szerző:
hvg.hu

A budapesti Műcsarnok nemrég hivatalba lépett új igazgatója, Petrányi Zsolt ismertette jövő évi programjukat. Bizonyos megkerülhetetlen kiállítások maradtak, de új szempontokkal egészültek ki, közben pedig nem kevesebbet, mint egy európai szintű kortárs művészeti helyszín megteremtését kísérli meg az intézmény.

"Kortársak vagyunk". Ez lesz a szlogenje a Műcsaroknak, jelentett be a 37 éves Petrányi Zsolt, a  Magánügy? című új kiállítás megnyitása előtt. A szakember igazgatói kinevezését a fiatal képzőművészi és kurátori szakma üdvözölte, hiszen Petrányi a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet élén is bizonyította, jól ismeri az aktuális hazai és nemzetközi kortárs színteret.

Mint elmondta, a szlogen azt hivatott kifejezni, az intézmény "azonos időben él" közönségével. Meglehet, mindez fordulatot is jelent majd a Műcsarnok kiállítási politikájában és külföldi kapcsolatrendszerében, ám egyelőre az első teljes év programjában több "kompromisszumos" kiállítás is maradt.

A Műcsarnok új önmeghatározását Petrányi és csapata (Készman József, Molnár Edit és Páldi Lívia kurátorok)  olyan fogalmak köré csoportosította, mint "gyors reagálás", "szélesebb körű kommunikáció", "európai mérce" és "áttekinthető koncepció".
 
A 2006-os év programjai csak részben alakulhatnak úgy, ahogy az új vezetés szeretné, hiszen vannak előre lekötött kiállíátások is - igaz, Petrányi hangsúlyozta, az intézmény ezeket is vállalja. Március végétől május végégig a CoolHunters és a Muntean & Rosenbaum  kiállítások Petrányiék választását tükrözik. Kokas Ignác életmű-kiállítása mellé +/-70 címmel szerveznek bemutatót a hetvenes  művészkorosztály pillanatnyi helyzetéről. A programban El-Hassan Róza kiállítása, az E-Flux videoarchívummal közösen rendezett kiállítás, valamint egy kurátori konferencia (ennek központi témája a konfliktus)  az új törekvéseket jelzi. A Képzőművész szövetség "Az út" címmel 1956-os művekből álló tárlatot szeretne s e mellé az intézmény a maga állásfoglalását is odatenné. Izgalmas lehet a Gil & Moti páros projektje is, amelynek során egy hónapig napi nyolc órában a Műcsarnok kisebbik kiállítóterében lakik - él és dolgozik - majd a két művész, egyébként pedig a Godot Galéria terében rendezik be ideiglenes lakóterüket.

A Műcsarnok egy külföldi kurátorral is leszerződne évi egy kiállításra, valamint távlati célként kitűzte, hogy négy éven belül egy nagy, nemzetközi esemény rendezőjévé váljék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Párhuzamos Budapestek

A hétvégi Critical Mass (Kritikus Tömeg) kerékpáros demonstráció tízezres létszáma megmutatta, egyre többen gondolkodnak eltérően a városról, mint az utcákat jelenleg uraló autósok. Számukra mást jelent a köztér, az útvonal, a városhasználat. Budapest ezekben az években arra kényszerül, hogy újrafogalmazza önmagát. Ehhez a művészet felől érkezhet izgalmas vizsgálati módszer.

MTI/hvg.hu Kult

Szemléletváltást hozhat az új igazgató a Műcsarnokban

A fiatal művészettörténész-kurátor, Petrányi Zsolt lesz szeptember 1-jétől a Műcsarnok új főigazgatója; a kinevezés öt évre szól - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.

Műértő

Új lehetőség előtt a Műcsarnok

Ha nem is példátlannak, de még a magyar kortárs képzőművészeti élet sárdagasztó viszonyai között is szokatlannak tűnik, hogy egy fontos pozíció eldöntésében szerepet játsszon egy névtelen levél.

Vélemény

Petrányi Zsolt:"Lehet, hogy rappelek még, csak nem itt"

Regionális kulcsszerepet álmodik a vezetése alá került Műcsarnoknak Petrányi Zsolt (39 éves). A júliusban a tanácsadói testület javaslata dacára, miniszteri huszárvágással kinevezett főigazgató egyik ötlete a cégekkel, magángyűjtőkkel való együttműködés.

A Photoshop megálmodója előállt egy új programmal, itt az új minden egyben videószerkesztő

A Photoshop megálmodója előállt egy új programmal, itt az új minden egyben videószerkesztő

Megvan az új egészségügyi államtitkár

Megvan az új egészségügyi államtitkár

Mészáros Lőrincék 2,3 milliárdért fogják javítani a vízminőséget

Mészáros Lőrincék 2,3 milliárdért fogják javítani a vízminőséget

Erre figyeljen lakáseladáskor, hogy ne kelljen magyarázkodnia a NAV-nál

Erre figyeljen lakáseladáskor, hogy ne kelljen magyarázkodnia a NAV-nál

Megszületett Katalin hercegnő húgának a gyereke

Megszületett Katalin hercegnő húgának a gyereke

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot