Tetszett a cikk?

Minden eddiginél nagyobb, közel 1 milliárd forintos büdzsével sáfárkodhat a héten induló Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az idén 25. alkalommal sorra kerülő kulturális seregszemle nézőcsúcsa garantáltnak tűnik, már csak azért is, mert a sztárparádé mellett a fesztivál idejére időzítettek három nagy kiállítást.

Idén belehúznak
Claudio Abbado is a fellépők között
© Budapesti Tavaszi Fesztivál
Amolyan mindent bele rendezvénysorozatnak ígérkezik az idei, 25. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF). A fő szervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. (BF) legnagyobb skalpja, hogy mintegy 120 millió forint ellenében két koncert erejéig sikerült megszereznie az egykor Solti György vezette Chicagói Szimfonikus Zenekart. Rácsapott a BF a Disney-cég A szépség és a szörnyeteg című musicaljére is, amelynek eredetijét a Broadwayn az 1994-es ősbemutató óta nem tudják levenni a műsorról, s most a Budapesti Operettszínház - Európában elsőként - saját rendezésben viheti színre. A több mint 70 millió forintból színpadra állított darab zenéje és szövege azonban egy hajszálnyit sem térhet el az eredetitől, ellenkező esetben 100 ezer dolláros bírságot kell fizetnie a színháznak - mondta a HVG-nek Sárdi Mihály ügyvezető. Az viszont belefért a "licencbe", hogy a szereplők - a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. szponzorálása fejében - "herendi mintás" jelmezeket viseljenek.

A hagyományosan komolyzenei fesztiválként jegyzett BTF nyitóeseménye ezúttal a Szépművészeti Múzeumnak az - erős médiakampánnyal beharangozott - egyiptomi kopt művészetet bemutató kiállítása lesz. A nemrég kinevezett kulturális miniszter, Bozóki András, úgy tűnik, követi elődje, a gyakori médiaszereplései okán kulturális látványmenedzsernek is aposztrofált Hiller István példáját, s maga is részt vett az Egyiptomból érkezett kiállítási tárgyak - szimbolikus - kicsomagolásában.

Hogy összefügg-e a miniszterváltással, nem tudni, mindenesetre a BTF 178 programból álló rendezvénysorozatának büdzséje az utolsó pillanatig igencsak képlékenynek látszott. A hivatalos megnyitó előtt szűk egy héttel a BF központjában még csak annyit tudtak mondani a HVG-nek, hogy a költségvetés valahol 900 millió és 1 milliárd forint között lehet, aminek durván a fele származik központi forrásból. A fő attrakciónak szánt chicagói szimfonikusok két koncertjéről a szervezők például úgy tudták, 30 milliót áldoz rá a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), a tárcánál azonban pénteken már 60 millió forintos apanázsról beszéltek.

A seregszemle legnagyobb állami mecénása - a BTF-hez 192 millió forinttal hozzájáruló Magyar Turisztikai Hivatal és a 102 millióval támogató fővárosi önkormányzat mellett - a kulturális tárca lesz. Az NKÖM 240 millió forintot folyósít a fesztiválra, miközben további 150 millió forinttal támogatja a még Hiller által forszírozott, Monet-típusú megakiállítások három - a BTF-re időzített - "kistestvérét". A kopt tárlat durván 200 millió forintos összköltségvetése önmagában is megközelíti a tavaly nézőrekordot hozott Monet-kiállításét (HVG, 2004. február 28.), az akkor serény szponzorok azonban ezúttal nem mozdultak. Pedig a legalább négy éve szerveződő kiállítás Baán László főigazgató szerint igazi különlegesség: egy "rejtett korszak rejtett kincseivel" Egyiptom késő antik és kora bizánci művészetének egységes bemutatását kísérli meg. Baán szerint 50 ezres nézőszám már sikernek számítana, tekintettel a kiállítás rövid, két hónapos időtartamára.

Mintegy 150-170 ezer látogatóra számít a világ legnagyobb színesdrágakő-gyűjteményeként beharangozott kiállítás házigazdája, Matskási István, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója. A spanyol Program Royal Collections magángyűjteményekből összeállított kollekcióban összesen 150 ezer karátnyi ragyogás várja a látogatókat. Matskási úgy kalkulál, hogy a három és fél hónapos kiállítás mintegy 80 millió forintos költsége - amelyből 50 milliót a kulturális tárca állt - már 130 ezer nézőnél megtérül. Az anyag - benne a Marabá holdja nevű, valaha készített legnagyobb csiszolt topázzal, amely egymaga 25 250 karát - Spanyolország után külföldön Magyarországon debütál. Ennek megfelelően a biztosítási érték közelíti a Monet-kiállításét - ahol a vállalt állami garancia 24,5 milliárd forint volt -, ezúttal azonban a magyar kormányra csak a Ferihegyi repülőtérre érkezéstől hárul a felelősség, erre szól a 15,5 millió eurós állami garancia.

A rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védett drágakő-bemutatóhoz hasonló nézőszámmal kalkulálhat a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Munkácsy a nagyvilágban című kiállítása. A 70 millió forintos költségvetés kétharmadát szponzorok hozták össze, a többit a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázatai, illetve a múzeum saját, idei 800-900 millió forintos büdzséjéből fedezik, a BF pedig egymillióval járul hozzá. A legsikeresebbnek tartott magyar mester, Munkácsy Mihály idehaza eddig eredetiben nem látott, amerikai és nyugat-európai gyűjtőknél fellelhető képeivel egészítik ki az MNG állandó kiállítását.

Röpködő százmilliók, vagy pénzszűke? (Oldaltörés)


Miközben röpködnek a százmilliók, Zimányi Zsófia, a fővárosi önkormányzat által alapított BF ügyvezetője pénzszűkére panaszkodik. A fesztivál teljes költségvetésének a fele honoráriumokra, 20 százaléka a programok népszerűsítésére, 30 százalék pedig dologi kiadásokra - például a külföldi fellépők repülőjegyére és szállodai elhelyezésére, jogdíjakra és kottakölcsönzési díjakra - megy el. A kínai követség segítsége kellett például már ahhoz is, hogy a távol-keleti országból három produkció is eljöhessen, köztük a világhírű akrobatikus művészcsoport, a Liaoning. "Amerikai művészeket csak akkor tudunk megfizetni, ha éppen Európában turnéznak" - mondta az ügyvezető. Így csíphették meg a chicagói sztárzenekart, amely - mint Vanessa Moss menedzser a HVG-nek elmondta - hétállomásos európai koncertkörútján ejti útba Budapestet. A zenekar egyik koncertjén - a 80. születésnapját ünneplő karmester, Pierre Boulez választása alapján - Bartók Béla műveit játsszák, a világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim közreműködésével.

A komolyzenei események egy részére a már a fesztiválnyitás előtt átadott, eddig inkább a finanszírozásáról elhíresült Művészetek Palotájában kerülhet sor (lásd Művészetek plázája című írásunkat). Az 1800 fős Nemzeti Hangversenytermet, illetve a 450 fős Fesztiválszínházat 50 százalékos kedvezménnyel veheti igénybe a BTF - előbbiért egy estére 500 ezer, utóbbiért pedig 167,5 ezer forintot kell fizetnie. A kapcsolat tartósnak ígérkezik. Kiss Imre, az intézmény vezérigazgatója - aki egyébként annak idején a BTF egyik alapító igazgatója volt - a HVG-nek elmondta: megállapodtak arról, hogy márciusban mindig előnyt élveznek majd a fesztivál rendezvényei a kultúrpalota két előadótermében. Az intézmény egyébként a fesztiválra már jóval a nyitás előtt eladta szinte az összes jegyet, így csak az időben ébredők láthatják például a világhírű trombitaművészt, Szergej Nakarjakovot és a moszkvai Csajkovszkij Zenekart, vagy Zubin Mehta karmestert a firenzei Maggio Musicale zenekar élén.

A tavaszi fesztiválra kínált 60 ezer jegy nagy része már elővételben elkelt. Az is igaz ugyanakkor, hogy a tavalyi rendezvények kihasználtsága például 120 százalékos volt, az egyes előadásokra berakott pótszékeknek köszönhetően - mondta Zimányi, aki hasonló eredményre számít az idén is. Ehhez jön még a három nagy kiállítás nézőszáma, amivel együtt szinte biztosra vehető, hogy nézőcsúccsal zár az idei BTF. A holtszezonban turistacsalogatónak szánt tavaszi fesztivál ezzel betölteni látszik hivatását. A Magyar Turisztikai Hivatalnál egy - a megarendezvények idegenforgalmi hatásait elemző - anyag alapján legalábbis azt állítják, hogy a rendezvénysorozat a vidéki helyszínekkel együtt mintegy 200 ezer nézőt vonzhat. A fővárosi rendezvényekkel egyidejűleg ugyanis még tíz városban - köztük az idei BTF-vendég Debrecenben - tartanak kisebb-nagyobb tavaszi kulturális fesztivált.

G. TÓTH ILDA, VITÉZ F. IBOLYA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Társadalom

Művészetek plázája

Kulturális bevásárlóközpont - tömören így jellemezhető a március 14-én átadott, Zoboki Gábor tervezte Művészetek...

Motorosok haltak meg egy Dusnoknál történt balesetben

Motorosok haltak meg egy Dusnoknál történt balesetben

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni