szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életének 83. évében elhunyt Békés József Balázs Béla-díjas író, dramaturg.

Békés József első kötete a Három királyok (1959) című novellafüzér volt, amelyből Három Csillag címen film is készült. További tíz prózai műve között szerepel az Ebéd (1982), A temetkező (1986), a Piaci légy (1986) című regény, legutóbbi két munkája a Kiskarácsony (2001) és a Szepi hazatérő lelke (2002) című könyv volt.

A Gádoroson született írónak csaknem tíz színművét mutatták be, egyebek mellett A legbátrabb gyáva (1984) című mesejátékot és a Sándor, József, Benedek (1987) című komédiát, e darabokat külföldi színházakban is bemutatták Kassán, Nagyváradon, Torontóban és Vancouverben.

Békés József forgatókönyve alapján készült az első magyar tv-játék, a Próbáld meg, Deddy (1959). Több mint száz gyermek- és ifjúsági film dramaturgja, tizenegy alkotás nemzetközi fesztiváldíjat nyert. 1959-től a Magyar Televízióban szerkesztőként, dramaturgként dolgozott, évekig vezette a gyermek és ifjúsági dramaturgia osztályt. Olyan kedvelt tv-műsorokat indított el, mint a Ki mit tud?, a Ki miben tudós, a Riporter kerestetik vagy a Halló fiúk, halló lányok!

Munkásságáért 1985-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1986-ban a Piaci légy című könyvéért megkapta az Év Gyermekkönyve YBBI-díjat.

A csütörtökön elhunyt író temetésének időpontjáról a család később intézkedik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Füstölt a Kútvölgyi kórház ablaka, a tűzoltók is kivonultak

Füstölt a Kútvölgyi kórház ablaka, a tűzoltók is kivonultak

Az Index új vezetője szerint csak a vezérigazgatói poszton akartak változást

Az Index új vezetője szerint csak a vezérigazgatói poszton akartak változást

A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek

A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek