szerző:
MTI

A Taxidermia és a Fehér tenyér kapta a legtöbb díjat a kedden zárult 37. Magyar Filmszemlén; Pálfi György fődíjas munkája és Hajdu Szabolcs alkotása hat-hat elismerésben részesült.

A két mozgókép a zsűri díjai közül egyaránt négyet-négyet vitt el, és a különdíjak közül is ugyanannyit, kettőt-kettőt kapott, a külföldi kritikusok és újságírók elismerését megosztva. 

Pálfi György Taxidermia című alkotása a nagyjátékfilmes fődíj mellett elnyerte a látványtervezői díjat, a legjobb női és férfi epizódszereplő díját (Stanczel Adél és Czene Csaba), különdíjként a külföldi kritikusok és újságírók elismerését, valamint Pálfi György kapta a diákzsűri fődíját. 

A nemzetközi játékfilmes zsűri indoklása szerint a Taxidermia innovatív és elgondolkodtató film, sikeresen mutatja be világunkról alkotott fiatalos és fantáziagazdag látomását, amelyet kreatívan és nagy szakértelemmel kivitelez. A film alapjául Parti Nagy Lajos novellái szolgáltak.

A Fehér tenyér rendezői és produceri díjban részesült, megosztott operatőri elismerést kapott (Nagy András révén), vágásáért Politzer Péternek Arany olló-díjat ítéltek, míg különdíjként a külföldi elismerés mellett közönségdíjat érdemelt ki. 

Mundruczó Kornél Johanna című filmje három elismerést kapott: megosztott operatőri díjat (Nagy András), a legjobb női alakítás díját (Tóth Orsi) és a legjobb eredeti filmzene díját (Tallér Zsófia).

Két-két díjat nyert Goda Krisztina Csak szex és más semmi című vígjátéka és Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma-legendárium című munkája. Az előbbi lett a forgatókönyvírói elismerés birtokosa, míg a főszereplő, Csányi Sándor a legjobb férfi alakítás díjának nyertese. Az utóbbi filmet rendezői látványdíjjal és Aranymikrofon-díjjal jutalmazták.

A dokumentumfilmes zsűri döntése alapján a fődíjas Forgács Péter alkotása, A fekete kutya - történetek a spanyol polgárháborúból lett. Az indoklás szerint ez egy "filmköltemény a spanyol polgárháborúról, ahogy még nem láttuk". A hivatalos történelemkönyvek rideg világából a privát történelem, a személyes szenvedés szférájába repít a film, amely a gondolati és érzéki síkok magas esztétikuma.

A tudományos-ismeretterjesztő kategória fődíját Lakatos Iván A Casus-Belli ember című filmjének ítélték. Az alkotás "egy sorsdöntő történelmi esemény okainak és körülményeinek tudományosan pontos és átélhetően megjelenített újszerű feldolgozásáért" részesült az elismerésben.

A kisjátékfilmes kategória fődíját Buvári Tamás Kivégzés című filmje nyerte el "a gondolat tisztaságáért, a forma egyszerűségéért és újdonságáért, a példázat szépségéért". A kísérleti filmek kategóriájában Halász Péter Herminamező - Szellemjárás című filmjének ítélték a fődíjat.

A filmszemlén több különdíjat is odaítéltek. Az Országos Rádió és Televízió Testület 25 millió forintos különdíját a Sorstalanság nézőszáma alapján a Magyar Mozgókép Kft., mint a film egyik előállítója kapta egy következő játékfilm megvalósításához. Az elismerést az előző filmszemle óta legtöbb fizető nézőt vonzó, magyar gyártású játékfilm alkotóinak ítélik oda. 

A Magyar Filmplakát Kiállítás és Verseny szakmai zsűrijének döntése alapján Az év plakátja a Fekete kefe című, tavalyi fődíjas nagyjátékfilm plakátja lett, amelynek tervezője Herczeg Fanni.    

A versenyben indult 24 nagyjátékfilm közül 14 egyetlen díjat sem nyert. Nem kapott elismerést például Bacsó Péter: De kik azok a Lumnitzer nővérek?; Gárdos Péter Az igazi Mikulás; Szabó István Rokonok; Tímár Péter A herceg haladéka és Iglódi István A gyertyák csonkig égnek című alkotása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Kult

Megnyílt a 37. Magyar Filmszemle

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd este megnyitotta a 37. Magyar Filmszemlét. Azt mondta, hogy itt van egy új filmes csapat, amelyik nyilvánvalóan olyan dolgokra lesz képes, mint a korábbi nagy generációk.

Egyre több magyar megy Ausztriába dolgozni

Egyre több magyar megy Ausztriába dolgozni

Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval

Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval

Rektor: Nem indul vizsgálat a szegedi egyetem rektorhelyettesének "ügyében"

Rektor: Nem indul vizsgálat a szegedi egyetem rektorhelyettesének "ügyében"

Az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetője szerint Franciaország gyarmatosító politikája okozza a migrációt

Az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetője szerint Franciaország gyarmatosító politikája okozza a migrációt

Ez érdekes: mágneses okostelefont tervezett a Samsung

Ez érdekes: mágneses okostelefont tervezett a Samsung

Egy német férfi perel, mert diszkriminációnak tartja a „csak nőknek” parkolókat

Egy német férfi perel, mert diszkriminációnak tartja a „csak nőknek” parkolókat