szerző:
hvg.hu

Filmszemle idején is van élet, ebből indultunk ki e héten. Íme egy sor ajánlat, amely független a Szemlétől! Van azért benne film is, például a Darwin rémálma és a Balkán-filmnapok. Van zene, emlékkoncert egy fiatalon elhunyt magyar muzsikusért; Balogh Kálmán a Vodku v Glotkuval osztja meg a Fonó színpadát. Valamint kiállítás, mozgásszínház, farsangi mulatság. Szemle idején is van élet...

Sokadszorra...
Büszkeség és balítélet

Férjkeresőben.
Újabb Jane Austen adaptáció
© UIP Dunafilm
Hiába, no. A klasszikusokkal biztosra lehet menni. Rendező és producer akkorát nem bukhat. Igaz, van azért kockázat az újabb és újabb adaptációkban, hiszen akik látták a korábbiakat, óhatatlanul azokkal vetik majd össze.
Jane Austen Pride and Prejudice című műve klasszikus; íme egy újabb filmadaptáció. Ezen már meg sem lepődünk, hiszen az angol írónő regényei már számtalan filmrendezőt megihletett: az Emma, az Értelem és érzelem, míg a Büszkeség és balítélet tévés és mozis feldolgozásaival ma már Temzét lehetne rekeszteni. Mindenesetre Joe Wright munkája nagyszabású adaptációnak ígérkezik.

Anglia, 18. század vége. Az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes - és lehetőleg rangos - férfiú mellett. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívában gondolkodik, és ebben apja is támogatja őt. Amikor Mr. Bingley, a módos agglegény beköltözik a szomszédos birtokra, felbolydul a Bennet-ház élete. A férfi előkelő londoni barátai és a vidékre vezényelt nyalka, ifjú katonatisztek közt bizonyára számos udvarlója akad majd a lányoknak.

Színes, szinkronizált angol romantikus vígjáték, 127 perc, 2005
Rendezte: Joe Wright
Szereplők: Keira Knightley, Matthew MacFadyen, Donald Sutherland

Bioterror
Darwin rémálma

Így működik a világ. "Ugyanezt a filmet le lehetett volna forgatni Sierra Leonéban is a gyémántbányászatról, Hondurasban a banántermesztésről, Líbiában, Nigériában vagy Angolában a nyersolajkitermelésről" - szögezte le maga a rendező, Hubert Sauper. Így működik. De vajon miért? És nálunk is? Példabeszéd is lehetne hát ez a film. Gondolkodásra késztet és ébren tartja a gyanakvást talán mégsem minden világok legjobbika a miénk. A kérdés az, mi, vagy ki Darwin rémálma? Talán maga az ember?

A rémálom az ötvenes években kezdődött, amikor a tanzániai Viktória-tóba mesterségesen betelepítették a nílusi sügér nevű halfajt. Ragadozó lévén rövid időn belül kiírtotta a tó természetesen ott élő egyéb halfajait felborítva az élővilág egyensúlyát ökológiai katasztrófát előidézve. A betelepítők mindezt azért vitték végbe, hogy az elszaporodott értékes húsú sügért tonnaszám halászhassák ki a tóból és vihessék az európai piacokra jó pénzért eladni rabszolgasorba döntve a helyi benszülötteket, akiket fillérekért embertelen körülmények között dolgoztatnak a halászatban és a halfeldolgozásban. A halat külföldre szállító repülőgépek fegyvereket hoznak Oroszországból tovább éltetve ezzel az Afrika történelmét fémjelző polgárháborúskodást. A történetet azok az emberek mesélik el, akik az elnyomottak oldalán állnak.

Színes, feliratos osztrák-francia dokumentumfilm, 107 perc, 2004
Rendezte: Hubert Sauper

Helyzet, háború után
Kulturális találkozások - Nyugat-Balkán fesztivál

Egyre inkább e térség felé fordul az európai kulturális színtér figyelme. ma a Balkán "divat" a képzőművészetben, érdeklődést  kelt az irodalomban és filmben.  Itt van az ideje, hogy mi is képet kapjunk, milyen a helyzet tőlünk nem messze; ahol a nehéz közelmúlt örökségével küzd még minden ország. A megismerést a dokumentumfilmek segítik. A filmek mellett kiállításokon, vitákon, beszélgetéseken is résztvehetünk; de lesz táncbemutató és táncház is. A filmes programok közül a legérdekesebbnek a február 6-án látható bosnyák rövidfilmes válogatás ígérkezik, amelyben felsorakozik a háború utáni boszniai fiatal filmes generáció legjava. Összesen hét kisfilmet láthatunk.

Február 1-jén szerbia-montenegrói dokumentumfilmeket vetítenek, közülük kettő (Vukovar, Anatomy of Pain) szintén a média és a háború kapcsolatát vizsgálja, a harmadik, When You Burn? Burn It Better! pedig a koszovói konfliktus egy véres eseményét tárgyalja.

Videoletters címmel egy holland dokumentumfilm látható. A megrendítő munkában valódi videoüzenetek láthatók Szlovéniából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Macedóniából, Szerbiából, Montenegróból, Koszovóból. Az itt élők - akik a háború óta nem beszélnek egymással - így próbálják meg felvenni a kapcsolatot korábbi barátaikkal. Az utolsó filmvetítésén egy bosnyák filmdrámát nézhetünk meg. A Fuse egy kis bosnyák városkáról szól, amely az amerikai elnök fogadására készült.

A filmek eredeti nyelven, angol felirattal, ingyenesen nézhetők meg.
Budapest, CEU, január 30.- február 24.Farsang és színház (Oldaltörés)


Télűzés, farsangolás
Dorottya és Maskara-parádé

 
Farsang közeleg. Kampányidőszak idején se felejtsük el, az időszámítást mégiscsak hagyományokhoz kötjük.   Ezt az eseményt Csokonai Dorottya című vígeposzához kapcsolódva, a Dorottya névnaphoz legközelebb eső hét végén tartják minden évben, megelőzve a hagyományos farsangi időszakot, és ilyenkor megelevenedik karnevál hercege és a "vénlányok hada" is.

A három évtizedes hagyománnyal büszkélkedő kaposvári farsangolás idén is Somogy megye népszokásainak ápolására épít, felvonultatva az évente résztvevő néptáncosokat, hagyományőrző művészeti közösségeket. A pénteki nap ezúttal a gyerekeké és a családoké lesz, akik az "Állati farsang" című rendezvény keretében kisebb és nagyobb testű négylábúak társaságában vigadhatnak a város főterén. Az előzetesen becsült félezer óvodás és kisiskolás ugyancsak állatias külsővel, jelmezekkel ünnepel, és köszönti Dorottyát a kíséretében levő karnevál hercegével együtt.

A kaposvári farsang ezúttal sem nélkülözi a Maskara-parádét, melyen szombaton egész délelőtt játszóházi foglalkozások, tréfás vetélkedők szórakoztatják a városlakókat. Nem marad el ezúttal sem a farsangi sütemények bemutatója és versenye, valamint a zászlódobálókkal színesített felvonulás. A somogyi lovasok, szekeresek, maskarások és gólyalábasok mellett a megye mintegy tizenöt hagyományőrző együttese űzi el a telet, este pedig utcabálon vigadhat a közönség.

Kaposvár, február 3-4.

Fiatal mozgások
Pólusok estje

A Pólusok minden évben két fiatal koreográfusnak biztosít bemutatkozási lehetőséget. Ezúttal Pataky Klára Bolero című koreográfiája mellett a múlt szeptemberben alapított MU Terminál program kapta meg ezt a lehetőséget. A MU Terminál Hámor József Az egy című, frissen végzett táncművészekkel színpadra állított darabját választotta az estre.

Fiatal koreográfusok bemutatkozása
© Hapák Péter
A februári estekre tervezett új előadás egy igazi kihívás, Pataky Klára Ravel Bolerojáról próbál meg újat és másképp mondani, mint ezt eddig tették már sokan. Munkáit már számos díjjal jutalmazta mind a közönség, mind a szakma. Sikereinek egyik oka sajátos humora, iróniája, amely egyedüli a mai magyar kortárs tánc területén. Mindig erős érzelmek kifejezésére törekszik, amely zenei választásain is tükröződik - a Hull az elsárgult ... koreográfiáját Máté Péter, Kovács Kati, Szécsi Pál dalaira készítette.

Az egy, Hámor József munkája zenei inspirációból született "tiszta tánc". Mintha az előadók maguk is hangszerek lennének, akik a zenével eggyé válva a testükkel szólaltatják meg a ritmust, a dinamikát és a dallamot. Az Egy kezdet, felütés, az egyén és az egység kapcsolata, a közös energia kiaknázása. Hámor József színes szakmai háttérrel rendelkező, koreográfusi pályája elején álló alkotó. Érdekes stílusvilágának kialakításához hozzájárul néptáncos múltja, magas színtű kortárs tánc technikai tudása és a zenéhez fűződő személyes viszonya.

Budapest, Trafó, február 3-4.

Magyar Fesztivál Balett
Rómeó és Júlia Jeruzsálemben

Markó Iván Shakespeare legendás szerelmi történetét álmodta a 21. századi Jeruzsálem falai közé. A modern táncot, az arab és a zsidó folklórt felhasználó előadás azt mutatja be, hogy a vallási és tradicionális ellentétek gyilkos indulatán is győzedelmeskedik az emberi szerelem elsöprő ereje. A táncdráma látványában, díszleteiben és jelmezeiben a közel-keleti világ szellemiségét és hangulatát idézi. A Magyar Fesztivál Balett számára Jávori Ferenc Fegya komponálta a tradicionális zsidó zenei hagyományokra épülő muzsikát, amely autentikus arab zenével váltakozik a darab folyamán.

Budapest, Művészetek Palotája - Fesztivál Színház, február 3-4. 19:00

Krampuszosdi
Ördögváltozás a Hagyományok Házában

 
Tamási Áron Ördögváltozás Csíkban című novellája nyomán készült táncjátékot ad elő a Háromszék Táncegyüttes a Hagyományok Házában. A történet főhőse Durumó, egy csíki ördög, aki megkísérti a Székelyt, amikor rájön, hogy annak "gyengéje" a "gyengébb" nem. A vidám történetet táncelőadásban láthatja a magyar közönség. A darab zeneszerzője, koreográfusa és rendezője is egyben Könczei Árpád.  
 
A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön. A táncegyüttes elsősorban az erdélyi népzenét- és néptánc kultúrát gyűjti és mutatja be a közönségnek. A társulat több alkalommal vendégszerepelt már Magyarországon, de fellépett Erdély összes nagyvárosában, továbbá eljutott Ausztriába, Németországba, Szlovákiába, Svájcba, Olaszországba és
Novoszibirszkbe is az évek során.

Budapest, Hagyományok Háza, február 2.     

Kiállítások (Oldaltörés)


Megunhatatlan mitológia
El Kazovszkij - Rajzok

Állatlélektan
El Kazovszkij  munkája
El Kazovszkij évtizedek óta ugyanazt csinálja. De mindig máshogy és mindig úgy, mintha elősör csinálná. Magán mitológiája világát nytja meg a néző előtt; s a nézők is egyre jobban hozzászoknak; 1985-ben még szinte botrányt keltő volt kiállítása a Műcsarnokban.

Egy soha nem látott világ tűnik fel a képeken: egy olyan élet, amely nem a próza, hanem a mitológia törvényeinek engedelmeskedik. Ettől hat első pillantásra minden olyan csillogónak, látványosnak, mesésnek. De közben fenyegetőnek, időnként még halottinak is. A mitológia El Kazovszkij művészetében a remény tárgya: olybá tűnik, mintha a darabjaira esett világ, amely képein fölsejlik, nem a múlt itt maradt maradványa lenne, hanem fordítva: mintha egy soha be nem teljesülő, utópikus világ esett volna szét, s amit most a jelenben érzékelünk, a jövő maradványa lenne. Megannyi archeológiai lelet, amely azonban nem a múltra, hanem a jövőre tereli a figyelmet.

Budapest, Új Színház Galéria, február 3 - március 3.

Átlépni a fizikai és mentális határokat
Hogyan cselekedjünk a (sem)mi közepén?

Performatív, hely-specifikus, társadalmi kérdésekkel foglalkozó művészeti megközelítéseket mutat be a „Hogyan cselekedjünk –a (sem)mi közepén” című kiállítás. A projekt egy képzeletbeli Közép-Európa tizennégy országának művészei és intézményei bevonásával (Litvániától Fehér-Oroszországon, Ukrajnán át Moldáviáig és Hollandiától Szlovéniáig) valósul meg.

A kezdeményező berlini kurátorok úgy értelmezik ezt az általuk meghatározott Közép-Európát, mint egy képzeletbeli szerkezetet, egy kísérleti kommunikációs és együttműködési terepet, amely túllép fizikai és mentális határokat. A projekt a régió öt városában valósul meg (Koppenhága, Berlin, Kijev, Budapest, Bukarest), minden alkalommal más formában, alkalmazkodva a helyi környezethez.
 
Budapest, Trafó, február 1-26.

Zene: Mini-koncert és Zuco 103 (Oldaltörés)

Ethnojazzklezmer hévétége
Balogh Kálmá és Vodku v Glotku a Fonóban
 
A zeneínyencek beköltözhetnek erre a hétvégére a Sztregova utcai Fonóba. Balogh Kálmán és barátai különleges népzenei koncerttel várják az érdeklődőket péntek este a Fonóba, míg szombatra a Vodku v Glotku és a Chagall Klezmer Band klezmerkoncerttel és táncházprogrammal készül.

Balogh Kálmán úgy játszik a cimbalmon, mintha nem cimbalom volna. Egy egész zenekar bújt bele; a népzene minden eredetiságe és a jazz minden izgalma. A nemzetközi szinten is egyik legismertebb hazai cimbalmos, Balogh Kálmán ezúttal nem a népszerű Gipsy Cimbalom Banddel, hanem rendhagyó programmal lép pódiumra. A virtuóz cimbalomművész mostani partnerei a mai népzenei vonulat legkiválóbb énekes és hangszeres egyéniségei lesznek: Herczku Ágnes, Pál István "Szalonna", Vizeli Balázs, Mester László, Doór Róbert és Csávás Attila.

A szombati klezmeresten fellépő Vodku v Glotku zenéjében a magyar, zsidó, orosz, ukrán, délszláv, bolgár és más kelet-közép-európai, valamint balkáni népzenei motívumok találkoznak. Mindezt a rock, a jazz és más progresszív zenei irányzatok stílusjegyeivel ötvözik. A szintén 2001-ben alakult Chagall zenekar a tradicionális klezmer értékeinek bemutatásán túl egyéni hangzásvilág létrehozására törekszik. A klezmer zenei elemeit és hangulatait igényes, kamarazenei vagy dzsesszes hangszereléssel ötvözi az együttes.
   
Budapest, Fonó Budai Zeneház, február 3. 20:00


Európai  latinpop
Zuco az A38-on
 

Brazil-német-holland trió
Bossa nova: még újabb hullám
Tempós, táncos groove-ok, sodró szambák és andalító bossa novák: a brazil dallam- és ritmusvilág, a nu jazz és az angolszász tánczene remek fúziója, mindez egy magával ragadó énekesnővel: ez a Zuco 103. A  brazil-német-holland trió Lilian Vieira énekesnővel ad ízelítőt tudásából. Első lemezük 1999-ben jelent meg, s meghódították az európai klubokat és fesztiválszínpadokat. A Zuco 103 a bossa nova "még újabb hullámához" (a bossa nova kifejezés maga is új hullámot jelent) tartozik. A trió Stan Getz, Joao és Astrud Gilberto, Jorge Ben vagy Antonio Carlos Jobim klasszikus bossa nova hullámát modernizálva, korszerű tánczenei stílust hozott létre. Koncertjeiken közreműködött többek között Airto Moreira, Roberto Menescal és Lee Scratch Perry.
  
Budapest, A38, február 3.Mini-koncert
Kerékgyártó 'Füles' István emlékére

 
Mindig nyugodtan, szinte rezzenéstelenül állt a színpadon ez a fiú. Amit viszont játszott, abban mindig feszültség, feszesség érződött, abban mindig az improvizáció izgalma vibrált. Személyében egy kiváló basszusgitáros távozott el fájdalmasan fiatalon. 

Koncerttel emlékezik Török Ádám és a Mini együttes a zenekar egykori tagjára, basszusgitárosára, Kerékgyártó Istvánra, aki hosszú, súlyos betegség után, nemrégiben halt meg 33 éves korában. Füles közel tíz évig játszott a Mini együttesben. Az ő emlékére szólnak majd a zenekar törzshelyén a legendás Mini balladák és azok a dalok, amelyeket ő is szeretett. Fellép a koncerten Kerékgyártó István több egykori zenésztársa, köztük Závodi János, a hazai rock mezőny egyik legjobb szólógitárosa.
   
Ugyanezen az estén emlékeznek a zenészek és a közönség arra, hogy februárban lesz 15 éve annak, hogy megalakult meg a Rhythm And Blues Brancs (RABB) együttes. Eljönnek  az alapítók: Závodi János, Muck Ferenc szaxofonos és Mohai Tamás gitáros.  A klub 19 órakor nyit, a buli pedig 20 órakor kezdődik és a csendrendelet miatt szigorúan 22 óráig tart.

Budapest, Bem Rockpart, február 4.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

A forgalommal szemben menekülve próbálta lerázni a rendőröket egy német audis Budapesten

A forgalommal szemben menekülve próbálta lerázni a rendőröket egy német audis Budapesten

Ilyen lehetne az új kecskeméti Mercedes CLA sportos kombi kivitele

Ilyen lehetne az új kecskeméti Mercedes CLA sportos kombi kivitele

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Maradandó egészségkárosodás és jogellenes bilincshasználat miatt is fizetett kártérítést a rendőrség

Maradandó egészségkárosodás és jogellenes bilincshasználat miatt is fizetett kártérítést a rendőrség