szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén három költő, Ágh István, Lövétei Lázár László és Sajó László, valamint Báthori Csaba költő, műfordító és Dragomán György író, műfordító veheti át a Déry Tibor nevét viselőirodalmi díjat.

Déry-díj
Az 1894. október 18-án született, 28 éve elhunyt író emlékére létrehozott alapítvány Déry Tibor özvegyének végakaratán alapul. Abban vagyonát a magyar államra hagyta azzal a kikötéssel, hogy azt értékesítsék, és az abból származó összegek kamataiból évente jutalmazzák a kimagasló irodalmi tevékenységeket.
A magyar irodalom művelésében elért kimagasló tevékenységéért az idén öt alkotó részesül a Déry Tibor Alapítvány elismerésében - tájékoztatott a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület. A jutalmakat és az okleveleket jövő hét pénteken, 20. alkalommal adják át az alkotó születésének évfordulója alkalmából.
    
Ágh István Kossuth-díjas, kétszeres József Attila-díjas költő főbb művei: Szabad-e énekelni, Rézerdő, A tündér megkötözése, Jóslatok az újszülöttnek.
   
Lövétei Lázár László 1972-ben született a székelyföldi Lövétén, a kolozsvári egyetem bölcsészkarának elvégzése után a csíkszeredai Székelyföld című folyóirat szerkesztője lett. A névadás öröme című verseskötete 1998-ban jelent meg Kolozsvárott, Távolságtartás című kötete 2000-ben Csíkszeredán.
   
Sajó László sátoraljaújhelyi születésű költő főbb művei között szerepel: A kavics helye, a Földön vonuló felhők és a Fényszög című verseskötet.
   
Báthori Csabának 1992-ben jelent meg Holtverseny című verseskötete; a többi között ő fordította Ted Hughes Varjú és Burckhardt Világtörténelmi elmélkedések című művét. Nevéhez fűződik  József Attila életművének német nyelvre fordítása.
   
Dragomán György 1973-ban született Marosvásárhelyen, 1988 szeptembere óta él Magyarországon. A Balassi Kiadó adta közre A pusztítás könyve című művét, novellái jelentek meg a Jelenkorban és a Mozgó Világban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Irodalmi Nobel-díj: miért halogatnak?

A jelek szerint nem működik olajozottan az irodalmi Nobel-díjosztás gépezete; csütörtökre ígérik Stockholmban az idei díjazott személyének a megnevezését, noha a döntést már – a szokásoknak megfelelően - hetekkel ezelőtt meghozta az arra illetékes tizennyolc svéd akadémikus. Vajon mi a halogatás oka? Az a díj történetében még nem fordult elő, hogy a bejelentés késsen, ám hogy ezekben a napokban mi történik a kulisszák mögött, az valószínűleg sose derül ki.

MTI Kult

Akszjonov kapta az idei orosz Booker-díjat

Vaszilij Akszjonov regényírónak ítélték oda az idei orosz Booker-díjat, amely az egyik legtekintélyesebb orosz irodalmi kitüntetés, a brit Booker-díj 1991-ben alapított változata.

MTI/hvg.hu Kult

Az albán Ismail Kadare kapta a Man Booker-díjat

Életművéért Ismail Kadare, Albánia legismertebb költője és regényírója kapta meg csütörtökön a Man Booker Nemzetközi Díjat, amelyet a világ legjobb íróinak jutalmazására hoztak létre.

MTI/hvg.hu Kult

Pinteré az irodalmi Nobel-díj

Harold Pinter angol drámaíró kapta az idei irodalmi Nobel-díjat - jelentette be Stockholmban csütörtökön kora délután a svéd királyi tudományos akadémia.

MTI/hvg.hu Kult

Irodalom: kiadták az idei Booker díjat

Az ír John Banville kapta az Egyesült Királyság legnagyobb presztízsű irodalmi díját. A döntönök előtt hat név szerepelt, s Banville végül olyan írókat hagyott maga mögött, mint Zadie Smith vagy Julian Barnes.

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül

Feltalálták a napelemet, amihez már napsütés sem kell

Feltalálták a napelemet, amihez már napsütés sem kell

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál