szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénteken debütál a hazai kulturális intézményrendszer egy új eleme, a Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda. A magyar kultúra külföldi prezentálását végző Hungarofest Kht.-n belül működik, vezetője Bencsik Barnabás kurátor lesz. Az iroda a magyar kortárs művészet külföldi megmutatkozásait, intézményi kapcsolatait koordinálja.

Bencsik szerint a szűkebb szakma számára közismert tény, hogy a hazai intézményrendszerből hiányzik egy olyan hatékony szervezet, amelynek a legfontosabb feladata a hazai és a nemzetközi kortárs képzőművészeti szcénák közti folyamatos szakmai kommunikáció biztosítása és a magyar művészek nemzetközi megjelenésének és integrálódásának elősegítése és támogatása.

A Műcsarnok igazgatói posztjáért is versenybe szállt, a nemzetközi művészeti színtéren jól ismert Bencsik Barnabás szerint némi lemaramadásunk van, miközben a 90-es években a kortárs képzőművészet a világban a globális szellemi áramlatok és aktuális trendek kialakulásának és elterjedésének motorjává vált.

Az iroda (Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda - Agency for Contemporary Art Exchange) célja, hogy a magyarországi művészeket, szakembereket és intézményeket ebbe a nemzetközi körforgásba  integrálja. Dolga lesz többek között a reprezentatív, nagy kiállításokon való magyar részvétel szervezése. 

Az új intézmény létrejötte figyelemreméltó, mert egy megkezdett átalakítást folytat; a Hungarofesten belül az egyes művészeti területek igényeire specializálódott kis létszámú szakmai szervezetek jönnek létre. Az első ilyen a tavaly alakult Nemzeti Könnyűzenei Exportiroda volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

A PANKKK életben tartja az élő zenét?

Az élő zene támogatását, a vidéki játszóhelyek fellendítését és az amatőr rockzenei színtér támogatását is célozza az program, amelyet ma jelentett be Bozóki András kulturális miniszter. A PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) a magyar nyelvű zene külföldi megjelenését is segíteni akarja a felálló Könnyűzenei Export Irodán keresztül.