szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országos Széchényi Könyvtár szakemberei szükség esetén 48 óra alatt portalanítják és fertőtlenítik az Oroszországból Magyarországra visszakerülő sárospataki köteteket. A könyvek már a moszkvai magyar követségen vannak.

A sárospataki református kollégium könyveit ma szállították el Oroszországban a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárból a moszkvai magyar nagykövetségre. A hét ládába csomagolt 136 kötetet még Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő kedden esedékes budapesti látogatása előtt repülőgéppel, várhatóan egy Malév-járattal Magyarországra hozzák.

A kormány és a református egyház képviselői múlt szerdán Budapesten egyebek között arról írtak alá jegyzőkönyvet, hogy a II. világháború végén a Szovjetunióba „elszármazott” könyvek állapotfelmérés és állagmegóvás céljára az Országos Széchenyi Könyvtárban (OSZK) kerülnek. A gyűjteményt a Magyar Nemzeti Múzeumban március 1-jétől június közepéig tekintheti meg a közönség.

A nemzeti könyvtár természetesen örömmel vállalja az általános tisztítási feladatokat, bár konkrét felkérést még nem kaptak, azt sem közölték velük, mikor érkeznének a kötetek – mondta Monok István főigazgató.

A régi, többségében 16-17. századi könyveket portalanítani és esetleg – ha élő gombákat találnak – fertőtleníteni kell. A kötéseket valószínűleg nem restaurálták az orosz szakemberek, a bőrkötéseket szükséges lehet lekenni bőrvédő anyaggal. Ezek a tisztogatási műveletek gyorsan elvégezhetők, restaurálásról azonban ennyi idő alatt szó sem lehet – mondta el Monok István, aki hozzátette azt is, hogyha kell, 32 könyvkötő-restaurátor tud foglalkozni a kötetekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Oroszország: a sárospataki könyvek másolata marad?

Oroszország azt reméli, hogy a Magyarországnak visszaadandó sárospataki református kollégiumi könyveket másolatban megtarthatja - közölte Emilija Livsic, a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin Könyvtár igazgatóhelyettese.

Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására