szerző:
MTI

Kurtág 80 címmel ötnapos fesztivált rendeznek a zeneszerző születésnapját köszöntve a jövő hét közepétől Budapesten, a Művészetek Palotájában.

A Kurtág család a számos külföldi megkeresés ellenére úgy döntött, hogy a születésnapot szülőhazájukban szeretnék megünnepelni – mondta a sajtótájékoztatón Gőz László, a Budapesti Music Center (BMC) vezetője. Az előadásokkal, kiállítással, filmvetítéssel kiegészülő, több magyarországi Kurtág-bemutatót magában foglaló koncertsorozat szervezése körülbelül két évvel ezelőtt kezdődött.

Gőz László kiemelte, hogy a fesztiválon megpróbálják bemutatni az egész "Kurtág-dinasztiát". Kurtág György és felesége, Kurtág Márta mellett a házaspár fiát, ifj. Kurtág Györgyöt, aki mintegy harminc éve hagyta el Magyarországot, és mára Franciaországban elismert zeneszerző, filmzeneszerző, valamint az Amszterdamban élő unokát, Kurtág Juditot, akinek videomunkáit a Ludwig Múzeumban állítják ki.

A február 15-i nyitónapon a család közösen köszönti az ünnepeltet. Ekkor lesz apa és fia közös művének, a Zwiegespräch című kompozíciónak a magyarországi bemutatója a Keller Vonósnégyes és ifjabb Kurtág György előadásában. Szintén ezen a napon nyílik meg Kurtág Judit kiállítása, amelyen egyebek mellett a Kurtág Márta arcát és kezét ábrázoló installáció is látható, miközben ifj. Kurtág György digitális zenéje szól.

A további napokon koncertek sora hangzik el külföldi muzsikusok közreműködésével, számos előadást tartanak Kurtág György művészetéről, a Fesztivál Színházban pedig az Orfeusz című balettet adják elő. A fesztivál a Kossuth- és Erkel-díjas érdemes és kiváló művész születésnapján, február 19-én zárul, Kurtág György kérésére a Zeneakadémián, ahol pályáját kezdte.

Kovács Géza, a záró koncerten közreműködő Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója elmondta, hogy már-már misztikus kapcsolat köti össze Kurtág Györgyöt és hangversenyen vezénylő Kocsis Zoltánt, amit az is jelez, hogy az egyik darab az ünnepelt által Kocsis Zoltán édesapjának, Kocsis Ottónak az emlékére írt mű lesz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kult

Kurtág mesterkurzus a CEU-n

Kurtág György ismét mesterkurzust tart a budapesti CEU-n a Center for Arts and Culture meghívására. A június 9. és 13.

Offshore adóparadicsomokból is érkeztek letelepedési kötvényesek Magyarországra

Offshore adóparadicsomokból is érkeztek letelepedési kötvényesek Magyarországra

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

Mindig is szeretett volna egy moziszéket? Holnap a Corvin Moziban ezer forintért vehet egyet

Mindig is szeretett volna egy moziszéket? Holnap a Corvin Moziban ezer forintért vehet egyet

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája