szerző:
MTI

Január 19. és 29. között huszonötödik alkalommal rendezik meg az Egyesült Államokban a független filmek legnagyobb seregszemléjét, Sundance Filmfesztivált. Ezúttal magyar film, Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje is szerepel a versenyprogramban.

Robert Redford. A függetlenekhez
húz a szíve
© AP
A negyedszázados történet a népszerű téli üdülőhelyen, a Utah állambeli Park Cityben indult. Robert Redford filmszínész, rendező és producer az általa alapított Sundance üdülőtelepen hívta össze 1981-ben barátait, kollégáit, hogy megvitassák, miként lehetne az amerikai film művészi értékét emelni. Az eredmény a Sundance alapítvány és intézet létrehozása lett, s 1985-től az intézet támogatásával és keretében rendeznek minden év januárjában
filmfesztiválokat.
   
A Sundance Filmintézetet a hivatalos stúdióktól független fiatal filmkészítők támogatására alapították. Redford tisztában volt azzal, milyen nehéz a hollywoodi főáramlattól független filmet készíteni, illetve a már kész alkotásokat megismertetni a világgal. Az intézet sokféle művészeti tevékenységnek ad otthont, szervezésében képzési programokat indítanak, fesztiválokat rendeznek a világ több pontján, a kaliforniai egyetemen létrehozták a Sundance gyűjteményt a független filmek megőrzésére.

Az intézet tízmillió dollárt meghaladó éves költségvetésének egyharmadát maga teremti elő, kétharmadát támogatóktól kapja, tevékenységét 25 tagú tanács irányítja.
   
A Sundance Filmfesztiválokat minden év januárjában rendezik a nemzetközi filmipar új hangjainak támogatására. A nemzetközi zsűri az elismeréseket négy kategóriában - Európa, Egyesült Államok, Latin-Amerika és Japán - ítéli oda a legjobb forgatókönyvnek, 2005 óta különdíjjal tüntetik ki a legjobb külföldi dokumentumfilmet is. A győztes filmek 10 ezer dolláros pénzjutalomban részesülnek, de ennél sokkal fontosabb a rájuk irányuló figyelem.
   
Az áttörés 1989-ben következett be, ekkor vetítették Steven Soderbergh Szex, hazugság, videó című művét, amely a kritikai elismerés mellett jelentős anyagi hasznot is hozott. A filmre felfigyelt Hollywood is, azóta egyre több sztár látogat ide. A Sundance Filmfesztiválon olyan tehetségek indultak el a siker útján, mint Brad Pitt, Liv Tyler és Quentin Tarantino. Robert Redford 2002-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, amellyel többek között a Sundance keretében kifejtett rendezői, produceri, valamint "tehetségkutatói" munkásságát is elismerték.
   

Magyar film a programban (Oldaltörés)

Az alapítvány és az intézet támogatásával külföldön is tartanak műhelygyakorlatokat, Magyarországon például 1997 óta.  A közép- és
kelet-európai forgatókönyvírói stúdium egyik fő szorgalmazója Gazdag Gyula filmrendező volt, aki maga is tanított a Sundance Institute munkatársaként. Az amerikai földrészen komoly erkölcsi elismerésnek örvendenek a Sundance-műhelyekben megmérettetett forgatókönyvek, amelyek legjobbjaiból filmek is készülnek.
   

Kenyeres Bálint: Before Dawn. Beérkezhet
© Filmunio
Redfordnak ma már saját tv-csatornája is van, a Sundance Channel, az interneten működik a Sundance Online Festival, amelynek révén a szervezet saját honlapjáról elindulva lehet filmeket megtekinteni. A tavalyi fesztivált értékelve a közönség és a kritikusok is egyetértettek abban, hogy a dokumentumfilmek törtek előre a lehető legváltozatosabb témákban és megközelítésben.
   
2006. évi potenciális nyertesei között három, az iraki háborúról szóló film is található. A versenyprogramban ezenkívül olyan sztárok új munkáit is levetítik, mint Ashley Judd, Robert Downey Jr, Maggie Gyllenhaal és Tom Waits. A fesztivál tíz napja alatt összesen 120 művet mutatnak majd be 30 országból, ezek majdnem fele világpremier lesz.
   
Before Dawn -
magyar film a versenyprogramban
Idén a fesztivál történetében először a Magyar Filmunió által benevezett alkotás is meghívást kapott: Kenyeres Bálint január 20-án személyesen mutatja be a rövidfilmek versenyprogramjában Before Dawn című filmjét. A rövidfilmet tavaly közel negyven filmfesztivál hívta meg programjába, a rendező Belo Horizontében, Szentpétervárott, Szarajevóban, Leedsben, Cottbusban, Madridban és legutóbb Bukarestben nyert rangos díjakat. A film operatőrét, Erdély Mátyást a Filmszemlén, Belo Horizontében és Bukarestben jutalmazták a legjobb operatőr díjával.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Kult

Száznégy film indul a 37. Magyar Filmszemlén

Száznégy alkotás indul a 37. Magyar Filmszemle versenyprogramjában. A január 31. és február 7. közötti filmesmustrán játékfilm kategóriában huszonnégy, 35 mm-es filmre és elektronikára készült alkotás kerül versenybe a nevezett harminchétből.

MTI Kult

Nyolcvanhárom film versengett a miskolci filmfesztiválon

Díjkiosztással fejeződött be vasárnap a fiatal filmesek második nemzetközi fesztiválja, a CineFest Miskolcon - közölte Szente Andrea, a fesztivál sajtóreferense. A fesztivál fődíját a román Ilena Stanculescu kapta, A híd című dokumentumfilmjéért.

eurohirek.hu Kult

Magyar filmköltségvetés: 450 ezer eurós átlag

Az EU 25 tagországában 1.005 millió mozijegyet adtak el 2004-ben, 55 millióval többet, mint 2003-ban (950 millió). A tíz új tagországban az átlag felett nőtt a mozilátogatók száma, a becslések szerint 16 százalékkal, egyedül Lengyelországban 40,5 százalékkal több mozijegy fogyott.

MTI Kult

Cseh film nyerte a pécsi Filmünnep fődíját

A szeptember 28. és október 2. között tartott pécsi Filmünnep fődíját, az Arany Benjamint a Marek Najbrt rendezte Bajnokok című cseh filmnek ítélte oda a nemzetközi zsűri.

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó

Radar360 extra: 50% közelében a részvétel, Borkai mosolyogva szavazott feleségével

Radar360 extra: 50% közelében a részvétel, Borkai mosolyogva szavazott feleségével

Erről a listáról kiderül, melyik telefont érdemes megvennie, ha fontos a szép hangzás

Erről a listáról kiderül, melyik telefont érdemes megvennie, ha fontos a szép hangzás

Nincs még 19 és van egy jó ötlete? Akkor ezt feltétlenül olvassa el

Nincs még 19 és van egy jó ötlete? Akkor ezt feltétlenül olvassa el

Korhut bombagóljával nyert Magyarország Azerbajdzsán ellen

Korhut bombagóljával nyert Magyarország Azerbajdzsán ellen

565 kilométert gyalogolt egy pedofil egy 14 éves lányhoz, aztán jött a meglepetés

565 kilométert gyalogolt egy pedofil egy 14 éves lányhoz, aztán jött a meglepetés