szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd este megnyitotta a 37. Magyar Filmszemlét. Azt mondta, hogy itt van egy új filmes csapat, amelyik nyilvánvalóan olyan dolgokra lesz képes, mint a korábbi nagy generációk.

A kormányfő a Budapest Kongresszusi Központban rendezett ünnepségen arról beszélt, hogy jó lenne, ha vigyázni tudnánk erre a fantasztikus művészetre, és azokra az emberekre, akik megteremtették, mert „ők kicsikét mi is vagyunk”. Gyurcsány szerint a mostani termés ígéretes, változatos. Mint fogalmazott, izgul az alkotókért, hogy szerethessük ezeket a filmeket, időnként kinevethessük magunkat általuk, de a végén mégiscsak mondhassuk, jók a kérdések és izgalmasak a válaszok.

Bozóki András kulturális miniszter Nepp József rajzfilmrendezőnek átadta a legrangosabb magyar filmszakmai elismerésnek szánt kitüntetést, a Magyar Mozgókép Mestere elismerést. A szakma kezdeményezésére, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) által alapított díjat a kulturális miniszter 2005-től évente egy-egy Kossuth-díjas, 65. életévét betöltött alkotónak adományozza. A miniszter azt mondta, a nagy mesterek mellett megjelenik egy új generáció és a magyar film az elődök nyomdokain haladva megújul.

Grunwalsky Ferenc, az MMK kuratóriumának elnöke arról szólt: reméli, hogy a szemlén a viták a filmekről fognak szólni. Összegzése szerint a mozgóképtörvény megtette hatását, a magyar film háttere, finanszírozása kiszámíthatóbbá vált, és az alkotók a nehéz, változó körülmények ellenére be tudták váltani ígéreteiket. Az idei mustrán több film látható, mint korábban bármikor. Mint fogalmazott, a filmszakmában, ahol csak közösen lehet túljutni a nehézségeken, nincs sértődés, kirekesztés, bár „anyázás szép számmal akad"; a hajó megy tovább. Grunwalsky Ferenc hangsúlyozta: miközben a világon a mozik látogatottsága 20-25 százalékkal visszaesett, ugyanez a mutató a magyar alkotások esetében nőtt. Tavaly 1,2 millió, idén a szemléig 1,5 millió volt a nézőszám. „Védjük az alkotókat, kivétel nélkül mindegyiket" – mondta a szakember.

Janisch Atilla, a szemletanács elnöke arra kérte a közönséget, ne engedje elterelni figyelmét az alkotók életének jelenéről. Hozzátette, több mint 400 mű szerepel a filmszemlén, főiskolások, első filmesek, visszatérő alkotók és nagy öregek munkái.

Koltai Lajos operatőr méltatta azokat az alkotókat, akiknek Életműdíjat adományoztak. Az elismerést a napokban elhunyt Agárdy Gábor színművész, Dargay Attila animációs filmrendező, György István filmrendező és Szalontai Árpádné naplóvezető kapta. Koltai Lajos arra hívta fel a hallgatóságot és a filmes szakmát, hogy tekintse ünnepnek a szemlét, amelyet időnként megpróbálnak szétzúzni. „Tartson össze bennünket a szeretet továbbra is" – mondta.

A mustra versenyprogramjában 103 alkotás – 24 nagyjátékfilm, 28 kísérleti és kisjátékfilm, 39 dokumentumfilm és 12 tudományos-ismeretterjesztő film – szerepel. A február 7-ig tartó szemlét Szabó István Rokonok című filmje nyitotta meg; a Móricz Zsigmond azonos című regényéből készült alkotást a nyitó ünnepségen vetítették le. A premieren nemrégiben ügynökmúltjával szembesített rendező is megjelent, akit a megnyitó közönsége hangosan megtapsolt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

A FILMSZEMLE DÍJAI

Az elsőfilmes Vranik Roland rendezte Fekete kefe című fekete-fehér alkotás kapta kedden a 36. Magyar Filmszemle fődíját.

MTI Kult

A Fekete kefe kapta a filmszemle fődíját

A Fekete kefe fődíjas, Gryllus Dorka a legjobb női, Cserhalmi György a legjobb férfi alakítás díját kapta. A legjobb rendezés díja Gárdos Péteré, a legjobb forgatókönyv díja az Ég veled! című filmnek járt. A legjobb operatőr Pohárnok Gergely.

MTI Kult

Jövő kedden filmszemle

Tizenegy játékfilm ősbemutatója szerepel a 36. Magyar Filmszemlén, amely ezúttal is dokumentumfilmek vetítésével indul február 1-jén.

MTI Kult

Filmszemle: eddig 32 ezer eladott jegy

Harminckétezer jegy kelt el a budapesti 36. Magyar Filmszemle helyszínein csütörtök estig; a játékfilmek vetítésének első napján a legsikeresebb alkotás, Vranik Roland Fekete kefe című alkotása volt. Az Urániában Szőke András Zsiguli című filmjét láttáka legtöbben.

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Dal született a veronai áldozatok emlékére

Dal született a veronai áldozatok emlékére

Mészárosék kapták az év alaptőke-emeléséért járó díjat a BÉT rendezvényén

Mészárosék kapták az év alaptőke-emeléséért járó díjat a BÉT rendezvényén

Kétségbeejtőek a KATA-s vállalkozók nyugdíjkilátásai

Kétségbeejtőek a KATA-s vállalkozók nyugdíjkilátásai

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy török NBA-játékos ellen

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy török NBA-játékos ellen