szerző:
MTI

Színházat vesz Debrecen - jelentette be a városvezetés frissen meghozott döntését Kósa Lajos polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón.

"Kész épületet kívánunk venni, olyat amely kamaraszínházi funkciókat lát el, de majdnem egyenértékű lesz a nagyszínházzal" - tette hozzá a polgármester. Az ezzel kapcsolatos szándéknyilatkozatot a február 16-ai közgyűlés elé terjesztik.

A színházvásárlási szándék nincs összefüggésben az Európa kulturális fővárosa pályázatban szereplő Latinovits színházzal, az már a múlté - tette nyilvánvalóvá a megváltozott koncepciót Kósa Lajos.

"Felejtsük el, szó sincs Latinovits színházról, a törvényesség Magyarországon az önkormányzatoknak előbbre való, mint a józan ész, a hatékonyság" - fogalmazott a polgármester, utalva arra, hogy például színházat szerinte nem közbeszerzéssel kellene építeni, de azt teszik, mert az a törvényes.

Így aztán ne lepődjön meg senki, ha újságban majd azt a hirdetést olvassa, hogy "Debrecen színházat venne, bruttó tízezer négyzetméter alapterületűt, belváros előnyben" - fűzte hozzá. "Színháznál nem ésszerű a közbeszerzés, de ehhez alkalmazkodni kell. A hirdetés merő ostobaság, de így fogunk eljárni" - summázta a véleményét és a teendő lépéseket Kósa Lajos.

Számítások szerint 3 milliárd forintért készülhet el az új debreceni színház, amit 2008-tól saját költségvetéséből vásárol majd meg az önkormányzat. Időközben pályázatot adnak be a Csokonai Színház épületének belső korszerűsítésére, amely 2008-ban kezdődhet meg.

Debrecen életében, a város arculatának formálásában kulcsfontosságú a kulturális fejlesztés - közölte a sajtótájékoztatón Turi Gábor alpolgármester, aki utalt a Kölcsey Központra, a művészeti galériára és a leendő színházra. Debrecennek ezzel európai szintű kulturális infrastruktúrája lesz - fűzte hozzá a cívis város kulturális alpolgármestere.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Tudásközpontot avattak Debrecenben

Nyílt nap keretében mutatták be a Debrecenben létrehozott regionális egyetemi tudásközpontot, melynek elsődleges feladatául a tudományos vívmányok gyakorlati alkalmazását tűzték ki.

MTI Itthon

Fidesz: a kormány bünteti Debrecent

A szocialista többségű kormány megint bünteti Debrecent: a jövő évi költségvetésből hiányzik a hajdú-bihari megyeszékhelyhez kötődő állami feladatok finanszírozása - jelentette ki Halász János (Fidesz) országgyűlési képviselő.

MTI/hvg.hu Kult

Szócsata a debreceni színház évadzáróján

A Debreceni Csokonai Színház hétfői évadzáró társulati ülésén jelentette be az alpolgármester: átalakítások lesznek a többtagozatú színháznál. Ezeket művészi és szervezeti okokkal indokolta. A társulat nevében a művészeti vezető válaszolt, aki szerint hadjárat folyik ellenük, a város vezetői kifejezetten ellendrukkerek.

MTI Itthon

Tizenkétmilliárdos egészségügyi beruházás Debrecenben

Megkezdődött Magyarország történetének legnagyobb, az Európai Unió által támogatott, Auguszta-programnak nevezett egészségügyi beruházása Debrecenben. A teljes áron 12,12 milliárd forintba kerülő beruházáshoz 9 milliárd forintot az EU, 1,71 milliárd forintot a központi költségvetés, 1,3 milliárd forintot pedig az egyetem saját forrásként biztosított.

MTI Itthon

Népszavazás a debreceni Nagyerdőért

Népszavazást kezdeményez a debreceni Nagyerdő védelmében a Nyulas és Nagyerdő Természetvédő Társasága - közölte Lelesz György, a társaság elnöke pénteken Debrecenben sajtótájékoztatón.

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Bayer Zsolt megírta a bocsánatkérést, de nem adja oda Hadházy Ákosnak

Bayer Zsolt megírta a bocsánatkérést, de nem adja oda Hadházy Ákosnak

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak