szerző:
MTI

Dezső Tamás szabadúszó két sorozata nyerte el a XXIV. Magyar Sajtófotó-pályázat nagydíjait.

Tekintse meg válogatásunkat a pályaművekből
készült galériában!
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyar Fotóriporterek Társasága által kiírt verseny eredményét pénteken hirdették ki sajtótájékoztató keretében Budapesten.

Dezső Tamás kapta a legkiemelkedőbb teljesítményért járó két elismerést, a MÚOSZ nagydíját, illetve a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész-nagydíjat. Előbbit a "Románia - Helyzetkép az uniós csatlakozás előtt" című sorozatáért, utóbbit a "Tótkomlós" elnevezéssel beadott fotóiért kapta.

Kiss-Kuntler Árpád, a fotóriporterek tavalyi alkotásait értékelő héttagú zsűri elnöke azt mondta: Dezső Tamás Romániában készített fotósorozata "mindenféle vita nélkül" magasan kiemelkedik a mezőnyből.

Hír-eseményfotó egyedi művek kategóriában az első díjat "Szerelésből robbantás" című kép, Reviczky Zsolt, a Népszabadság munkatársa nyerte. A képzeletbeli dobogó második fokán Veres Viktor, a Blikk fotósa, a harmadik fokán pedig Darnay Katalin, az Europress Sajtóügynökség munkatársa végzett.

Képriport kategóriában Hartyányi Norbert szellemi szabadfoglalkozású "Sínen vagyunk" című sorozatával végzett az első helyen. Második lett Beliczay László szabadúszó, harmadik pedig Reviczky Zsolt.

Horváth Dávid szellemi szabadfoglalkozású "Eörsi István 2005" című képével nyert első díjat az emberábrázolás-portré (egyedi) kategóriában. A második díjat Gárdi Balázs szabadúszó, a harmadik díjat Schmidt Andrea, a Dél-Magyarország munkatársa kapta.

Emberábrázolás-portré (sorozat) kategóriában az első díjat Kovalovszky Dániel, a Népszabadság fotóriportere nyerte "Kapaszkodunk az időbe, 2005" címmel készített munkáival. Második helyen végzett Stalter György szabadúszó, a harmadik legjobb sorozatért Kapolka Gábor, a Gang Fotóműhely munkatársa kapott elismerést.

A művészeti képek készítői közül Máté Róbert, a HVG külső munkatársnak "Az emlékmű" című alkotását ítélték a legjobbnak. Ebben a kategóriában második díjat nem osztottak ki.

A harmadiknak járó elismerést Nándorfi Máté, a Magyar Távirati Iroda (MTI) fotósa és Neubauer Rudolf, a Magyar Rádió Online munkatársa nyerte el megosztva.

A művészeti sorozatok közül az első helyen Dezső Tamás, a másodikon Szigetváry Zsolt, az MTI külső munkatársa és Hajdú D. András szellemi szabadfoglalkozású, a harmadikon Bócsi Krisztián, a HVG külső munkatársának fotói végeztek.

Sport, természet, társadalom, humor (Oldaltörés)

A sport kategóriában az egyéni felvételek közül a legjobbnak Illyés Tibor (MTI) munkáját találták, a második helyet Koszticsák Szilárd (MTI), a harmadikat M. Németh Péter (Nemzeti Sport) szerezte meg.

A sorozatok közül első helyre Gárdi Balázs (szabadúszó), a másodikra Illyés Tibor (MTI), a harmadikra Árvai Károly (szabadúszó) anyagát rangsorolták.

A természet és tudomány kategória egyedi alkotásai közöttRadics Milán (ZOOM Magazin) győzött, őt követi a második és harmadik helyen is Kovács Attila (MTI), a sorozatok közül Németh György (MTI) munkája váltotta ki a legnagyobb elismerést, a második Veres Viktor (Blikk), a harmadik Kovács Attila lett.

A társadalomábrázoló dokumentarista egyedi alkotások sorában Dezső Tamásé lett az első díj, a második helyre Kovalovszky Dánielt (Népszabadság), a harmadikra Kőhalmi Pétert (Észak-Magyarország) rangsorolták.

A sorozatok kategóriában Gárdi Balázs (szabadúszó) munkái nyertek megelőzve Stalter György és a nagydíjas Dezső Tamás alkotásait. Humor kategóriában az első díjat Kovács Tamás nyerte. A zsűri nem adott ki második díjat, a harmadik - megosztva - Hajdú D. András és Kecskeméti Dávid (Blikk) lett.

A Népszabadság Rt. Escher Károly-különdíját a legjobb hírképért Koszticsák Szilárdnak, a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Dezső Tamásnak, a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriportert megillető díjat Bócsi Krisztiánnak ítélték oda.

Budapest Főváros Pro Kultúra Urbis Alapítványának - havi nettó 80 ezer forintos juttatással és munkái kötetben megjelentetésével is járó - fotográfiai ösztöndíját Stalter György kapta.

A pályázatra 266 pályázó 7600 fotót küldött be - közölte Fejér Gábor, a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztályának elnöke. A díjakat április 27-én adják át a Művészetek palotájában, ahol a díjazott képekből kiállítás nyílik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Kult

Freskókat mentettek fotóra a hitleri Németországban

Adolf Hitler személyesen utasította Joseph Goebbels propaganda-minisztert 1943 tavaszán, hogy állítson össze egyetemi tanárokból, történészekből, fotósokból egy csapatot, amely Németországban és a megszállt országokban felméri, milyen, történelmi vagy művészeti szempontból jelentős freskók találhatók, és készíttessen ezekről fotókat.

BBC Tech

Új emlősfajt fedeztek fel Borneón (fotó)

Feltehetően új állatfajt fedeztek fel a WWF kutatói egy borneói őserdőben, melynek fennmaradása azonban az érintetlen területek folyamatos irtásával veszélyben van.

MTI Világ

Eddig közel húszezer halott Pakisztánban (fotók)

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek vasárnap Pakisztánban, ahol az iszlámábádi belügyminisztérium megerősített adatai szerint megközelíti a húszezret az előző napi földrengés halálos áldozatainak száma, több mint tizenhétezren közülük egyetlen tartományban, a himalájai Kasmírban vesztették életüket.

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott