szerző:
hvg.hu

Kemény lesz a következő másfél hét: tele a főváros izgalmas programokkal! Emberi jogi dokumentumfilm fesztivál, összművészeti eseménysorozat négy helyszínen, konferencia és fesztivál a globalizációról...ez több, mint elég. És akkor még koncertekről, kiállításokról, új filmekről szó se volt. Nos, ugorjunk fejest a programözönbe! Mentőövként itt a hvg.hu!


Az életből a vászonra
Verzió 2 Emberi Jogi dokumentumfilm fesztivál; dec.1-4.


Mit nevezünk dokumentumnak?
José Manuel, az öszvér és a tévé
© verzio.ceu.hu
"...vajon egy antilopot kezelhetünk-e dokumentumként? Azt az antilopot, amelyik Afrika mezőin vágtázik, nem tekinthetjük dokumentumnak (...) de ha ezt az antilopot elfogják, állatkertbe szállítják és ott mutogatják, akkor az dokumentummá válik."

A Verzió 2 Emberi jogi dokumentumfilm fesztivál beharangozója indul így; és ezzel rögtön a dolgok közepébe vág. A Verzió tavalyi, első sorozatának filmjei is hitelesség kérdését feszegették. A filmek most is hiteles, igaz dokumentumok. Antilopok. És közben önreflektívek, hisz a néző is eltöprenghet valóság éas valóságábrázolás viszonyán. 

A "második verzió" jónéhány egyéb remek eseménnyel versenyez ezen a héten,  s mi magunk is zavarban vagyunk, mire voksoljunk. A Verzió programját mindenképpen érdemes áttekinteni, íme némi ízelítő a sokrétű kínálatból! A filmeket különböző kategóriákba sorolták a szervezők, úgyis, mint: Befejezetlen múlt; Csapdában; Generation Next; Háborús sebek; Igazságot szolgáltatni; Nőnem - Hímnem; Városi történetek - falusi mesék. A "Retro" kategóriában pedig kevéssé ismert filmeket láthatunk, ezúttal a II. világháború történetéből.

Csak néhány ajánlat a főprogramból: 

A Göbbels-kísérlet
2004, német; rendezte: Lutz Hachmeister
Göbbels nevéhez a fékevesztett, cinikus és hatékony propaganda képzete társul. Nevét mindmáig szégyentapaszként ragasztják politikusokra, demagógokra. Ugyanakkor Joseph Göbbels élete sokkal talányosabb és nyugtalanítóbb volt, mint amit a "propagandazseni" vagy "a Harmadik Birodalom megrögzött hazudozója" kifejezés sugall. A film feltárja: Göbbels folyamatosan dolgozott saját önreprezentációján korai nemzeti szocialista "korszakától" a közös, családi öngyilkosságig...

December 1. Csütörtök 20.30, Örökmozgó
December 2. Péntek 20.00, Toldi Mozi
December 3. Szombat 16.00, Toldi Mozi

Kímélő üzemmód
2004; finn-francia; rendezte: Thomas Balmès
 

© verzio.ceu.hu
A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a Nokia a fenntartható vállalkozás problémáján dolgozik. Összebékíthető-e a profit és az etikus üzletvitel? Egyre nagyobb súlya van a kérdésnek a nyugati vállalatok számára, különösen, ha szegényebb országokba telepítik üzemeiket. A Nokia még „etikai és környezetvédelmi szakembert” is alkalmaz, a gazdasági vezetők számára azonban szokatlan mindez. A film elvezeti a nézőt a cég kínai beszállítóihoz, a futószalagok mellé, miközben a brit menedzserek, a törvények és a haszonszerzés vágya között egyensúlyozva zavartan veszik tudomásul, hogy a felvételek majd nyilvánosságra kerülnek

December 2. Péntek 14.00, Toldi Mozi

A kis Katyerina
2004 orosz; rendezte: Ivan Golovnev

© verzio.ceu.hu
Északnyugat-Szibériában vagyunk, a kamera egy hanti kislányt követ két- és négyéves kora között. Megfigyelhetjük, ahogy a külvilággal ismerkedik.

Fát gyűjt, eteti a kutyákat, beszélget a rénszarvasokkal. Katyerina a legnagyobb figyelemmel és meglepő önállósággal végzi a „felnőttes” munkát...

December 2. Péntek 16.00, Toldi MoziJosé Manuel, az öszvér és a tévé
2003; francia-kubai; rendezte: Elsa Cornevin

Miután villám csapott a televízióantennába, és megszakadt a vétel, José Manuel elhatározza, hogy saját kezébe veszi a dolgok irányítását, és folytatja a műsort. Öszvérével és tévéjével sorra látogatja a helyieket a Sierra Maestra egyik településén, és meginterjúvolja őket az életükről, valamint a faluban tapasztalható problémákról. Sem őt, sem a helyieket nem zavarja az interjúk díszlete: hogy egy hajdanvolt televízió üres káváján keresztül beszélnek egymáshoz. A film gyengéden ábrázolja, hogyan ér el változást egy kis kubai faluban egy ember – kreativitása és humora révén.

December 4. Vasárnap 14.00, Toldi MoziINTRO fesztivál (Oldaltörés)


Bevezetés az összművészetbe
INTRO Fesztivál

© millenaris.hu
Mit hoz a Jövő Háza? Egyelőre nem tudni, a rejtélyes házat viszont máris egy nagy esemény harangozza be, az INTRO fesztivál. Amint a szervezők nevezik, „összművészeti összefogásról” van szó, nemzetközi zenei és színházi csemegék, médiaművészeti kiállítások, világhírű előadók szerepelnek a programban.

Budapest több "kánonképző" művészeti helyszínén zajlik az INTRO: az eseménysorozat helyszín a Millenáris Park lesz. Az A38 Állóhajó koncertekkel, a Trafó színházi előadásokkal, záró hétvégén pedig a Műcsarnok kiállításokkal és koncertekkel kapcsolódik a sorozathoz.

© millenaris.hu
A nyitónap eseménye lesz az Agyő Európa, Európa Agyő című színházi előadás, a Balanescu-Muzsikás koncert és a Free Style Chamber Orcheatra koncertje a Millenárison, valamint a Radio Tarifa koncertje az A38 Hajón.

December 2-án a hajón a kubai Pedro Luis Ferrer lép fel. A Millenáris lesz a helyszíne a romániai Paniks és a Transylmania december 3-i koncertjének, a brit dub-király, Mad Professor az A38 fedélzetén lép fel szintén 3-án. A Millenárison 4-én Folkestra. Mikuláskor a világhírű lengyel jazz-szaxofonos, Zbigniew Namyslowski a Millenáris Fogadóban lép fel, a Kampec Dolores és Grencsó István pedig a Műcsarnokban.

December 7-én két filmvetítés lesz; a Műcsarnokban J. Boorman: A játéknak vége, a Millenáris Teátrumban Szemző: Láthatatlan történetek című koncertje és hozzá kapcsolódó filmje látható-hallható. Az A38 hajón a brit Count Basic koncertezik. December 8-án a Millenárison az Oi Va Voi nevű brit együttes, az A38 fedélzetén az Anima Sound System, valamint a francia Löbe Radiant dub System mutatkozik be. A fesztivál zárónapján a Millenáris a gazdája Másfél, a mucaMitsou és a Korai Öröm koncerteknek, az A38 a Bolla-Bacsó jazzprogramnak. Nagy adag program a cipőnkbe!

December 1-9.; Millenáris, Trafó, A38, Műcsarnok 

Globfeszt (Oldaltörés)


Csak két nap a világ
Globfeszt;
nemzetközi konferencia és fesztivál a globalizációról

Alterglob, zöld és globkrit.
Ráférne a világra
© lehetmasavilag.hu
Lehet más a világ? Ez a kérdés egyben cím is, hazai zöld és globalizációkritikus szervezetek beszélgetés-sorozata volt ez hosszú időn keresztül. Tehát, lehet más  világ? Fogalmunk sincs. Mindenesetre az erről való gondolkodást nem kellene abbahagyni, akkor sem, ha nem.

Nos, most itt a Globfeszt, amely alcímében helyreteszi önmagát műfajilag:  Nemzetközi Konferencia és Fesztivál a Globalizációról; a Zöld Fiatalok és a Védegylet szervezésében. Nem, ez nem politikai rendezvény, illetve csak annyiban, amennyiben minden lehet politika.

Egy azonban fontos: tegyük félre berzenkedéseinket, itt most nem Che Guevara pólós fashion-anarchisták gyülekeznek; a Globfeszt valami egész másról szól. Nézzük a fesztivál-program beharangozóját: "Olyan korban élünk, ahol tetteink a világ bármely pontján élő embertársainkra, sőt a teljes élővilágra hatással vannak. Ez a globalizáció „vívmánya” és egyben veszélye. A globalizáció a bevett tévhitekkel ellentétben nem sorscsapás vagy isten-áldása, hanem emberi döntések és tettek eredménye. Ha pedig emberek hozták létre, akkor az emberek változtathatnak is rajta a jó irányba."

A zöld, a globkrit színtér, gondolkodók, érvelők, vitázók terepe lesz a  Globfeszt, és persze a bulizóké. Tekintsünk bele a témák sorába!
-Ezt te sem fogod megenni: élelmiszerbiztonság és mezőgazdaság.
-A Dél nyomora: globális igazságosság, fair trade és kulturális sokszínűség.
-A WTO-tól az alterglob mozgalomig:
Mi a baj a Kereskedelmi Világszervezettel? Mit mond nekünk az alterglob mozgalom? Tényleg lehetséges egy másik világ? Létezhet-e egységes fellépés?
- SQUAT: Házfoglalók Budapesten.

És ez még csak ízelítő a beszélgetések, előadások és vetítések témáiból. Részletesebben itt!
zöveg és kép: a beszélgetéseket kiállítások kísérik; a hazai kortárs művészet egyik legjobbja, Benczúr Emese állít ki, valamint Pál Zoltán, Kovács Tamás és Görög Ferenc Gábor.
Aki pedig elfáradt a a két nap információ-dömpingjében, este tíztől bulizhat.
Pénteken:Tin-Tin Quintet, Szilvási Gipsy Folk Band, Fanfara Complexa
Szombaton: Kaukázus, Napra, eatme!

December 2 és 3; Budapest, Gödör

Mozi (Oldaltörés)


Kísértetnő a lakótársad?
Ha igaz volna...

Fészekrakók.
Ha igaz volna...
Ajánljunk azért valami könyebbet is. Nos. Amikor David kibérel egy varázslatos lakást San Franciscóban, amire a legkevésbé számít, és vágyik, az egy lakótárs. Még alig kezdett bele, hogy totális rendetlenséget csináljon új lakhelyén, amikor hirtelen felbukkan egy csinos, ámde kifejezetten uralkodó fiatal nő, akit Elizabethnek hívnak, és aki váltig állítja, hogy ez az ő lakása. David meg van győződve róla, hogy valami félreértés történt… mígnem a helyes szőkeség ugyanolyan titokzatosan eltűnik, mint ahogy feltűnt. A zárak kicserélése cseppet sem zavarja Elizabethet, aki akkor bukkan fel, amikor kedve szottyan. David meg van győződve róla, hogy a lány egy kísértet, és megpróbálja átsegíteni Elizabethet a „másik oldalra”. Ugyanakkor a lány – noha van néhány légies vonása, például keresztül tud menni a falakon – teljesen bizonyos benne, hogy mégis él, és nem akar átmenni sehová....

Amerikai romantikus vígjáték, 95 perc, 2005
Rendezte: Mark Waters
Főszereplők: Reese Witherspoon, Mark Ruffalo, Donal Logue, Dina Waters


Kibiztosítva
A bomba átmérője

Síri csend.
A bomba átmérője
De most vissza a dokumentumfilmhez!
A bomba átmérője egy egészestés film, amelynek középpontjában egy öngyilkos merénylő áll, aki 2002 júniusának egyik napján robbantotta fel magát Jeruzsálemben. A filmben felhasználták az izraeli hadsereg által rögzített felvételeket, amelyeket a bíróságon bizonyítékként mutattak be, a Hamasz katonai célú filmjeit, a terrorista saját házi videóit, valamint izraeli és palesztin területeken készített, megdöbbentő erejű képeket. A bomba átmérője részben thriller - amelyben az izraeli rendőrséget, a titkosszolgálatot és a katonaságot követhetjük, ahogy sikertelenül próbálják megakadályozni a támadást, és könyörtelenül lesújtani a mögötte álló terrorista sejtre -, részben pedig krimi, amelyben barátok és rokonok próbálják összerakni az eseményeket, mi is történt velük és a merényletben elvesztett szeretteikkel...

Angol-kanadai, dokumentumfilm, 86 perc
Rendező: Andrew Quigley és Steven Silver


Kiállítás (Oldaltörés)Megint egy szenzáció?
Tiziano-festmények a Szépművészetiben; 
és újrarendezett XIX. századi gyűjtemény

 
Tiziano és a velencei Madonna címmel nyílik kamarakiállításn a Szépművészetiben, a tárlaton az érdeklődők a londoni National Gallery-ből erre az alkalomra kölcsönzött, Mária gyermekével, a kis Keresztelő Szent Jánossal és Szent Katalinnal című festményt is megtekinthetik. A Londonból érkező alkotás az utóbbi évtizedek legértékesebb egyedi műtárgya, biztosítási értéke meghaladja a nyolcmilliárd forintot. A tárlaton bemutatják a magyar magántulajdonban lévő Mária gyermekével és Szent Pállal című alkotást is. A két Tiziano-kép mellett tizenhárom, a témában született 16. századi alkotás is látható lesz.

Az intézmény 19. századi gyűjteményét bemutató állandó kiállítása új helyszíneken, átrendezve, kibővítve látható. A múzeum nemrég felújított részében kilenc teremben és egy kabinetben állították ki a korabeli művészet legszebb alkotásait. A Régi Képtár anyagának folytatásaként, illetve lezárásaként nyolc teremben a 19. századi francia művészet legfontosabb irányzatait csodálhatja meg a közönség a romantikától a posztimpresszionizmusig, egy reprezentatív terem pedig a német, osztrák és angol mesterek előtt tiszteleg.

Az új kiállításon a francia romantikát Delacroix festményei képviselik. "Courbet-nak, a realizmus óriásának életművét öt remeke mutatja be, az ún. barbizoni iskolának pedig szinte valamennyi festője szerepel a tárlaton (Troyon, Millet, Jacque)". "A korai impresszionizmust olyan főműveken keresztül vizsgálhatják meg a látogatók", mint Pissarro: La Varenne de Saint-Hilaire című műve vagy Boudin Portrieux című kikötői látképe. Az impresszionizmus remekei között szerepel Monet három főműve, Cézanne és Manet egy-egy képe, de Pissarro, Toulouse-Lautrec és Gauguin alkotásit is bemutatja a tárlat.
A festmények között a 19. századi szobrászat tucatnyi remeke is látható, köztük Carpeaux, Rodin és Maillol művei.

Budapest, Szépművészeti Múzeum, december 1.- január 15.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Erdogan fejszétzúzással fenyegette meg a kurdokat

Erdogan fejszétzúzással fenyegette meg a kurdokat

Palkovics kész magasabb bérleti díjat is fizetni a budavári önkormányzati lakásért

Palkovics kész magasabb bérleti díjat is fizetni a budavári önkormányzati lakásért

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Salvini: A törököket meg kell állítani Szíriában

Salvini: A törököket meg kell állítani Szíriában

Bödőcs: Nincs ellenemre, hogy némi bors került az álkeresztény kleptokrácia orra alá

Bödőcs: Nincs ellenemre, hogy némi bors került az álkeresztény kleptokrácia orra alá

Nagy durranásra készülhet napokon belül az Apple

Nagy durranásra készülhet napokon belül az Apple