szerző:
hvg.hu

Nem, nem horrorfilmet szeretnénk ajánlani a hétre. A PinkHell egy új képregénylap címe, amely magyar alkotókat közöl. Comics-hétvége zajlik ugyanis, de emellett mást is kínálunk: Wenders és Atom Egoyan, Stereo MC's a PeCsában, Birkás Ákos szenzációs új festményei, a vokális jazz mini-fesztiválja. A kérdés év végéig: fenntartható-e a fejlődés? Hétről-hétre jobbnál-jobb programok...

Film

Képernyős ászok
Az igazság fogságában

Különböző igazságok.
De mi a valóság?
Atom Egoyan filmjeire mindig oda kell figyelni. Így van ez most is. Egy fiatal riporternő váratlanul lehetőséget kap arra, hogy két legendás showman-nal készítsen interjút. Ez a kiindulópontja Rupert Holmes novellájának, amit a kanadai független filmgyártás egyik kiemelkedő rendezője, az örmény származású Atom Egoyan vitt filmre. A történet Amerikába, az 50-es évek közepére repít. Lanny Morris és Vince Collins az ország legnépszerűbb műsorvezető párosa. A vicces és laza Lanny, párban az elegáns és arisztokratikus úriemberrel Vince-szel, az ország egész lakosságát estéről-estére elvarázsolja a képernyők előtt. A műsorvezetés ászai karrierjük csúcsán azonban hirtelen egyik napról a másikra eltűnnek a képernyőkról örökre... A totális média-korban mi lehet ennél izgalmasabb?

Színes, feliratos,
kanadai-angol-amerikai dráma, 106 perc
Rendező: Atom Egoyan
Szereplők: Kevin Bacon, Colin Firth, Alison Lohman, Rachel Blanchard

Western filmek sztárja
Kívül tágasabb

Lankadó életkedv.
Drog, alkohol, csajok
Nyűg az öregedés, na. A jobb napokat is megélt Howard Spence fiatalon western filmek sztárjaként élte életét, most, 60 évesen drogokkal, alkohollal és könnyűvérű, fiatal lányok szerelmével táplálja lankadó életkedvét, hogy elmeneküljön a fájdalmas valóság elöl: már csak ócska kis mellékszerepek maradtak számára. Kiábrándultságától vezérelve, filmbéli lova hátán meglép egy éppen folyamatban lévő forgatásról ellehetetlenítve ezzel kollégái munkáját. Távollétében azonban a káosz egyre csak növekszik, rendezetlen biztosítási ügyei miatt még egy magándetektív is nyomoz utána. Útja a nevadai Elko városába vezet, rég látott édesanyjához, akitől megtudja, húsz évvel ezelőtt egy fiatal nő érdeklődött holléte felől, mert teherbe esett tőle. A férfi teljesen megdöbben attól a feltételezéstől, hogy él valahol egy felnőtt gyermeke. Elindul a huszonöt évvel ezelőtti film forgatási helyszínére, a Montana-ban lévő Butte városába, ahol filmes karrierje kezdődöt...

Színes, feliratos német-amerikai filmdráma, 122 perc, 2005
Rendező: Wim Wenders
Szereplők: Sam Shepard, Jessica Lange, Tim Roth

Színház

Divatszínház, divat, színház
Nagy Fruzsina – Pater Sparrow: Recycle
 
Napjainkban a vizuális kommunikáció természete egyre inkább változik, átalakul. A tankönyvi bezetőre emlékeztető mondat mögött egy izgalmas kísérlet lapul. Művészeti ágak egymásba éréséről van szó, kérdésirányok összekuszálódásáról. Miért is ne lehetne tehát a “hagyományos” színházat, a pörgős divatbemutatót és a digitális filmet összegyúrni és egy teljesen új műfajt teremteni? Na ugye. Nagy Fruzsina a Trafó-ban megrendezett korábbi divatszínházai – Átváltozások és Álmok a szekrényből- folytatásaként most egy „szeméttelepen” játszódó látványszínház jellegű jelmez-showra készül, legalább 70 ruhakölteménnyel, amelynek szerves részét alkotná a bemutatót hol kísérő, hol önálló elemként is megjelenő epizódokra bontott film – Pater Sparrow rendezésében. Ez a produkció a konvencionális műfaji kategóriákkal nem meghatározható - színház, performansz és film; látvány, divat és zene egyenértékű szimbiózisa. Az összekötő attribútum a “recycle” fogalmi köre, vagyis a “hulladék újrahasznosítása”. 
 
Budapest, Trafó, november 25-26. 20:00


Képregények és kopt textilek (Oldaltörés)


A hvg.hu tippje a hétre:
Rózsaszín pokol
Hungarocomix képregénykiállítás- és fesztivál

Izmosodik, bővül a hazai képregényes színtér! Nem kis büszkeség tölti el keblünket itt a hvg.hu-nál, hiszen a magyar comics-szcéna újjáéledésének első jeleiről mi magunk is igyekeztünk beszámolni. Tavasszal még csak az újpesti gyűjtői börze és egy viharosra sikeredett Almássy téri egynapos fesztivál jelezte, a műfaj és közönsége egymásra talált újra, de most itt az új feszt, amely már nagyobb, szervezettebb és színesebb!

Megvalósult tehát a jóslat, vagyis, hogy Foly. köv.; új név, új koncepció, de az eddigiek szerves folytatása. A Magyar Képregénykiadók Szövetsége rendezi meg a Hungarocomix képregénykiállítást és vásárt az Új Sugár üzletközpontban (Budapest XIV. Örs vezér tere, a 2. metró végállomásánál).

Minden szinten, szinte minden: a földszinten vásár, az első emeleten képregényes műhely, alkotói fortélyok elsajátítása és persze találkozó kortárs comics-alkotókkal, a másodikon képregénytörténeti kiállítás.

A kiadók persze mostanra időzítik újdonságaikat; csak néhány a sok közül:
Fekete-Fehér Képregényantológia 3; benne Blueberry és sokan mások, itt az új epizód a Rejtő-Korcsmáros sorozatból, A 14 karátos autó; megjelenik a XIII. című kultsorozat negyedik része, kijön Gróf Balázs albuma, és megjelenik a frivoll című PinkHell, amely igazi szenzáció, ugyanis magyar alkotók kaptak benne helyet!

Az eseménysorozatra a koronát pedig egy aukció teszi fel. November 27-én a Karton Galéria megrendezi első képregény és karikatúra aukcióját a Műcsarnokban az Antik Enteriőr kiállításon. A kalapács alá kerülő művek listája az Axioart honlapján és a kArton honlapján is megtalálható.

Budapest, Sugár Áruház (Örs vezér tér), november 26.

Fej fej mellett
Birkás Ákos kiállítása

Birkás Ákos munkája.
Tünékeny médiaképek
Ha Birkás Ákos új képekkel áll elő, az mindig nagy áropkazosákot kelt. Fejeket egyszer már, hosszú évekkel ezelőtt sorozatban festett, de ezek most realitábak, ha úgy tetszik, "fotonaturalistábbak". Birkás világában a tünékeny médiaképek alkotják azt a fóliát, amelyen az élet lejátszódik. Birkás a civilizációnkban magas szimbólum-értékű képeket használja fel; rájuk hagyatkozik, megismétli őket az idézet kritikus távolságtartásával és megmutatja illuzórikus karakterüket.
Vajon Birkás "fejei" ránk számítanak, hogy megmentjük őket ebből a gyilkos környezetből?
Vagy a nézőt is becsalogatják egy szimulált világ kalandjába? Birkás maga nem dönti el, hogyan értelmezzük a képeket, de már maga a tény, hogy a festészet eszközeivel virtuális képeket készít, visszahozza őket a realitás talajára.

Budapest, KnollGaléria, november 17. 19:00

Egyiptomi motívumok
Másfél évezredes kopt textilek
 
A kiállított harmincnégy textilmaradvány legtöbbje még ma is gyönyörű színekben pompázik: a hétköznapi életből ellesett jeleneteket ábrázol, ugyanakkor gazdag jellegzetes egyiptomi motívumokban. A legkedvesebb figura talán a Kopt textilek címet viselő kísérő könyv címlapján szereplő nyúl, amelynek több ezer éve élt alkotója jó szemmel és ügyes kézzel szőtte meg a nyuszi jellegzetes hátracsapott füleit és ugrásra kész, izmos lábát. Egyiptom kultúráját a Kr. u. 3. század közepét, azaz az arab hódítás közötti időket nevezik kopt kultúrának a szakemberek. A szó voltaképpen egy görög szóból ered, amely jelentése: egyiptomi. A kopt textileket a múzeumi szakemberek, gyűjtők és a művészetkedvelő nagyközönség nagy becsben tartja. Hogy így fenn maradhattak ezek a textilek, az Egyiptom különlegesen száraz éghajlatának köszönhető. Hozzávetőleg ma több mint kétszázezer darab kopt textilt őriznek a világ nagy múzeumaiban és magángyűjteményekben.

Budapest, Moró antikvitás (Falk Miksa u.), november 20 - december 19.

Két haza között
Kanadában élő magyar művészek kiállítása


Emigráns-művészet. Valószínűleg keveset tudunk a messze élő, innen elvándorolt alkotókról, hát most itt az alkalom, hogy képet alkothassunk néhányukról. Kanada tájait, az ott élő embereket megörökítő, a távoli ország kultúrájából ízelítőt adó festményeket, fotókat, szobrokat - 15 művész nyolcvan alkotását - a Kanadai Magyar Képzőművészek Egyesülete vándorkiállításként mutatja be Magyarországon. A tárlat utolsó állomása Székesfehérvár. Eddig Budapesten, Miskolcon és Debrecenben láthatták az érdeklődők a Budapestről, Devecserből, Borsod megyéből és Erdélyből Kanadába szakadt, vagy magyar szülők gyermekeként már ott született alkotók munkáit.

Székesfehérvár, november 22 - december 18.

Zene: jazz, elektro, flamenco (Oldaltörés)


Jazz-kórusművek
Benczúr Énekes Jazz Fesztivál

Ki hinné, mennyi kitűnő jazz-énekes tevékenykedik nálunk? Pedig tényleg. Magasan kavilifikált, tehetséges, kiforrott előadókat vonultat a Benczúr Énekes Jazz Fesztivál; a jubileumi fesztiválon a hazai jazzélet legtehetségesebb énekesei közül fiatal, kezdő és befutott vokalisták egyaránt fellépnek. Az első napon, 24-én fellép a Jazz Voices, Magyarország egyetlen húsz fős, jazz-palántákból álló jazzkórusa, modern és klasszikus jazz-kórusművekkel. Itt lesz az ellenállhatatlan Balássy Betty, de fellép még a Balázs Elemér Group, a Berki Tamás Band, hallható Váczi Eszter és Tisza Bea előadása is. Mindhárom napon Blahó Attila, Márkus Tibor (zongora), Csuhaj-Barna Tibor (bőgő) és Jeszenszky György (dob) kíséri az énekeseket.

Budapest, Benczúr Ház, november 24-26.

Füstös dance a ködös Albionból
Stereo MC's

Tér, hatás.
Stereo MC's
© stereomcs.com
A legjobb bemozdulós, táncos zene e pilanatban Európában! Nyári fellépése után ismét Magyarországon ad koncertet a kétszeres Brit Awards-győztes Stereo MC's. Nagy Britannia egyik legsikeresebb hip hop együttese a Paradise című új album anyagával november 28-án hétfőn a Petőfi Csarnokban lép fel.
   
A ma már kultuszzenekarnak számító Stereo MC's története a 80-as évek közepén az angliai Notthingam-ben kezdődött.  1989-ben jelentették meg a Stereo MC's első nagylemezét "33-45-78" címmel. A lemez talányos címe a hip hop kultúrában használatos hagyományos lemezjátszók fordulatszámára utalt, ám a közönség nem fogadta túl kedvezően a debütáló albumot.
   
Következő nagylemezük egy évvel később, 1990-ben Supernatural címmel került a boltokba, ekkorra már nagyobb hangsúlyt fektetve az ütemekre, a vokálra és az élő hangszerekre. Bár az igazi áttörést ez az album sem hozta meg számukra, stílusuk mégis egyre kiforrottabbá vált, és sikerült vegyíteniük az Amerikában népszerű hip hop-ot a londoni dance zenével.
   
Két év múlva, 1992-ben azonban a Connected című albumukkal minden egy csapásra megváltozott, elérkezett a várva-várt áttörés, amely ismertté tette a Stereo MC's nevét szerte a világban. A  Connected, a Step It Up, a Creation, és Ground Level című dalaikat folyamatosan játszották a rádiók, filmek betétdalai lettek, milliós példányszámú eladásokat értek el, és ostromolták az angliai és az amerikai slágerlistákat. Sikereik csúcsán, 1994-ben hivatalosan is a legjobb brit együttesnek választották őket, s elnyerték a Brit Awards-ot.
   
Sikereiket követően csaknem egy évtizeden keresztül vártak új nagylemezük elkészítésével, eközben Rob és Nick más zenei utakon is járt, más együtteseknek készítettek remixeket. Az új Stereo MC's nagylemez végül 2001-ben jelent meg  Deep Down & Dirty címmel. Most új albumukkal turnéznak; s a nyári soproni, VOLT fesztiválos koncertjük után a PeCsa vendégei.

Nov.28; PeCsa

Flamenco-sorozat az A38-on
Remedios
 
Divat a flamenco, nincs mit tenmni, ez alól fővárosunk mértékadó szórakozóhelye, az A38 sem vonhatja ki magát. Flamenco-sorozatuk újabb állomásán Szlovákia egyik legeredetibb flamenco-csoportja, az andalúz népzenét dzsesszel vegyítő Remedios lép fel. Flamenco északi szomszédunktól? Nem mindennapi csemege... A négy évvel ezelőtt alakult Remedios eredeti módon ötvözi a flamencót a dzsesszel. Látványos, zenés-táncos fellépéseinek köszönhetően rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, és a közép-európai flamencofesztiválok kedvelt meghívottjává vált. A Remedios első lemeze tavaly jelent meg, és ugyanebben az évben a megszavazták a szlovák dzsessz legnagyobb ígéretének. A zenekar idén júliusban a Gipsy Kingsszel lépett fel Pozsonyban. Kell ennél megbízhatóbb referencia? Bambolero, bambolera!
 
 
Budapest, A38, november 27. 20:00

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy fideszes képviselőjelölt játszóházában kampányolt Klausmann Viktor és Novák Katalin

Egy fideszes képviselőjelölt játszóházában kampányolt Klausmann Viktor és Novák Katalin

A szomszédban minden zöldebb - miért lett megint Bécs a világ legélhetőbb városa?

A szomszédban minden zöldebb - miért lett megint Bécs a világ legélhetőbb városa?

Twitteren keresett földalatti bunkert a titkos fejlesztéseket végző amerikai szervezet

Twitteren keresett földalatti bunkert a titkos fejlesztéseket végző amerikai szervezet

Óriási spermarobbanás volt Ausztráliában

Óriási spermarobbanás volt Ausztráliában

Valami érthetetlen történik: magasabb fokozatba kapcsolt a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk

Valami érthetetlen történik: magasabb fokozatba kapcsolt a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk

Radar 360: Gyerekek közt kampányoló államtitkár és remény a brexit megoldására

Radar 360: Gyerekek közt kampányoló államtitkár és remény a brexit megoldására