szerző:
MTI

Rekord nézőszámmal zárt a 37. Magyar Filmszemle; a vetítésekre minden eddiginél többen, csaknem ötvenezren váltottak jegyet - közölte Veressné Kozma Ilona, a szervezőbizottság elnöke.

A nézőszám az Uránia Nemzeti Filmszínház szerdai eredményeivel lesz teljes, hiszen ott még lejátsszák a díjnyertes alkotásokat. A végső számot 49 500 körülire becsülik.

Az érdeklődést tekintve eddig az elmúlt év volt a "csúcstartó", tavaly 48 ezer nézőt regisztráltak. A szervezőbizottság elnöke szerint az idei magas látogatottságot a filmek nagy száma (460), a szokásosnál több "közönségfilm", valamint a dokumentum műfaj iránti növekvő érdeklődés már előre sejtette. 

A látogatók száma annak ellenére döntött rekordot, hogy csak a nagy érdeklődést kiváltó filmek producerei által is engedélyezett számú (csaknem negyven) pótvetítést iktatták be.

A Palace Mammutban 31 ezer látogatót regisztráltak. A Millenáris Teátrumban 11 ezer, az Urániában eddig ötezer, a Budapest Kongresszusi Központban kétezer néző vett részt a vetítéseken. 

A legtöbben a versenybe nevezett filmeket látták: a játékfilmeket 33 ezren, a dokumentumfilmeket 7500-an, a kísérleti- és kisjátékfilmeket pedig háromezren. A versenyen kívüli alkotásoknak 5500 nézője volt. 

A szemle sikerlistáját Pálfi György fődíjas alkotása, a Taxidermia vezeti, a második Hajdu Szabolcs Fehér tenyér, a harmadik Bacsó Péter De kik azok a Lumnitzer nővérek? című filmje. A sorban a következő a Rokonok (Szabó István), A gyertyák csonkig égnek (Iglódi István) és a Randevú (Incze Ágnes). A legtöbbször (összesen nyolcszor) A gyertyák csonkig égnek című filmet vetítették. 

A dokumentumfilmek közül legtöbben a "Drágáim" (Szabó Ferenc), A Fehér Galamb (Szakály István) és az Aki önmaga legnagyobb ellenfele volt (Zoltán János Péter) című műveket látták. (Ez 480 nézőt jelent; a filmek egy blokkban szerepeltek.) Népszerű volt még A menekülő egyetem (Papp Gábor Zsigmond), a Határeset (Szalay Péter) és az Egy nap (Pesty László). 

A kísérleti filmek közül annak a blokknak volt a legtöbb nézője (szám szerint 538), amelyben Politzer Gergely, Regula Gergely, Spáh Dávid, Szirmai Márton, Szőke András Gábor, Csillag Tamás és Tóth Barnabás munkái szerepeltek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Kult

Szemle idején

Filmszemle idején is van élet, ebből indultunk ki e héten. Íme egy sor ajánlat, amely független a Szemlétől! Van azért benne film is, például a Darwin rémálma és a Balkán-filmnapok. Van zene, emlékkoncert egy fiatalon elhunyt magyar muzsikusért; Balogh Kálmán a Vodku v Glotkuval osztja meg a Fonó színpadát. Valamint kiállítás, mozgásszínház, farsangi mulatság. Szemle idején is van élet...

MTI Kult

Megnyílt a 37. Magyar Filmszemle

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd este megnyitotta a 37. Magyar Filmszemlét. Azt mondta, hogy itt van egy új filmes csapat, amelyik nyilvánvalóan olyan dolgokra lesz képes, mint a korábbi nagy generációk.

Ma dől el, lesz-e országos sztrájk

Ma dől el, lesz-e országos sztrájk

Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában

Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó

Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó

Dühös? Csapjon oda!

Dühös? Csapjon oda!

Éveken át vett fel családi pótlékot egy férfi Szegeden, pedig nem is járt volna neki

Éveken át vett fel családi pótlékot egy férfi Szegeden, pedig nem is járt volna neki