hűvös októberi este sem zavar annyira.

Start: mind a 306 kolbásztöltő helyet lefoglalták már az ország minden tájáról, sőt külföldről is indulnak csapatok. A négynapos buli fő attrakciója ezúttal is a hagyományos kolbásztöltő verseny lesz, ahol a háromfős csapatok friss vékonykolbász gyúrásában mérik össze tudásukat. Szakavatott zsűri kóstolja és osztályozza a legfinomabb vastag szárazkolbászokat, de még a savanyúság készítő asszonyok is összemérhetik tudásukat.

Az idei csabai kolbászfesztivál kísérő programjaként borvigadalmat és vásárt is tartanak, melyen a bor- és kolbász árverés bevételét az erdélyi Kovászna megye árvízkárosultjai részére ajánlják fel. Nemes szándék. Ott a helyünk! 

Békéscsaba, október 20-23.

A világ legnagyobb csülköslecsója 
Balatoni Tojásfesztivál Guinness-rekord kísérlettel
 
Amint a rádióban is hallhattunk, tojásfesztivál azért kell, mert a tojá némileg negatív imázst kapott a kilencvenes évekbe az agrárháborúk idején.  Ebben nem vagyunk biztosak, ám a tény, jó volna tudni, hányféleképpen is lehet elkészíteni az emberiség egyik legősibb étkét! A háromnapos rendezvényen bemutatják a tojás változatos elkészítésének módjait, és kóstolókat tartanak. Spektákulumok is lesznek:  élő baromfiudvar - ahol az őshonos fajtákat mutatják be -, tojásművészeti kiállítás, szakmai tanácskozások, népművészeti és kézműves bemutató színesítik a programot. Nem csak tyúktojással, hanem fürj, strucc, emu "produktumokkal" is megismerkedhetnek a Balaton-parti városba látogatók. A nemzetközi fesztiválon Lengyelország, mint a fesztivál kiemelt vendége is bemutatkozik kultúrájával és fürjtojásból készült termékeivel.

Idén is lesz Guinness-rekord kísérlet: vasárnap délelőtt a Fő téren, az ismert szakácsmester, Benke László irányításával a világ legnagyobb csülkös tojásos lecsóját készítik el. Ebből mindenkinek jut!

Siófok, október 14-16.
   
Színház

Bécsben jár?
Kortárs magyar szerzőnők
Takács Zsuzsa és Szabó T. Anna

Új irodalmi sorozat indul a bécsi Collegium Hungaricumban, ahol magyar írónőket mutatnak be. A sorozat első estjén Takács Zsuzsával és Szabó T. Annával, illetve műveikkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A kétnyelvű felolvasóesten magyarul a szerzők, németül pedig Maria Hengge, a Burgtheater színművésznője olvassa fel - Orbán István fordításában - a műveket. A kortárs magyar szerzőnők alig vannak jelen a német nyelvű könyvpiacon, műveikből nagyon kevés német fordítás készült. Az intézet ezért neves műfordítókat kért fel arra, hogy a felolvasóestekre németre fordítsanak a magyar szerzőnők műveiből. A Bécsben bemutatott fordításokból a későbbiekben antológiát adnak ki.

Wien (A), Collegium Hungaricum, október 12.

Függőségek
Európai Színházterápiás workshop

A színház, mint terapikus eszköz, a tánc, mint a gyógyítás lehetősége, a terápia mint életteljesítmény megteremtése. A workshop alapvető célja a színházterápiás módszer népszerűsítése nemzetközi szinten, mivel ez a módszer hatékony terápiás eszköznek bizonyult a drogfüggő kliensek esetében. Az esemény szakmai fórumot biztosít a színházterápiás módszer számára. A rendezvény célja az, hogy az euro-TC (European Treatment Centers for Drug Addiction) tagjai megosszák egymással gyakorlati tapasztalataikat és elméleti tudásukat.

Budapest, Millenáris Teátrum, október 25-28.

Álló és mozgóképek (Oldaltörés)

Kiállítás


Utcafilm
Zöld Szél: friss videó- és fotóművészet

 A Fesztivál ideje alatt a városközpontban lévő Info-Pavilonban és a körülötte villódzó vetítővásznon fiatal művészek munkái kerülnek a járókelők elé. A rövid álló- és mozgóképes etűdök (képzőművészeti videók, klippek, képszekvenciák, színpoézisek) váratlanul, előzmények nélkül szólítják meg a közönséget. A művek alkotói különféle képzettségűek és a vizuális alkotóművészet különféle területein tevékenykednek (festészet, szobrászat, fotó, intermédia, alkalmazott művészet, animációs film), szándékaikban azonban közös a közérthetőség, a mindennapi vizualitás elemeiből való építkezés, a közvetlen kapcsolat keresése a nézővel. Különleges fényélmények és egy különleges mozgóképes műfaj születése a szemünk láttára: az Őszi Fesztivál világra hozza az „utca-filmet”.

Negyvenhét videó és állóképes etűd ad betekintést a pályakezdõ művészek munkájába. A Zöld Szél résztvevői:
Baglyas Erika, Barakonyi Szabolcs, Csiki Csaba, Doboviczky Attila, Egle Anita, Elek Judit Katalin, Esterházy Marcell, Fabricius Anna, Fodor János, Fodor Pál, Follárd Barbara, Gróf Balázs, Hajnal Norbert, Hermann Ildi, Jordán Katica, Juhász Dávid, Katarina Sevic, Kispál Attila, Kocsis Csaba, Kovács Alida, Kozma Éva, Mojzer Tamás, Nagy Gergő, Orbán György, Orosz Klára, Puklus Péter, Rácz Márta, Sas Miklós, Surányi Miklós, Szabó Ágnes Evelin, Szabó Attila, Szabó Sarolta, Szász Lilla, Szenteleki Dóra, Varga Rita, Vásárhelyi Zsolt, Vécsei Júlia, Zádor Tamás. Az összeállítás kurátorai Gyenis Tibor és Koronczi Endre képzőművészek.

BÖF InfoPavilon - Budapest, Károly körút, okt.14-23.Fedél nélkül
Festészet a hajléktalanokért
 
A Kálvin-téri aluljáróban állítják ki először annak a 18 képnek a reprodukcióját, amelyek a "Festészet a hajléktalanokért" elnevezésű, közhasznu kezdeményezés keretében készültek. A festészet a hajléktalanokért olyan program, amelynekkeretében a művész a hajléktalanokról a helyszínen készülő festményeket nem saját, hanem a fedél nélkül élők körülményeinek jobbítására szánja. A helyszíni festés demonstráció is egyben, ahol a modell önmagán és hajléktalan társai sorsán segít azzal, hogy az arcát adja a képhez. Egy év alatt összesen 18 kép készült el, s az ezekből készült reprodukciók egy hónapon át, november 14-ig tekinthetők meg. A kiállított képek eredetijére licitálni. A képek mellett, az árverés lezárásakor, azaz november 1-én a szervezők feltüntetik a vásárló nevét, s az összeget, amellyel a kezdeményezést támogatta. 
 
Budapest, Kálvin-tér, október 14.

Elnyűhetetlen műfajok
Kézműves kiállítás és vásár
 
Kézműves gyakorlatok: a hagyományos népművészet és modern kézművesség képviselői közül több mint százan mutatják be alkotásaikat a Petőfi Csarnokban. Hagyományok csarnoka: itt lesz a tojásfestő, a bőrőző, a hangszerkészítő, a kosárfonó, a keramikus, a nemezkészítő, a papírmerítő, a faműves és a gyertyaöntő - alkotói, valamint a modern kézműves technikák - az üvegfestés, a szalvétatechnika, a gyöngyfűzés, a tűzzománc, a foltvarrás, az ékszerkészítés és a selyemfestés - azon képviselői, akiknek a hobbijuk egyben hivatásuk is.  A rendezvényen olyan bemutatók is lesznek, amelyeken felnőttek, gyerekek, amatőrök és profik egyaránt kipróbálhatják, vagy akár el is sajátíthatják a különböző technikákat.

Budapest, PeCsa, október 15-16.

A Kelet a sógoroknál
A Hárem, a Kelet titka
 
Ausztria lazít: nem kell messze utaznia annak, aki a háremek érzéki világára kiváncsi: Bécstől 60 kilométerre, a Duna partján fekvő Krems városban erről nyílt kiállítás. Francia, osztrák-magyar, olasz orientalista festők 80 színes vászna tanúskodik arról, miként látták és képzelték el a nyugati világban e rejtélyes és európai férfi számára megközelíthetetlen világot a 19. században.

A festmények részint az Ezeregyéjszaka meséinek Mozart által a Szöktetés a szerájból című operában feldolgozott motívumaiból inspirálódnak, részben olyan realista témákat elevenítenek meg, mint a nők elrablása, a rabszolgavásárok, a bezártság. Látható Jean-Léon Gérome Mór fürdő című vászna, Jean-Baptiste Ingres Odaliszk-ja, és Eugene Delacroix több, a Maghreb-országok asszonyait megelevenítő vászna, így az Algíri nő. 

A szultán palotájának falai között a 17.-18. században egy adott időpontban akár 1200 fiatal nő és lány is várt a török szultán kegyére. A hárem, amelynek teljes létszáma a személyzettel, őrökkel együtt elérhette a 40 ezer főt is, maga is külön világot alkotott, saját jelrendszerével, hierarchiájával, intrikáival, és a szultán feleségének irányítása alatt állt. A kiállításon látható egy érdekes fotósorozat is: a felvételeket 1860-ban készítette az akkori iráni sah, saját háremének asszonyairól.
   
Krems (A), november 13.-ig


Zene (Oldaltörés)


Koncertek

Mély nyomulás, avagy a Nagy Levin
A Tony Levin Band az A38 hajón

 

Nagy Levin balról, gyanakodva néz
Progresszív rock az A38-on
Egy zseniális basszusgitáros, aki néhány zseniális zenekar tagja volt már! Pestre is el lehet végre hozni a normális zenéket, úgy látszik megtört a jég; van már egy-két játszóhely, amely kellően fogadóképes.  Levin együttese zenei hitvallásának megfelelően a saját számain kívül a King Crimson, a Genesis, Peter Gabriel és a Led Zeppelin repertoárjából állította össze a koncert programját. A Tony Levin, Pete Levin, Jerry Marotta, Larry Fast és JesseGress alkotta együttes mindig is a progresszív rockhoz vonzódott. A zenekarvezető az 1946-ben született amerikai Tony Levin a Budapesten többször is szerepelt Peter Gabriel együttesében játszott, majd a nyolcvanas évek elejétől a King Crimson együttesben basszusgitározott.

Budapest, A38, október 18

A hangok kertje
Japán szimfonikus zenekar

Első ízben jár Budapesten az NHK Szimfonikus Zenekar, Vladimir Ashkenazy vezényletével. Soile Isokoski, a világhírű finn szoprán énekli a Richard Strauss megrendítő szépségű Négy utolsó énekét. Elhangzik még Debussy Játékok című darabja és Ravel Daphnis és Chloé második szvitje, valamint Toru Takemitsu: A madarak leereszkednek az ötszögletű kertbe című alkotása.

Az NHK Szimfonikus Zenekar Japán első hivatásos zenekaraként alakult meg 1926-ban, Új Szimfonikus Zenekar néven. 1951-től a Japán Rádió vállalta a zenekar fenntartását, s az együttes azóta viseli az NHK nevet. Változatos programját a zenekar a legismertebb japán szerző, Toru Takemitsu (1930-1996) darabjával kezdi. Takemitsut, akinek célja a japán tradíció és a nyugati zene új törekvéseinek ötvözése volt, a "csend zeneszerzőjeként" szokták jellemezni.    Takemitsu hozzájárult a japán filmes új hullám sikereihez, 93 filmalkotás zenéjét szerezte. A madarak leereszkednek az ötszögletű kertbe című, címével is fantáziaébresztő művét a Bostoni Szimfonikusok mutatták be 1977-ben. Ereszkedjünk tehát le a hangok kertjébe mi is!

Budapest, Művészetek Palotája, október 14. 19:30

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videón, ahogy kirabolnak egy Práter utcai dohányboltot

Videón, ahogy kirabolnak egy Práter utcai dohányboltot

Leszúrta egy 13 éves lány az apját Galgahévízen

Leszúrta egy 13 éves lány az apját Galgahévízen

Nagyon nem tetszik az Európai Bizottságnak a magyar energia- és klímaterv

Nagyon nem tetszik az Európai Bizottságnak a magyar energia- és klímaterv

Nem volt elég komoly 650 lóerővel a Lamborghini SUV-ja, tenni kellett valamit

Nem volt elég komoly 650 lóerővel a Lamborghini SUV-ja, tenni kellett valamit

Minden kaposvári kosaras szerződését felbontották

Minden kaposvári kosaras szerződését felbontották

„Meg voltam győződve, hogy lezuhanunk” – brutális turbulenciába került egy repülőgép

„Meg voltam győződve, hogy lezuhanunk” – brutális turbulenciába került egy repülőgép