szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyarországra visszatérő sárospataki könyvekért 400 ezer dolláros "térítést" fizetünk az orosz félnek. A korábban azonosított 146 kötetből most 136 tér vissza, de úgy tűnik, koránt sem ingyen. A "kötetek gondozásáért" az orosz törvények szerint pénz jár.

"Semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy az összes kötetet átadtuk" - nyilatkozta az MTI-nek Natalja Kuznyecova, a Nyizsnyij Novgorod-i könyvtár igazgatónője, aki Székely Árpád moszkvai magyar nagykövettel vasárnap aláírta az átadási megállapodást. Ez tartalmazza a könyvtárnak a kötetek gondozásáért - ugyancsak az orosz restitúciós törvény értelmében - járó térítést, valamint mellékletként a kötetek jegyzékét.

Ez a térítés 12 millió rubelt (több mint 400 ezer dollárt) tesz ki - hangzott el az orosz felsőházban, amely január 25-én egyhangúlag adta áldását a visszaadási törvényre. Emellett önkéntes hozzájárulásként a magyar fél elvégeztette a kötetek digitalizálását is, ami kisebb (az MTI értesülése szerint közel 5-25 ezer dollár közötti) összegbe került.

Ezen kívül a Mol Rt., frissen létrehozott oroszországi alapítványa útján közel egymillió dollárt adományozott két múzeum helyreállításához a Voronyezsi területen, amelyet részben magyar csapatok szálltak meg a világháború idején.

Magyar források szerint az 1990-es években az orosz-magyar restitúciós vegyes bizottság könyvtári albizottsága 146 Magyarországról elvitt kötetet azonosított Nyizsnyij Novgorodban. Ezt tanúsítja egy 1997-es orosz nyelvű katalógus is, amelyet az oroszországi idegen nyelvű irodalmi könyvtár és a köteteket tároló-gondozó Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtár közösen adott ki.

A duma által ez év január 20-án végleg elfogadott törvényből törölték a kötetek számát. Végül 136 kötetet adtak át tételesen a magyar félnek vasárnap késő este a Lenin könyvtárban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

A sárospataki kötetek akár már holnap hazakerülhetnek

Az orosz kulturális örökségi és tömegkommunikációs felügyelet még kedden kiadja az engedélyt a sárospataki református kollégiumi kötetek kivitelére, amelyek így akár már szerdán visszakerülhetnek Magyarországra.

Hét nap

A DUMA SÁROSPATAKRÓL

Az orosz parlament alsóháza hétfőn nagy többséggel második olvasatban is jóváhagyta azt a törvényt, amely szerint...

Bár az ITM prezentációja tényként kezeli az egyetemek modellváltását, a tárca szerint szabadon dönthetnek

Bár az ITM prezentációja tényként kezeli az egyetemek modellváltását, a tárca szerint szabadon dönthetnek

Az indiai kormány kezdi felfogni, hová fajulhat az agrárreform elleni parasztmozgalom

Az indiai kormány kezdi felfogni, hová fajulhat az agrárreform elleni parasztmozgalom

160 millió forintot vettek ki osztalékként Rogán Cecíliáék a Nakama & Partnersből

160 millió forintot vettek ki osztalékként Rogán Cecíliáék a Nakama & Partnersből