szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igazán remek az eheti kínálat! Johanna-premier, Wenders-retrospektív. Egy súlyos film két palesztin jóbarátról és az öngyilkos merényletek kérdéséről. Tudományos filmnapok és egy búfelejtő animációs mozi. Fametszetek Japánból, és magyar színházak a határokon túlról. Koncertek Snétberger Ferenccel és a Transglobal Undergrounddal. Programok egész hétre a hvg.hu-tól!

Szokatlan gyógymód
Johanna


Johanna.
Kint jól debütált
Mundruczó Kornél kultuszfilm-gyanús alkotást rendezett. A sznészként indult és színházban, illetve filmen is figyelemreméltó rendezéseket (Hagen, avagy a gyűgyöletbeszéd; Szép napok) létrehozó Mundruczó egy rövidfilmjét "terjesztette ki" egész estés operafilmmé két fiatal magyar író, Térey János és Harcos Bálint forgatókönyve alapján.  Külföldi feztiválokon sikerrel debütált a mű, mostmár rajtunk, magyar nézőkön a sor.
A drogfüggő Johannát egy baleset után visszahozzák a klinikai halálból. Nem emlékszik semmire. Mivel nincs hova mennie, orvosa a kórházban tartja nővérnek, mert megtetszett neki a lány. Johanna azonban szerelmét a betegeknek kínálja gyógyírként: visszaadja az életbe vetett hitüket, csodálatos gyógyulásukért imádják Johannát. Szokatlan gyógymódjával, a kórházi rend megszegésével azonban kivívja a hivatásos gyógyítók haragját...

Színes magyar operafilm, 90 perc, 2005
Rendező: Mundruczó Kornél
Szereplők: Tóth Orsolya, Cserna Ildikó, Gulyás Dénes, Trill Zsolt,
Gantner István


Budapest fölött az ég
Wim Wenders-sorozat az Örökmozgóban

Wim Wenders legújabb, Kívül tágasabb című filmjének magyarországi premierjéhez kapcsolódóan road movie-sorozatot rendez a német filmrendező műveiből a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum november 16-27. között.
   
A kortárs filmművészet egyik legismertebb alakjának új alkotása november 17-étől látható a magyar mozikban.
   
A Kívül tágasabb című alkotást - amelyben a rendező korábbi filmjeihez, főként a Párizs, Texas road movie stílusához tér vissza - idén négy kategóriában is jelölték a legjobb európai mozinak járó Európai Filmdíjra. Az alkotás versenyben van a legjobb európai film díjra, a legjobb rendező (Wim Wenders), a legjobb operatőr (Franz Lustig), valamint a legjobb vágó (Peter Prygodda és Oli Weiss) címért.
   
A Berlin és Los Angeles kettős vonzásában élő hatvan éves író, forgatókönyvíró, rendező "zsenialitásának felidézésére" a filmrajongók retrospektív válogatást láthatnak az Örökmozgó moziban.
   
A road movie műfajában készült Wenders-filmek sorában levetítik a Berlin fölött az ég (1987), a Párizs, Texas (1984), a Távol és mégis közel (1993), továbbá az Amerikai barát (1977), a Téves mozdulat (1975) és a Lisszaboni történet (1994) című filmet.

Örökmozgó; Budapest, Erzsébet krt. 39.

Még filmek... (Oldaltörés)

Leleplezősdi
Grimm

Budapesten járt Terry Gilliam
"Egy saját mesét készítettünk a mesemondó testvérekről, amelyben számos Grimm-történet – Piroska és a farkas, Jancsi és Juliska, stb. – is megelevenedik" - magyarázza Terry Gilliam, a film rendezője.

A Monty Python-társulat Oscar-díjra is jelölt oszlopos tagja a Matt Damon, Heath Ledger és Monica Belluci főszereplésével leforgatott Grimm című alkotásának díszbemutatójára érkezett hazánkba. Ezen alkalomból Terry Gilliammel az Uránia moziban beszélgettünk.

Klikk ide - a hvg.hu interjúja!
Brazil. Ugye emlékszünk? Tery Gilliam, ha mással nem, e filmjével legendás lett nálunk is - még jóval a Monty Python igazi, magyarországi ismertté válása előtt. Hiába, no, némi csúszással jönnek be itt dolgok. Most viszont itt az aktuális Gilliam-mozi!  

Will Grimm és testvére, Jake Grimm élete azzal telik, hogy faluról falura járván leküzdenek mindenféle, az útjukba - véletlenül vagy szándékosan - kerülő különös, nemegyszer természetfeletti szörnyetegeket, amelyek a helyi lakosság életére törnek. Valójában a Grimm testvérek nem mások, mint sikeresen tevékenykedő szélhámosok, akik rendkívül okosan rendezik meg a különféle szellemek és fenevadak támadásait.

Egy nap a fivérek egy városkába érkeznek, ahol különös megrendelés vár rájuk: néhány helyi lakosból kell kiűzniük a beléjük költözött gonosz szellemeket.

Holland vígjáték, 104 perc, 2004
Rendező: Tery Gilliam

Szereplők: Matt Damon, Heath Ledger, Lena Headey, Monica Bellucci

Élet-halál kérdések
Mennyország most

Merényletre készülve.
Mennyország most
© odeon.hu
Lehet-e ennél aktuálisabb téma? A film két gyerekkori jó barátról, Kaledról és Szaidról szól, akiknek reménytelen hétköznapjai egy merényletre való készülődéssel nyernek új értelmet. A palesztin fiatalok bombatámadásra készülnek az izraeli katonák ellen, ám végül is különböző módon döntenek a Tel-Avivba szánt bombákról. A film nem igyekszik sem hősként, sem terroristaként ábrázolni az Izraelben ártatlan polgárokkal együtt saját magukat is felrobbantó palesztin fiatalokat. Célja, hogy minél autentikusabb környezetben mutassa be két öngyilkos merényletre készülő fiatal utolsó napját, hogy feltárja milyen egyedi, emberi indíttatás rejlik egy merényletre készülő palesztin döntése mögött.

Színes, feliratos, francia-német-holland-izraeli, dráma, 90 perc
Rendező: Hany Abu-Assad
Szereplők: Kais Nashef, Ali Suliman, Lubna Azabal

Delta nagyban
Tudományos filmszemle
 
A világ 20 országából 113 filmet neveztek, ezekből az előválogatás után 13 országból 60 filmet fogadtak be a versenyprogramba. A vetítendő filmek mintegy fele hazai produkció. A program részeként november 11-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban egy retrospektív válogatás látható majd a korábbi tudományos filmszemlék díjazott műveiből. Ezt követően Új Eldorádó című filmet díszelőadáson mutatják be a Mindentudás Egyeteme és a World Science Forum vendégeinek. A vetítés után lesz a 2005-ös filmszemle ünnepélyes díjkiosztója.

Budapest, Bem mozi, november 8-11.

Lököttek, de kedvesek
Wallace & Gromit és az Elvetemült Veteménylény

Majdnem csehszlovák mesefigurák.
Wallace és Gromit
Kissé idiotisztikus, de imádnivaló. Nem eheti bemutató, de sose késő ajánlani, már csak azért sem, mert tekintélyes helyen debütált a nézettségi listákon a két krumplifejű figura. Wallace és Gromit, gazdi és az ő kutyusa még csak most kezdi meghódítani a magyar szíveket. Garantált siker, legalábbis azok körében, aki szeretik például a Kétbalkezesek, meg a Bob és Bobek című animációs filmeket. Wallace és Gromit nem csehszlovák mesehősök, de akár azok is lehetnének.
Közeledik a szokásos éves Zöldségóriás Verseny és kitör a "vega-mánia" Wallace és Gromit szomszédságában. A két cimbora nagyot kaszál a rágcsálóhárító rendszerrel, amely humánus módon tartja távol a nyúlhadat. Ám hirtelen egy hatalmas, rejtélyes, zöldségdúló "fenevad" kezd garázdálkodni a környéken... 
Remek szüzsé. Garantált a vigyor a legszofisztikáltabb filmnéző arcán is.

Színes, magyarul beszélő angol animációs film, 94 perc, 2005
Korhatárra tekintet nélkül megtekinthető


Színház, képzőművészet (Oldaltörés)


Szürreális élővilág
Élőkép Társulat: Lepkévé válás
 
Nem mindennapi látvány: az Élőkép Társulat olyan teátrális előadás létrehozására tesz kísérletet, amelynek szereplői nem emberek, hanem élő szobrok, természeti formációkra, állatszerű lényekre emlékeztető alakok. Az előadók színes elasztikus anyagba burkolt teste, illetve az egész színpadot borító textilréteg élő textúrát képez, amelynek segítségével egy nem létező világot varázsolnak színpadra az alkotók. A vetített képek, animációk a tér tágítását és egy különös atmoszféra megteremtését szolgálják. A Lepkévé válás nem más, mint egy színpadon testet öltő szürreális, fantasztikus „élővilág”, amelynek lakói részben valós, részben virtuális szereplők.

Az Élőkép Társulat több különböző művészeti ág képviselőjének találkozásából született. A társulat két meghatározó alakja Bérczi Zsófia és Terebessy Tóbiás. Előadásuk a vizuális színház („élő képzőművészet”, installációk, design) és a mozgásszínház (tánc, performánsz) találkozásából és ötvözéséből születő izgalmas vállalkozás.

Budapest, Trafó, november 13. 20:00


Vendégségben
Határon túli magyar színházi estek

 
Az őszi idényt Harag Györgyre emlékezve állították össze. Mindegyik vendégeskedő színház egy korszerű, ám hagyományosabb és egy rendhagyó produkcióval mutatkozhat be a Thália Színház közönsége előtt. A vendégjátékok sorát november 9-én a Figura Stúdió Színház nyitja, a Lakodalom című Csehov művel. November 10-én a Scapin furfangjai című Moliére-klasszikust tekinthetik a budapestiek, amelyben kolozsvári és sepsiszentgyörgyi vendégművészek is szerepelnek. November 21-én az újvidékiek láthatók a Thália Régi stúdiójában a De mi lett a nővel? című Csehov-adaptációval. November 29-én Szép Ernő Lila ákác című művét játsszák, amelyet a médiasztár, Verebes István állított színre. A komáromi Jókai Színház művészeti vezetője ezúttal a temesvári társulat színművészeit rendezte. A 16 éven felüli nézőknek szól 30-án Christian Grabbe Don Juan és Faust című darabja. A Csíky Gergely Színház előadása a pesti vendégjáték előtt november 13-án a bukaresti operában lesz látható.
   
Budapest, Thália Színház, november 9-30.

 
Korlátok
Robert Marcel párizsi fotóművész kiállítása
 

Robert Marcel munkája.
Kitekintünk
Korlátaink címmel első alkalommal mutatja be különleges képeit Magyarországon Robert Marcel, Párizsban élő magyar származású fotóművész. Az André Kertész, Brassai Gyula, Robert Capa világhírű magyar fotósok stílus hagyományait folytató, fekete-fehér képekkel jelentkező művész bejárta és körbefényképezte a világot, csavargásait képeken megörökítve tucatnyi kiállításon aratott már sikert - mondta a mostani bemutatót szervező Varga László. Többi között Franciaországban, Ausztráliában, Kanadában ismerkedhetett meg a közönség különleges látásmódját visszaadó, az életből ellesett pillanataival. A Korlátaink gondolatkört átölelő  30  kép  nemcsak esztétikai élményt nyújt sajátos fényhatásaival, hanem szembesíti is a szemlélőt a valóság  fonákságaival.

Budapest, Godot Galéria, november 13-ig

A Fuji látképe Budáról
Japán fameteszetek


Még november 13-ig látható egy pazar tárlat a Magyra Nemzeti Galériában. Aki eddig még nem látta: utolsó sansz! A japán fametszet művészet Európában talán legismertebb két képviselője, a neves ukiyo-e mesterek, Katsushika Hokusai (1760–1849) és Utagawa Hiroshige (1797–1858) is megörökítették a Japán szent hegyét, a Fujit munkáikon. 1823–31 között jelent meg Hokusai a Fuji harminchat látképe című sorozata, kiegészítéseivel együtt összesen negyvenhat fametszet. A hegyet a legkülönbözőbb távlatokból és nézőpontokból ábrázolta, a kompozíciók áttörést jelentettek a fametszeteken megjelenő tájábrázolásban. Később, az 1830-as évek közepén, Hiroshige A Tokaido ötvenhárom állomása című sorozatára (1833–34) is reflektálva jelentette meg Hokusai a Fuji száz látképe sorozatot, három kötetben. Hiroshige Japán nevezetes tájait megörökítő szériáiban többször is ábrázolta a Fujit, majd az 1850-es években elkészítette a hegyet harminchat fametszeten bemutató sorozatát. A jelen kiállítás alkalmat ad arra, hogy összevethessük a két művész egyéni ábrázolásmódját, műveik kölcsönhatásait. És hogy kiderüljün,egy hegy, egy szent magaslat hányféle is tud lenni.

Budavári Palota; MNG, november 13-ig.

Zene (Oldaltörés)


Magyar virtuóz
Snétberger Trió a Művészetek Palotájában
 

Snétberger Ferenc.
Egyéni hangú gitáros
© snetberger.com
Mint az Akustik Gitarre című gitárszaklap írja, Snétberger Ferenc művészete a jelen és a múlt beszélgetése, valódi szintézis. A norvég Arild Andersen bőgőssel és a Norvégiában élő, olasz származású Paolo Vinaccio ütőhangszeressel fellépő 48 éves virtuóz gitáros és zeneszerző európai koncertkörútja során nagy sikerrel mutatta be lemezüket. A Snétberger Ferenc Trió a kiemelkedő, egyéni stílusú gitáros legújabb együttese, amelyben a vele játszó mindkét zenész hangszerének mestere. Maga Snétberger Ferenc a flamenco, a klasszikus zene, a dzsessz és a szamba elemeiből alakította ki stílusát. Az új Trió zenéjét a könnyedség, a kivételes technika és a nagyszerű improvizációk sora jellemzi. A salgótarjáni születésű, de hosszú ideje Németországban élő Snétberger Ferenc játékával még a csendesebb tónusokban is megjeleníti az izzást és a szenvedélyt.

Budapest, Művészetek Palotája, november 12. 20:00

Ethno-techno a legjobbaktól
Transglobal Underground (UK)
 

Techno-miszticizmus.
Transglobal Underground
© t-g-u.com
Visszatérő vendégek; minden koncertjük elsőrangú élmény! Elektronikus világzene erőteljes ritmikával. Nehéz szavakkal bemutatni azt a forradalmi hatást, amit a TGU gyakorolt a világzenére és a partikultúrára. A Fun-Da-Mental nyers ereje, Natacha Atlas érzéki hajlításai, Badmarsh & Shri tablával dúsított basszusmenetei, a Banco de Gaia techno-miszticizmusa – ezt mind-mind a TGU találta ki.  A Transglobal Underground villámgyors hírnevet szerzett színpompás élő fellépéseivel, amelynek kellékei közé tartoztak a látványos színpadi kosztümök, a hastáncosok, és egy nepáli templomi őrség is. Népszerűségük ezen kívül Natacha Atlasnak is köszönhető, aki több évig énekesnőjük volt, és aki szólóalbumait is a TGU közreműködésével készítette. A világ számos pontján megfordult már, felléptek Indiában, Törökországban, Dél-Afrikában és többször megfordultak hazánkban is. Balogh Kálmánnal dolgoztak együtt, de tavalyelőtt a Sziget fesztiválon is felpezsdítették a hangulatot egy kis közös örömzenéléssel magyar zenészekkel.

Budapest, A38, november 10. 21:00

Északi fény és árnyék
A finn Rasmus a PeCSa-ban
 

Elbújnak a nap elől.
Rasmus
Tinédzserinvázió várható a Népligetben? HIM, Placebo, Rasmus - nem azonos zenék, de hasonló imágó, és hasonló rajongótábor. Darkba hajló, de azért popkedvelő tinédzserek. Na jó, ne legyünk igazságtalanok: az Európa-szerte rendkívül népszerű együttes nemrégiben jelentette meg Hide From The Sun című albumát, amelynek első kislemezdalát, a No Feart sok országban felkapták. Magyarországon tavaly mutatkozott be a The Rasmus a Sziget fesztivál záró programjaként - hatalmas sikerrel. A helsinki rockzenekar most megjelent albuma a hetedik a sorban, keményebb az előzőnél, de összességében hű maradt a Rasmus hangzásvilágához. Egy nyilatkozatukban azt mondták, hogy a Red Hot Chilli Peppers, a Metallica, a Depeche Mode együttes stílusa hatott a zenéjükre. 
Csak halkan kérdezzük: ugyan kire ne hatna mindez...?

Budapest, PeCSa, november 15.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tiszti főorvos: nem kell minden tüsszentést megkoronázni

Tiszti főorvos: nem kell minden tüsszentést megkoronázni

Leisztinger Tamás lehet a befutó egy, a Fidesz számára fontos üzletben

Leisztinger Tamás lehet a befutó egy, a Fidesz számára fontos üzletben

Szívesen használná a Google Earth-öt? Örülni fog a Google újításának

Szívesen használná a Google Earth-öt? Örülni fog a Google újításának