szerző:
MTI

Mariah Carey nyolc jelöléséből hármat megnyert Los Angelesben a 48. Grammy-gálán. Az öt trófeát begyűjtő U2-é az év dala és az év albuma, a Green Day együttesé az év felvétele, az év felfedezettjének járó díj pedig John Legend rhythm and blues énekes lett. A többszörös díjazottak között van Kanye West rapper, Allison Krauss country-énekesnő, Les Paul veterán gitárkirály.

Mariah Carey We Belong Together című dalát a legjobb rhythm and blues énekesnőnek járó teljesítményért jutalmazták, s ugyanez a dal lett a legjobb rhythm and blues dal is. A The Emancipation of Mimi című lemezéért megkapta a legjobb kortárs rhythm and blues albumért járó Grammyt. A legjobb popénekesnő teljesítményért és az év popalbumáért Kelly Clarkson kapta a díjat, a férfiak között ez az elismerés Stevie Wondernek jutott. Stevie Wonder Beyonce-szal közösen kapott egy díjat a rhythm and blues kategóriában is.
   
Kik, miről?
A Grammy-díjakról a hangrögzítő tudományok és művészetek nemzeti akadémiája (NARAS) döntött szakmai  szempontok alapján. Azokat a kiadványokat vették figyelenbe, amelyek 2004. oklóber 1. és 2005. szeptember 30. között jelentek meg. A szakemberek a 108 kategóriában több mint félezer jelölt közül választottak.
Kanye West rap-szóló előadói teljesítményért, a legjobb rap-albumért és a legjobb rap-dalért kapott díjat.
   
Több rockkategória nyertese a U2 együttes: a Sometimes You Can't Make It on Your Own az év dala, a City of Blinding Lights a legjobb rockdal, tavalyi lemezük, a How To Dismantle an Atomic Bomb című korong pedig az év albuma és rockalbuma.

Két díjat is kapott - egyet a pop, egyet rockkategórában - a 90 esztendős Les Paul, akiről a világ talán legsúlyosabb hangú elektromos gitárját is elnevezte évtizedekkel ezelőtt a Gibson cég.

Jutott díj a Black Eyed Peas-nek és Damon Albarn projektjének, a Gorillaz együttesnek is. Két díja van John Legendnek a rhythm and blues kategóriában, Aretha Franklinnek és Bruce Springsteennek a legjobb rock szólóteljesítmények versenyében.  A dance kategória két díját a Chemical Brothers vitte el.   

A legjobb hagyományos bluesalbumot B. B. King, a kortárs bluesalbumot Delbert McClinton készítette. Két díjat is kapott a Ray; a Ray Charles életéről készült film, a hosszú videofilmek kategóriájában pedig a Bob Dylan életéről készült No Direction Home című Martin Scorsese-alkotásé lett a trófea. A nyáron Budapesten is fellépő Eric Clapton Back Home című albumát a legjobb
hangmérnöki teljesítményért jutalmazták.
   
Életműdíj a Cream-nek
Újabb koncertek?
Jack Bruce basszusgitáros, aki a Cream együttes nevében átvette az életműdíjat Los Angeles-i Grammy ünnepségen, az elismerés átvételekor bejelentette: Eric Claptonnal és Ginger Bakerrel együtt újabb koncertekre készülnek.
   
A legendás trió basszusgitárosa részletekkel nem szolgált sem a tervezett újabb bulik helyszínéről, sem azok időpontjáról.  Mint fogalmazott, nincs szó világturnéról, a számításba vehető  városokról majd együtt döntenek.
   
Clapton és Baker nem volt jelen az életműdíj-átadáson. Bruce alig több mint három hónappal a Cream New York-i bulija után hozakodott elő a folytatással. A Cream tagjai a tavalyi koncertek előtt 1993-ban szinte percekre találkoztak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Kult

Grammy: Ray Charles tarolt

Ray Charles Genius Loves Company című posztumusz duett-albuma nyerte a 47. Grammy-díj három legfontosabb elismerése közül az év felvétele és az év albuma díjakat. A legjobb dalnak járó elismerést John Mayer vehette át Daughters című szerzeményéért.

Kult

Grammy: az idén nincs magyar díjazott

Az Evanescence együttes, Beyoncé és Jay-Z énekesek, az év albumát elnyerő OutKast rapduó, Luther Vandross és Justin Timberlake kapta a legfontosabbnak tartott Grammy-díjakat a rangos zenei esemény 46. díjkiosztóján. A három jelölés ellenére nem volt magyar díjazott a klasszikus zenei kategóriákban.

Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak

Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak

Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába

Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába

Autóbaleset érte az angol királynő férjét

Autóbaleset érte az angol királynő férjét

Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Magyarországra is kiterjeszti a Facebook az új szabályát: megmondják, ki ad fel politikai hirdetéseket

Magyarországra is kiterjeszti a Facebook az új szabályát: megmondják, ki ad fel politikai hirdetéseket