Minden eddiginél nagyobb, közel 1 milliárd forintos büdzsével sáfárkodhat a héten induló Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az idén 25. alkalommal sorra kerülő kulturális seregszemle nézőcsúcsa garantáltnak tűnik, már csak azért is, mert a sztárparádé mellett a fesztivál idejére időzítettek három nagy kiállítást.

Idén belehúznak
Claudio Abbado is a fellépők között
© Budapesti Tavaszi Fesztivál
Amolyan mindent bele rendezvénysorozatnak ígérkezik az idei, 25. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF). A fő szervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. (BF) legnagyobb skalpja, hogy mintegy 120 millió forint ellenében két koncert erejéig sikerült megszereznie az egykor Solti György vezette Chicagói Szimfonikus Zenekart. Rácsapott a BF a Disney-cég A szépség és a szörnyeteg című musicaljére is, amelynek eredetijét a Broadwayn az 1994-es ősbemutató óta nem tudják levenni a műsorról, s most a Budapesti Operettszínház - Európában elsőként - saját rendezésben viheti színre. A több mint 70 millió forintból színpadra állított darab zenéje és szövege azonban egy hajszálnyit sem térhet el az eredetitől, ellenkező esetben 100 ezer dolláros bírságot kell fizetnie a színháznak - mondta a HVG-nek Sárdi Mihály ügyvezető. Az viszont belefért a "licencbe", hogy a szereplők - a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. szponzorálása fejében - "herendi mintás" jelmezeket viseljenek.

A hagyományosan komolyzenei fesztiválként jegyzett BTF nyitóeseménye ezúttal a Szépművészeti Múzeumnak az - erős médiakampánnyal beharangozott - egyiptomi kopt művészetet bemutató kiállítása lesz. A nemrég kinevezett kulturális miniszter, Bozóki András, úgy tűnik, követi elődje, a gyakori médiaszereplései okán kulturális látványmenedzsernek is aposztrofált Hiller István példáját, s maga is részt vett az Egyiptomból érkezett kiállítási tárgyak - szimbolikus - kicsomagolásában.

Hogy összefügg-e a miniszterváltással, nem tudni, mindenesetre a BTF 178 programból álló rendezvénysorozatának büdzséje az utolsó pillanatig igencsak képlékenynek látszott. A hivatalos megnyitó előtt szűk egy héttel a BF központjában még csak annyit tudtak mondani a HVG-nek, hogy a költségvetés valahol 900 millió és 1 milliárd forint között lehet, aminek durván a fele származik központi forrásból. A fő attrakciónak szánt chicagói szimfonikusok két koncertjéről a szervezők például úgy tudták, 30 milliót áldoz rá a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), a tárcánál azonban pénteken már 60 millió forintos apanázsról beszéltek.

A seregszemle legnagyobb állami mecénása - a BTF-hez 192 millió forinttal hozzájáruló Magyar Turisztikai Hivatal és a 102 millióval támogató fővárosi önkormányzat mellett - a kulturális tárca lesz. Az NKÖM 240 millió forintot folyósít a fesztiválra, miközben további 150 millió forinttal támogatja a még Hiller által forszírozott, Monet-típusú megakiállítások három - a BTF-re időzített - "kistestvérét". A kopt tárlat durván 200 millió forintos összköltségvetése önmagában is megközelíti a tavaly nézőrekordot hozott Monet-kiállításét (HVG, 2004. február 28.), az akkor serény szponzorok azonban ezúttal nem mozdultak. Pedig a legalább négy éve szerveződő kiállítás Baán László főigazgató szerint igazi különlegesség: egy "rejtett korszak rejtett kincseivel" Egyiptom késő antik és kora bizánci művészetének egységes bemutatását kísérli meg. Baán szerint 50 ezres nézőszám már sikernek számítana, tekintettel a kiállítás rövid, két hónapos időtartamára.

Mintegy 150-170 ezer látogatóra számít a világ legnagyobb színesdrágakő-gyűjteményeként beharangozott kiállítás házigazdája, Matskási István, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója. A spanyol Program Royal Collections magángyűjteményekből összeállított kollekcióban összesen 150 ezer karátnyi ragyogás várja a látogatókat. Matskási úgy kalkulál, hogy a három és fél hónapos kiállítás mintegy 80 millió forintos költsége - amelyből 50 milliót a kulturális tárca állt - már 130 ezer nézőnél megtérül. Az anyag - benne a Marabá holdja nevű, valaha készített legnagyobb csiszolt topázzal, amely egymaga 25 250 karát - Spanyolország után külföldön Magyarországon debütál. Ennek megfelelően a biztosítási érték közelíti a Monet-kiállításét - ahol a vállalt állami garancia 24,5 milliárd forint volt -, ezúttal azonban a magyar kormányra csak a Ferihegyi repülőtérre érkezéstől hárul a felelősség, erre szól a 15,5 millió eurós állami garancia.

A rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védett drágakő-bemutatóhoz hasonló nézőszámmal kalkulálhat a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Munkácsy a nagyvilágban című kiállítása. A 70 millió forintos költségvetés kétharmadát szponzorok hozták össze, a többit a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázatai, illetve a múzeum saját, idei 800-900 millió forintos büdzséjéből fedezik, a BF pedig egymillióval járul hozzá. A legsikeresebbnek tartott magyar mester, Munkácsy Mihály idehaza eddig eredetiben nem látott, amerikai és nyugat-európai gyűjtőknél fellelhető képeivel egészítik ki az MNG állandó kiállítását.

Röpködő százmilliók, vagy pénzszűke? (Oldaltörés)


Miközben röpködnek a százmilliók, Zimányi Zsófia, a fővárosi önkormányzat által alapított BF ügyvezetője pénzszűkére panaszkodik. A fesztivál teljes költségvetésének a fele honoráriumokra, 20 százaléka a programok népszerűsítésére, 30 százalék pedig dologi kiadásokra - például a külföldi fellépők repülőjegyére és szállodai elhelyezésére, jogdíjakra és kottakölcsönzési díjakra - megy el. A kínai követség segítsége kellett például már ahhoz is, hogy a távol-keleti országból három produkció is eljöhessen, köztük a világhírű akrobatikus művészcsoport, a Liaoning. "Amerikai művészeket csak akkor tudunk megfizetni, ha éppen Európában turnéznak" - mondta az ügyvezető. Így csíphették meg a chicagói sztárzenekart, amely - mint Vanessa Moss menedzser a HVG-nek elmondta - hétállomásos európai koncertkörútján ejti útba Budapestet. A zenekar egyik koncertjén - a 80. születésnapját ünneplő karmester, Pierre Boulez választása alapján - Bartók Béla műveit játsszák, a világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim közreműködésével.

A komolyzenei események egy részére a már a fesztiválnyitás előtt átadott, eddig inkább a finanszírozásáról elhíresült Művészetek Palotájában kerülhet sor (lásd Művészetek plázája című írásunkat). Az 1800 fős Nemzeti Hangversenytermet, illetve a 450 fős Fesztiválszínházat 50 százalékos kedvezménnyel veheti igénybe a BTF - előbbiért egy estére 500 ezer, utóbbiért pedig 167,5 ezer forintot kell fizetnie. A kapcsolat tartósnak ígérkezik. Kiss Imre, az intézmény vezérigazgatója - aki egyébként annak idején a BTF egyik alapító igazgatója volt - a HVG-nek elmondta: megállapodtak arról, hogy márciusban mindig előnyt élveznek majd a fesztivál rendezvényei a kultúrpalota két előadótermében. Az intézmény egyébként a fesztiválra már jóval a nyitás előtt eladta szinte az összes jegyet, így csak az időben ébredők láthatják például a világhírű trombitaművészt, Szergej Nakarjakovot és a moszkvai Csajkovszkij Zenekart, vagy Zubin Mehta karmestert a firenzei Maggio Musicale zenekar élén.

A tavaszi fesztiválra kínált 60 ezer jegy nagy része már elővételben elkelt. Az is igaz ugyanakkor, hogy a tavalyi rendezvények kihasználtsága például 120 százalékos volt, az egyes előadásokra berakott pótszékeknek köszönhetően - mondta Zimányi, aki hasonló eredményre számít az idén is. Ehhez jön még a három nagy kiállítás nézőszáma, amivel együtt szinte biztosra vehető, hogy nézőcsúccsal zár az idei BTF. A holtszezonban turistacsalogatónak szánt tavaszi fesztivál ezzel betölteni látszik hivatását. A Magyar Turisztikai Hivatalnál egy - a megarendezvények idegenforgalmi hatásait elemző - anyag alapján legalábbis azt állítják, hogy a rendezvénysorozat a vidéki helyszínekkel együtt mintegy 200 ezer nézőt vonzhat. A fővárosi rendezvényekkel egyidejűleg ugyanis még tíz városban - köztük az idei BTF-vendég Debrecenben - tartanak kisebb-nagyobb tavaszi kulturális fesztivált.

G. TÓTH ILDA, VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Művészetek plázája

Kulturális bevásárlóközpont - tömören így jellemezhető a március 14-én átadott, Zoboki Gábor tervezte Művészetek...

Kánikulai augusztusi nap következik

Kánikulai augusztusi nap következik

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Félrement: Dániai bálnamészárlással támadta be a brazil elnök a norvégokat

Félrement: Dániai bálnamészárlással támadta be a brazil elnök a norvégokat

A szíriai fegyveres ellenzék elvesztette egyik utolsó erősségét

A szíriai fegyveres ellenzék elvesztette egyik utolsó erősségét

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie