szerző:
MTI

Egy magyarországi érdekvédelmi szervezet adatainak felhasználásával küzd a kelet-európai gyermekintézetekben honos ketreces ágyak felszámolásáért J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek világsikerű írója.

Rowling a The Sunday Times hírháttér-mellékletében megjelent terjedelmes írásában elsősorban a csehországi és romániai helyzetet ecseteli. Adatai szerint Csehországban a három évnél fiatalabb gyermekek 6 százaléka nevelkedik intézetekben, ami egész Európában a legmagasabb arány, és magasabb még a közép-ázsiai átlagnál is.
   
Az írónő, akit a fogyatékos kelet-európai gyerekek intézeti körülményeiről néhány éve megjelent, éppen a The Sunday Times által közölt, elborzasztó fotókkal illusztrált riport indított cselekvésre, leírja: levélözönt küldött brit európai parlamenti képviselőknek, sőt a cseh miniszterelnöknek és az államfőnek is. Ennek eredményeként az akkori cseh egészségügyi miniszter azzal felhívással fordult a kórházi igazgatókhoz, hogy 2004 végéig szüntessék be a ketreces ágyak alkalmazását.
   
"Nem vagyok biztos abban, hogy akár egyetlen ketreces ágyat is felszámoltak" - írja Rowling akciója hatásáról.
   
Az írónő szerint e kételyeivel egyetért a szellemi fogyatékkal élők magyarországi központú érdekképviseleti központja, a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC), amely szerint a Csehországban alkalmazott több száz hálós ágy mindegyike a mai napig teljes használatban van, "önhatalmú döntések alapján, bármilyen jogi szabályozás nélkül".
   
Rowling szerint emellett Szlovákiában, Szlovéniában és Magyarországon sem próbáltak soha még csak úgy sem tenni, mintha a hálós ágyak használata nem folytatódna.
   
Az írás szerint ugyanakkor Románia az a kelet-európai ország, amelyik kész elismerni az gyermekintézetekkel kapcsolatos problémáit, és megnyitotta kapuit azon külföldi szervezetek előtt, amelyek segíteni akarnak. Rowling egy brit európai parlamenti képviselővel együtt ezért Bukarestben indította útjára a múlt
hónapban Children's High Level Group nevű gyermekjótékonysági alapját.
   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján