szerző:
MTI

A kommunizmus áldozatainak állítanak emlékművet Washingtonban, amelynek előkészítő munkálatait már az idén elkezdik a The Wall Street Journal szerdai száma szerint.

A Capitolium dombján az emlékműnek helyet adományozó törvényt még Bill Clinton amerikai elnök írta alá. Magánadományokból a szükséges pénz 75 százaléka már összegyűlt a tervezett emlékmű felállítására. 

Az emlékmű a szabadság istennőjét ábrázoló alkotás három méter magas bronz másolata lesz, amelynek az eredetijét 1989-ben egy kínai ellenzéki állította fel a Tienanmen téren, amelyet azután a demokratikus mozgalommal együtt eltapostak a hadsereg tankjai. A felirat gyászolja "a kommunizmus több mint százmillió áldozatát" és szabadságot követel "valamennyi rab nemzetnek és népnek".

A Szovjetunió felett 1960-ban lelőtt U2-es kémrepülőgép pilótájának, a néhai Francis Gary Powersnek a fia azt tervezi, hogy online hidegháborús múzeumát (www.coldwar.org) a valóságban is megépíti a virginiai Lortonban. 

A kommunizmus sötét árnyékot vetett a világ jelentős részére háromnegyed évszázadon át, de csak az utóbbi időben történtek komoly kísérletek arra, hogy megbirkózzanak a véres örökséggel, új múzeumok és emlékművek révén - írja a lap, amely áttekintést is ad a kezdeményezésekről.

A Los Angeles-i új Wende Múzeum (www.wendemuseum.org) a hidegháborús emlékek és iratok legnagyobb amerikai múzeuma. Alapítója, Justinian Jampol képzeletét már gyerekkorában izgatta a vasfüggönyön túli élet, gyűjtőmunkájában az a cél vezérli, hogy segíthet bemutatni, a totalitárius rendszerek hogyan manipuláltak a hatalom megőrzése érdekében. Az 50 ezer, részben raktárban őrzött tárgy skálája a kommunista vezetők személyes levelezésétől a korra jellemző személyautókig terjed.

Berlinben májusban nyílik meg az NDK-múzeum (ddr-museum.de/en). Németországban két hátborzongató múzeum is bemutatja, hogyan jártak el az "ellenséges elemekkel". A  hohenschönhauseni kihallgató központ kínzókamrának használt pincecella-sorát "tengeralattjárónak" nevezték. A múzeumi kalauzok valamennyien politikai foglyok voltak egykor. A hírhedt keletnémet titkosrendőrség, a Stasi volt székhelye (www.stasi-museum.de) is múzeum.

A lap megjegyzi, hogy míg a hitleri Németországban a Gestapo nyolcvan millió németet ellenőrzött 40 ezer, addig a Stasi 17 millió lakost 100 ezer titkosrendőrrel, az utóbbi ráadásul másfél millió besúgót is alkalmazott. Elegendő nyugati komputer híján a végén felé már belefulladt az adatokba, mert nem győzte feldolgozni. A kiállított tárgyak között vannak a iskolai dolgozatok is, amelyekből ellenőrizték a rendszer iránti hűséget, ellenzékiek szagmintáit őrző ruhadarabok üvegekben, hogy szükség esetén kutyákkal kereshessék őket. 

A lap szerint Budapest volt a legsikeresebb a kommunizmus hol szürke, hol  vérfagyasztó valóságának a megjelenítésében. Az Absolute Tours kitűnő sarló-kalapács sétát kínál, amely egy kiruccanást is magába foglal a marxista dinoszauruszok szoborparkjába. A Terror Háza (http://www.terrorhaza.hu/) múzeum, amely a lap szerint a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumhoz hasonlóan mutatja be, hogyan rombolja le a diktatúra civiltársadalmat. Már az épület is fenyeget, a tetőből kinyúló pengeélben kivágott terror szó napsütésben a járdára vetül. 

A cikk a múzeum leírása után megjegyzi, hogy a Terror Háza érzékeny téma. Amikor az új kormány 2002-ben kilátásba helyezte, hogy megkurtítja a múzeum költségvetését, akkor Schmidt Mária igazgató azzal vágott vissza, hogy az épület tetejéről lelógatja egyes, hivatalban levő miniszterek kommunista szüleinek felnagyított képeit. A kormány gyorsan meghátrált, kétségtelenül azért is, mert abban az évben Medgyessy Péter miniszterelnök beismerte, hogy a kommunista titkosszolgálat tisztje volt. A kormányfő lemondott, mint ahogy az ellenzék egyik vezetője is, akinek az apja besúgó volt - írja a The Wall Street Journal. 

A cikk azzal zárul, hogy nem meglepő, hogy Oroszország mindeddig elutasított minden olyan próbálkozást, hogy létesítsenek múzeumot a kommunista korszakról. Mindazonáltal az üzlet az üzlet: 700 dollárért azért megtekinthető Sztálin második világháborús bunkere, a ljubljankai börtön KGB múzeumát szervezett csoportok látogathatják ötszáz dolláros belépővel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kult

Szex és kommunizmus, avagy a test ördöge

A Centrális Galéria Szex és kommunizmus című tárlata két dolgot juttathat eszünkbe: a női magazinokat és a férfimagazinokat. Ön szerint teljesíthetetlen elvárás-e a tömegmédia test- és családideálja ugyanúgy, ahogy annak idején a szocializmusé volt?

MTI Világ

Leszavazták a kommunizmus bűneit elítélő határozattervezetet

Elutasította a "totalitárius kommunista rezsimek bűneit" elítélő határozattervezetet szerdán az Európa Tanács parlamenti közgyűlése. A tervezet nem kapta meg a jóváhagyáshoz szükséges kétharmados többséget. A testület három órán át tartó vita után szavazott.

MTI Itthon

A jegybank bocsánatot kér a kommunizmus áldozataitól

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bocsánatot kér a kommunizmus áldozatául esett alkalmazottaitól, és kéri azon egykori alkalmazottak vagy egyenes ági leszármazottaik jelentkezését, akik 1945 és 1960 között hátrányos megkülönböztetést szenvedtek a jegybanknál.

Három gyerek maradt árván az hétfői, M3-ason történt tragédia után

Három gyerek maradt árván az hétfői, M3-ason történt tragédia után

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

A Becker család kálváriája a házépítéssel: didergés, hiányzó közművek, rendezetlen tulajdonviszonyok, pénzbajok

A Becker család kálváriája a házépítéssel: didergés, hiányzó közművek, rendezetlen tulajdonviszonyok, pénzbajok

Imádni való, ahogy a győri kézilabdás légiósok magyar nyelvtörőket próbálnak kimondani

Imádni való, ahogy a győri kézilabdás légiósok magyar nyelvtörőket próbálnak kimondani

Elkezdték beidézni a decemberben igazoltatott tüntetőket a rendőrségre

Elkezdték beidézni a decemberben igazoltatott tüntetőket a rendőrségre