szerző:
hvg.hu

Mindössze egy átlagos hét - mondhatnánk. De ez az "átlagos" is rengeteg izgalmas programot jelent! Ismét mozikban a Pulp Fiction. Ismét Magyarországon a Frenák Pál Társulat. Anifest, animációs filmnapok. Könyvfesztivál Debrecenben. Egy bluesnagymama a Dunán...tovább is van, mondjuk még?

Film

Mintha ma lenne...
Újra a mozikban a Ponyvaregény

"...and my name is the Lord..."
Kultmozivá érett alkotás
© filmtortenet.tar.hu
Úristen, ilyen rég lett volna 1995? Igen, pont tíz éve volt. Itthon már 1995 áprilisában láthattuk a filmet. A Ponyvaregény sokak szerint a 90-es évek legjobb filmje. Hát most le lehet csekkolni a fenti elméletet. Műfaja, szerkezete, stílusa, karakterei, elbeszélésmódja és dialógusai kultmozivá tették, ez tény.

Nemigen találkozni olyanokkal, akik ne hallottak volna Tarantino egyedi alkotásáról.  Filmje anno felkavarta a filmes világot, Hollywood poshadó állóvizét, az erőszakot ironikusan ábrázolta, a krimi műfajból paródiát kovácsolt. Talán a legjobbkor tér most vissza, hogy újra ötvözze a művésziességet a tömegfilmek világával.

Los Angeles-i alvilág : bűnök és bűnözők, verés, kegyetlenségek és véletlenek láncolata. A film végén voltaképpen ugyanahhoz a jelenethez térünk vissza, ahol az egész elkezdődött, de közben Tarantino fantasztikus ügyességgel játszik az idő- és történeti síkokkal. A kitűnő szerkesztés eredményeként újszerű és izgalmas, ahogy a történet közepéről indulunk, míg a sztori elejével valahol a film közepén ismerkedünk meg.

Amerikai filmszatíra, 150 perc, 1994
Rendező: Quentin Tarantino
Szereplők: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson, Bruce Willis

A nagy összeroppanás
Hétköznapi mennyország

Bizonytalan harmincas-negyves Ön? Nos, akkor ajánlatunk Önnek szól! Daniel Daréus sikeres karmester, pályája éppen a csúcspontján van. Magánélete azonban közel sem hozott számára sikereket: magányos, sőt már-már szánalmas látni, hogy a karrierjéhez vezető út mennyire kicsavarta és kiégette. A szenvedés olyan fizikai és lelki törést okoz benne, ami odavezet, hogy Daniel hirtelen feladja pályáját és visszatér abba az észak svéd kisvárosba, ahol gyermekkorát töltötte. Hírnevének köszönhetően, ahogy az már egy kisvárosban lenni szokott többen csodálattal és kíváncsian, míg vannak akik gyanakvóan figyelik. Aztán egy nap felkérik, hogy vállalja el a város apró templomi kórusának irányítását. És a csütörtökönkénti dalolgatás közben mindenről és mindenkiről sok minden kiderül. Kay Pollak veterán rendező filmje az elmúlt évek talán legnépszerűbb alkotása lett Svédországban.

Svéd filmdráma, 132 perc, 2004
Rendezte: Kay Pollak
Szereplők: Michael Nyqvist, Lennart Jahkel, Frida Hallgren, Ingela Olsson

Minden mozog
AniFest3: európai animációs fesztivál premierekkel
 
Az animáció hihetetlen fejlődését, a vizuális kommunikáció teljesen új formáit hozta az elmúlt tizenöt év. Ha vizuális izgalmat keresünk, animációs filmeket kell néznünk!

Harmincöt film versenyez az új európai animáció ez évi fesztiválján. Az AniFest3 keretében tartják négy, egész estés alkotás magyarországi premierjét. A fesztivál a Naranzs, Minyon és Dartanyan című svéd-magyar koprodukcióval indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A fesztivál versenyfilmjeit több mint húsz ország kétszáz alkotása közül választotta ki az előzsűri. A kétezer eurós, nemzetközi zsűri által odaítélendő fődíjat ebben az évben a kulturális tárca ajánlotta fel.

Anime, rajzfilm vagy amit akartok.
A vándorló palota; japán film
© anifest.hu
Míg tavaly az európai animációs iskolák vizsgafilmjeit várták a fesztiválra, az idén már minden fiatal európai alkotó nevezhetett munkájával, aki nem töltötte be 35. életévét. A versenyben látható harmincöt kisfilm között magyar, brit, szlovák, finn, norvég, német, ukrán, cseh, dán, belga, ír, szerb, svéd és észt alkotások szerepelnek.
A magyar alkotások közül a versenyben indul a Maestro, a Deja Vu, a Szappanopera, a Kicsi Anna, valamint a Darazsak, ludak, körtefa is.

A rendezvényen több egész estés animációs filmet is vetítenek. A vándorló palota című japán alkotás az esemény utáni héttől kerül a mozikba. A terhelt című dán thriller-vígjátékot jövő tavasszal mutatják be, szintén akkortájt kerül a filmszínházakba a Zsinóron című dán marionett-animáció. A Pinocchio 3000-nek egyelőre nincs magyarországi forgalmazója, a kanadai-spanyol-belga mesefilmet csak a fesztiválon láthatja a közönség.

Budapest, Uránia, december 8.-11.
 

Színház, kiállítás (Oldaltörés)


Színház
Frenák Pál Társulat: Apokalipszis - Frisson

A Franciaországban működő Frenák Pál előadásait mindig érdemes megnézni, ha éppen Magyarországra hozza őket. Az apokalipszis, mint téma pedig bizonnyal ismerős a közép-európai nézőnek. Jó, félre a rosszmájú mondatokkal; lássuk, mint talált ki most Frenák, ez az újat kereső, innovatív koreográfus-rendező!

Az ember legmélyebb rétegeinek, tudatalatti tartalmainak keresése, a végső határok újbóli szétfeszítése, valami végső igaz, lemeztelenített valóság meglelése a mindenek felett hajszolt, vágyott cél. A szemünk előtt életre kelt fantomokról egyetlen pillanatra sem tudjuk eldönteni, hogy valódiak-e vagy csupán a képzelet szüleményei, vajon végletes vonzalmat vagy éppen pusztító gyűlöletet ébresztenek a nekik kiszolgáltatott nézőkben. Véres csatákat, vagy érzéki játékot látunk? Kik ők és miféle ezerarcú viszony fűz bennünket hozzájuk? Frenák kirobbanó, elsöprő erejű tánccal, sokkoló és olykor groteszk szimbólumokkal jeleníti meg mindezt. A lenyűgöző mozgáshoz Fabrice Planquette alkotott rendkívül erős zenét, amelynek a lüktetését a zsigerekben érezni.
 
Budapest, Trafó, december 13-15. 20:00

Színházi örökzöld
Jövőre, veled, ugyanitt!

Janza Kata és Bereczki Zoltán
© operettszinhaz.hu
Bernard Slade-Stan Daniels művét gyakran játszák színpadon is, de készült belőle film és musical is. Megunhatatlan? Meglehet.

Adott egy nő. Adott egy férfi. Minden évben valamilyen ürüggyel elszöknek otthonról. Van gyerek - szám szerint hét. Adott egy hotelszoba. Adott a házasság köteléke is. Csak épp nem egymással. Szeretni azt, aki igazán soha nem lehet a mienk, mert családja van , és adott esetben a családját választja saját boldogsága helyett. -Mi marad? Lopott percek, órák? Egy ellopott februári hétvége. Minden évben, csak ennyi se több. Adott tehát két ember, aki az idők során, szőröstül- bőröstül megismeri egymás rezdüléseit, életét. A főszerepben Janza Kata és Bereczki Zoltán.

Budapesti Operettszínház, december 10-14., 19:30
 
Kiállítás

Távol és oly közel
 
Távol és oly közel címmel a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség rendezvényein készült fotókból nyílik kiállítás. A csaknem száz fotóból álló kiállításon a szabadúszóként dolgozó M. Soós György és lánya, Soós Noémi képeit láthatja a közönség. M. Soós György elmondása szerint tíz évvel ezelőtt találkozott először mozgássérültekkel, és azóta állandó kapcsolatban vannak. Nemcsak a rendezvényeiken vesz részt, hanem közös kirándulásokat is szerveznek. A hivatalos eseményeken, versenyeken számtalan fotót készített, amelyekből néhányat a közönségnek is szeretne bemutatni. Szerinte az általa készített képek érdekességei a mögöttük rejlő történetek. "Nagyon sok ajándékot kaptam a mozgáskorlátozottaktól, elsősorban szeretetet" - mondta az alkotó. A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség rendezvényein megörökített pillanatokat a közönség is megnézheti december 29-ig a BM Duna Palotában.

Budapest, BM Duna Palota, december 7.

Egy roma nőművész tiszteletére
Oláh Jolán emlékkiállítás
 

Oláh Jolán munkája.
Kisebbségi létben, nőként
© Amaro Drom
Apró vályogházak, facsemeték, madarak, táncosnők, szuggesztív, maszkszerű kifejezésbe fagyott arcok a boldogság megidézésének segítségével a traumák, a fájdalom feloldására tett kísérletek.

Oláh Jolán salgótarjáni festő emlékkiállítása látható a Roma Parlament Balázs János Galériájában. Oláh Jolán, aki az ősszel halt meg 73 éves korában, a roma művészet történetében az első nő, akinek életmű kiállítása nyílik. Több mint 50 olajfestmény és 40 rajz reprezentálja a kitűnő művész munkásságát és bizonyítja, hogy festészete része a magyar művészettörténetnek. A vitrinekben Oláh Jolán személyes tárgyai, régi fotók, megkezdett festővászon, kitüntetései, róla szóló újságcikkek láthatók. A megnyitó után filmvetítés lesz: Oláh Jolánnal készített interjúkat, rövidfilmeket láthatnak az érdeklődők. A kiállításra megjelenik az első monografikus katalógus magyar és angol nyelven Oláh Jolán munkásságáról Junghaus Tímea művészettörténész tollából.

Budapest, Tavaszmező utca 6., december 7- január 15.   

Nádas a díszvendég
Debreceni könyvszemle
 
Az idén is lehetőséget biztosít hazai és határon túli könyvkiadók és könyves műhelyek bemutatkozására a háromnaposra bővült könyvszemle. A szépirodalmi és az egyházi kiadványok mellett gyermekkönyvek, tankönyvek és nyelvkönyvek is megjelennek a 68 kiállító asztalán. Tavaly a legnagyobb figyelem Esterházy Péter Termelési-regény című, 1979-ben megjelent remekművét övezte, az idén pedig Nádas Péter Kossuth-díjas író lesz a könyvszemle díszvendége. A magyar irodalom klasszikusai közül Örkény István életművének a bemutatására vállalkozik az idei debreceni könyvszemle, de fontos céljának tekinti az olvasás népszerűsítését, így A Nagy Könyv programsorozat is helyet kap a rendezvényen.

Debreceni Egyetem díszudvara, december 8-10.

Zene (Oldaltörés)


Blues nagymama
Jeanne Carroll
 

Basie és Ellington énekesnője az A38-on lép föl
© jeannecarroll.com
A 74 éves fekete blues-énekesnő, Jeanne Carroll budapesti fellépése igazi csemege a magyarországi közönség számára. Az énekesnő élete összefonódott a blues történetével. Ms Carroll, aki 3 éves korától templomi kórusokban énekelt gospelt, majd miután családjával Chicagóba költözött, 19 éves korától az ottani klubokban kezdett bluest és dzsesszt játszani. Ettől kezdve pályája felfelé ívelt.

Olyan neves muzsikusokkal zenélt együtt mint Lester Young és Charles Mingus, énekelt Count Basie, Art Blakey és Duke Ellington big-bandjében, de hosszú pályafutása során fellépett többek között Muddy Waters, Willie Dixon, Redd Memphis Slim, Dizzy Gillespie és Thelonius Monk zenekaraival is. A legenda szerint valaha gyengéd szálak fűzték B.B. Kinghez. Jeanne jelenleg Németországban él, számos európai klubban lép fel.

Budapest, A38, december 11.
 

Régi, vagy nagyon is új?
Barokk rock a Művészetek Palotájában 
 
A világ leghíresebb régizenei együttese, a Les Arts Florissants lép föl a Nemzeti Hangversenyteremben. Rameau Les Paladins (A kóborlovagok) című művét mutatják be, a darabbal a párizsi premier (2004) óta járják a világot. A Les Paladins Londontól Sanghajig mindenütt elképesztő sikert aratott, hiszen az opera-komédia muzsikája csupa ötlet, zenei tréfa. A Les Arts Florissants együttest az 1971 óta Franciaországban élő amerikai William Christie csembalóművész, karmester, zenetudós hozta létre.

Christie Caenben akadémiát alapított fiatal énekesek számára. A műfaj iránti élénk nemzetközi érdeklődést A lovagok mostani szereposztása is tanúsítja: a hat fiatal énekes hat különböző helyről érkezett: van közöttük afrikai születésű portugál, chilei, svéd, francia, svájci és amerikai is. Lányszöktetés, zarándoknak álcázott lovagok, gyilkossági kísérlet, varázslatok, végül a szerelmesek egymásra találása - ez Rameau operája. A lovagok ebben a feldolgozásban klipszerű jelenetek sora. Félig szcenírozva is mozgalmas, sodró lendületű, mintha barokk
rockopera lenne.
   
Budapest, Művészetek Palotája, december 7.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A műtárgyakra költött milliárdok ellen is tiltakoznak a környezetvédők

A műtárgyakra költött milliárdok ellen is tiltakoznak a környezetvédők

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Vitray: „Nem tudom, illik-e ilyet mondani, de gondnokság alá helyezett ez az első évfolyam”

Vitray: „Nem tudom, illik-e ilyet mondani, de gondnokság alá helyezett ez az első évfolyam”

Nem lehet ezután bírósághoz fordulni helyszíni bírság ügyében, mondta ki az Alkotmánybíróság

Nem lehet ezután bírósághoz fordulni helyszíni bírság ügyében, mondta ki az Alkotmánybíróság

Jóváhagyták Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank élén

Jóváhagyták Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank élén