szerző:
hvg.hu

Vegyes a kínálat. De a szokott módon sokszínű és - hadd dicsérjük magunkat - minden programban van valami egyedi izgalom. Fehér tenyér: egy díjnyertes magyar film premierje. Karnevál Velencében, cinkefőző bajnokság Szatmárcsekén, ellen-Operabál Pesten. Ábrázolt nők és ábrázolhatatlan digitális hangok. Nyitott nap a LUMÚ-ban és csillaghullás a Süss fel Nap-ban. Tartsanak a hvg.hu-val!

Több, mint sportfilm
Fehér tenyér

A filmbéli magyar csapat.
Megtörtént események, saját élmények
A most zárult 37. Filmszemlén díjnyertes lett Hajdu Szabolcs alkotása, amely megtörtént eseményeket és saját élményeket dolgoz fel.
A közönségdíjas játékfilm a tornászok világát mutatja meg, egy tornászfiúról szól, akinek egy sérülés miatt félbeszakad sportolói karrierje. Edzőként érkezik Kanadába, stílusa és beidegződése miatt azonban kérdésessé válik, be tud-e illeszkedni ebbe az új világba, képes-e megfelelni az új kihívásoknak. Elsősorban saját, feldolgozatlan múltjával kell szembenéznie, a tornaterem falai közt töltött örömtelen gyerekkorral és a múlt kísérteteivel.

A véreskezű edző szerepét egy kiváló román színész, Gheorghe Dinica játssza, az eredetiség kedvéért pedig valódi élsportoló tornászokat szerepelnek a filmvászon. A film további érdekessége, hogy a szereplők önmagukat játszák: Hajdu Zoltán Miklós és Kyle Shewfelt az életben is tornászmester és tanítványa, és ez utóbbi a 2004-s olimpián talajon aranyérmet nyert.  De azért a Fehér tenyér nem sportfilm. Film.

Színes magyar játékfilm, 97 perc, 2005
Rendező: Hajdu Szabolcs
Főszereplők: Hajdu Zoltán Miklós, Kyle Shewfelt, Gheorghe Dinica, Lukáts Andor

A nagy kutakodás
Bizonyítás

Bizonyítás.
Apa és lánya - az őrület határán
© spi.hu
A Bizonyítás egy rejtélyes fiatal nő lenyűgöző története, akit egyaránt kísért apja múltja és saját jövőjének árnyai. Ez a film olyan rejtélyeket kutat, amelyeknek megoldásai valahol a matematika bizonyosságai és az ember által megtapasztalt élet változó nézőpontjai között keresendőek. Olyan meg nem fogható értékeket vizsgál, amelyeknek a létezését nehéz tételesen igazolni: ilyen érték a bizalom, a szeretet és az ép elme.

Robertet valaha egy csodálatos elmével megáldott matematika professzorként ismerték. Ám az idők sajnos változnak. Robert most a halálos ágyán fekszik, és egykori briliáns agyát feledve lassan kezdi elhagyni a józan ítélőképesség. Lánya és egyik volt tanítványa közösen kutatnak kétségbeesve az őrület határán lavírozó öregember jegyzetei között egy utolsó szalmaszál után, amelyet megragadva talán még visszacsempészhetnek Robert elméje öröknek hitt ragyogásából egy szikrányit, mielőtt túl késő lesz.

David Auburn Pulitzer-díjas színpadi drámájából John Madden rendezett kamaradarabot a zseniális Sir Anthony Hopkins-szal és Gwyneth Paltrow-val a főszerepben, aki egykor a londoni West End színpadán eljátszotta már Catherine szerepét.

Színes, feliratos amerikai romantikus film, 99 perc, 2005
Rendezte: John Madden
Főszereplők: Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins, Hope Davis, Jake Gyllenhaal

Színház, karnevál, főzőfesztivál (Oldaltörés)


Budapest Slam
Nyomják a sódert a Műcsarnokban
 
Újdonság a magyar zenei és költészeti színtéren ez a rendezvény, amely a Műcsarnok Magánügy? című kiállításának kísérőrendezvénye. Mindkét program kötődik a magánügyhöz, hiszen a kiállítás és a költészet valamint a raphez kötődő utcaköltészet is az alkotók személyes gondolatait tükrözi. A slam, mint műfaj több országban elterjedt már, a németeknél külön szórakozóhelyek nyíltak, hogy a slamet közvetítsék, amelynek lényege, hogy az előadók személyes indíttatású témát, ritmikusan adnak elő.

Hét költő és hét rapper lép fel és mondja el saját szerzeményét. A költők közül Erdős Virág, Harcos Bálint, Háy János, Jónás Tamás, Keresztesi József, Marno János és Peer Krisztián vállalta a feladatot. A költők számára nem lesz idegen terep a slam, hiszen korábban már kísérleteztek a rappel is. Akik pedig egyenesen a rap műfajában dolgoznak és szintén láthatók és hallhatók lesznek: Buppa, Busa, Ponza, Morel, Said, Tita és Újonc Peti slammerek. 

Budapest, Műcsarnok, február 24. 20:00

Arcok az álarcok mögött
Velencei karnevál

Álarcos mulatság.
Jó képet vágunk
 Csak kilenc óra autóval, s szállás még ebben a méregdrága városban is található viszonylag épeszű áron. Miért ne indulnánk hát útnak? Velencében mindenkor jó lenni, de legjobb talán ilyentájt. A hagyományos "angyal repülésével" (Volo dell angelo) vette kezdetét a velencei karnevál. A színpompás rendezvény minden évben azzal kezdődik, hogy egy konfettifelhőbe burkolózott ifjú szépség leugrik a Szent Márk téren emelkedő 99 méter magas harangtoronyból az ünneplő tömeg közé. Idén ez a megtiszteltetés Manuela Levorato futónőnek jutott, aki biztonságosan ért földet, a téren a világ minden részéből napok óta gyülekező "bolondok" között.

A lagúnák városában több száz zenei, színházi és táncrendezvénnyel kényesztetik az odalátogatókat. A színházi előadások középpontjában idén Kína áll. A rendezők célul tűzték ki azt is, hogy idén megpróbálják visszahódítani a karneválra a velenceieket is, akik közül sokan a turistaáradat elől évek óta elmenekülnek a Canal Granderól. Idén egymillió látogatót várnak a nagy álarcos mulatságra. Ott a helyünk, ezzel is siettetve a régen várt tavaszt. 

Carne vale
Az oklevelekben először 1094-ben szerepel a velencei karnevál. Mint másoknál, a velenceieknél is az volt a jelentősége, hogy a hosszú tél után megünnepeljék a tavasz beköszöntét. Az elnevezés a "carne vale" kifejezésből ered - ami annyit jelent: éljen a hús! -, utalva a nagyböjtöt megelőző farsang időszakára, amikor szabad volt húsételeket enni.

Velence, február 19-28.

Ne nézd madárnak!
Nemzetközi cinkefőző verseny

Bevalljuk, erről az eseményről még soha nem hallottunk korábban. Cinkefőző verseny. Különösen hangzik, annyi szent.  Rossz az, aki rosszra gondol: a cinke burgonyából készült, pépszerűvé főzött és liszttel besűrített népi ételkülönlegesség. Számos verzióban ismerik és szeretik: hurkával, szalonnával, savanyú (hordós) káposztával, tejfölös túróval, vagy üstben főzött szilvalekvárral tálalják. A hétvégi cinkebulin valamennyi cinkefajta asztalra kerül.

Nagy hepaj lesz, előzetesen 24 szakács-csapat nevezett be, köztük Szerbia-Montenegróból és Ukrajnából érkezők is. Az együttesek a lakóhelyükre legjellemzőbb módon készítik el és tálalják fel a cinkét, amit természetesen a zsűri mellett az érdeklődők is megkóstolhatnak. Emellett feledésbe merült népi ételeket, süteményeket is készítenek a szakácsok. Gasztronéprajz? Melegen ajánljuk!

Levezetésképpen a térség híres szatmári szilvapálinkáját is megkóstolhatják a vendégek. S míg az étel készül, felkereshetik a világhírű, szatmárcsekei csónakfejfás temetőt, ahol megtekinthető Kölcsey Ferenc, a Himnusz költőjének síremlékét. Lovas kocsival viszik el az érdeklődőket a térség más nevezetességeihez is, majd puliszka-bál zárja a szombati napot, vasárnap pedig falusi disznótor lesz. Vigyázat, gyomorpróbáló hétvége!
   
Szatmárcseke, február 25-26.

Demonstárció és/vagy buli?
Operabál-ellenes utcabál

Kiröhögjük korunk öntelt burzsoáit! - adják ki a jelszót az ellen-Operabál szervezői. Hogy mi is ez? Demonstratív akció az "új burzsoáziával" szemben, amely éppen az Operában fényűz. Hm... - szokatlan esemény. Minálunk a rendszerváltás óta nemigen szokásos a szociális különbségek elleni tiltakozást így, "pamflet"-szerűen az utcára vinni. Pedig ilyen különségek - finoman szólva - léteznek.

Február 25. a "rangos" társadalmi események napja lesz. Egy időben az Andrássy út két oldalán két különböző bál veszi kezdetét. Ahogy a szervezők írják: "Az Operabál, egy rendezvény, amely kiváló alkalom arra, hogy az ország apraja-nagyja közül az utóbbi, politikusok és vezérigazgatók, médiasztárok és sztárügyvédek egymás vállon veregetésének kellemes elfoglaltságával töltsék idejüket, miközben egyúttal tanúbizonyságot is adhatnak eleganciájukról, jó modorukról és finom ízlésükről.

Célunk a közvélemény figyelmének felkeltése a velünk egy társadalomban élő embercsoportok mindennapos elszigeteltségére.

Mindenki számára nyilvánvalóvá akarjuk tenni, hogy ahogy adott térben és időben rendőrkordon akadályozza az út két oldala közötti átjárást, úgy szabdalják mesterséges korlátok egymástól elzárt részekre a társadalmat."

És, hogy mi lesz az ellenbulin? Koncert, vetítés, Tace-pao, szabad installációk, ételosztás, zsíros kenyér és forró tea.

Február 25, Budapest, Andrássy út

Plakátkiállítás és a nő ábrázolása (Oldaltörés)


Városi, polgári
Rohanjunk a rohanó időkkel
 

© mnm.hu
A nosztalgia újra és újra feltámad ezek iránt a plakátok iránt. Érthetően, hiszen pazar példányok ezek, plakátművészetünk, a design, a reklám hőskorából. 

A nagy érdeklődésre tekintettel hosszabbították meg ezt a plakátkiállítást: a tárlatot az elmúlt hónapokban több tízezer látogató kereste fel. A 93 plakátból álló kiállítás az 1885-1920 közötti időszak városi polgári miliőjét mutatják be, Budapest világvárossá válásának, s a vidéki nagyvárosok megerősödésének évtizedeiben, egyúttal a magyar művészet legsokoldalúbb korszakában születtek.
 
Ebben a korszakban a plakát az újság mellett a társadalom kommunikációs rendszerének legfőbb eleme, a tömegtájékoztatás leghatásosabb eszköze volt, mert a litográfia feltalálása óta a grafikus művészet, reprodukálási lehetőségei révén, az utcákat, hirdetőoszlopokat öltöztetve valóban megszólíthatta a nagyközönség.

A kiváló grafikusok által jegyzett, ma már művelődéstörténeti értékkel bíró plakátok bemutatják a korabeli nagyvárosi szórakoztatóipart, a kabaré-, a színházi, a mozi-, a kávéházi életet, az egyre sokszínűbb újságkiadást, hadikölcsönjegyzésre felhívó plakátokat, szépítőszerek, italok különféle kereskedések reklámjait.

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, március 19-ig

A nő ábrázolása
Rejtett szépségek
 
A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből összeállított válogatás a nő ábrázolását mutatja be a képzőművészetben a 19. század kezdetétől a századfordulóig. A tárlaton többek között Auguste Rodin, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin és Pierre-Auguste Renoir munkái láthatók.

A 100 éves Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből - tematikus válogatás szerint - három-három városban azonos alkotásokat mutatnak be. A Kaposváron, Szombathelyen és Debrecenben bemutatott képek témája: a nő.
 
Szita Károly, Kaposvár polgármestere az esemény kapcsán tartott korábbi sajtótájékoztatón kiemelte: nagy öröm a város számára, hogy Rippl-Rónai József, Vaszary János és Galimberti Sándor szülővárosa - "a festők városa" - egyike lehet azon kilenc városnak, ahol kiállítást rendeznek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből. A kaposvári tárlaton 39 festményt, 20 szobrot és 6 grafikát állítanak ki. Az alkotásokat ezt követően Debrecenben mutatják be.

Kaposvár, Vaszary Képtár, február 24 - április 8.

LUMÚ tíztől tízig
Társművészetek: zene, tánc, film

Megcsinálják magukat
Nyitott logó, nyitott nap.
A LUMÚ igazi kommunikációs offenzívába kezdett. Minden évben óriási siker a Múzeumok Hosszú Éjszakája, miért ne lehetne kissé terjeszteni az éjszakát a nappalra is?

Az idén 10 éves születésnapját ünneplő Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum meghívta a kortárs zenét és táncot, képzőművészetet, filmet is a falai közé. Az elmúlt évek nagysikerű Múzeumok Hosszú éjszakája programsorozathoz hasonlóan meghosszabbított nyitva tartású napokat (minden hónap utolsó szombatján reggel 10-től este 10-ig) vezet be, amelyeken a közönség a múzeum tereiben helyszínről helyszínre járva fedezheti fel a kortárs művészetet. Délelőttönként a gyerekeknek és családoknak, délután az idősebb korosztálynak szerveznek programokat.

Ízelítő a programokból. Az Árgyélus királyfi és a Kukoricaleány című mesedarabhoz kapcsolódó játékos táncfoglakozás gyermekeknek, de lesz Privát Filmmúzeum is, ahol olyan filmeket láthatunk, amelyek nyers formában közvetítik a hétköznapi emberek életének momentumait, a sötét elnyomás korától egészen a boldog 90-es évekig. De belekóstolhatunk a táncművészetbe, amelynek alapját David Zambrano flying low (mélyen repülve) tánctechnikai elmélete adja, ám jócskán merítenek a Capoeira, a break-tánc, az afro tánc, a hip-hop, az ún. release technikák, valamint a kortárs tánc és a kontakttánc elemeiből, gondolatmenetéből. A Frenák Pál társulat pedig a tavalyi Múzeumok Éjszakáján bemutatott nagy sikerű produkció után idén ismét a Lumú tereire kreált táncfantáziával kápráztatják el a nézőt.


Budapest, LUMÚ, február 25-től


Koncertek és kortárszenei fesztivál (Oldaltörés)


Digitális hidak
Making New Waves Fesztivál

Hegedű és robot, tánc és lézertechnika, kalligráfia és laptop, mozgókép és elektronikus zene látszatra nem mindig, sőt, talán egyáltalán nem függenek össze egymással. Vagy mégis? A Making New Waves kortárs zenei  fesztivál idei kiadása ezekre a párhuzamokra igyekszik rávilágítani. 

Az elektronikus muzsika kísérleti arculatát bemutató többnapos rendezvény a technológiára fókuszál; hagyományos hangszerek,  módszerek és digitális megoldások szimbiózisát, az alkotói folyamatban  való együttes, egymást támogató részvételét kívánja demonstrálni. Az utóbbi két évtized kutatásfejlesztéseinek köszönhetően a számítógépek és a különböző szenzorok azonban már nemcsak az adott mű létrehozásában,  hanem előadásában is részt "követelnek" maguknak. Nem eszközként, hanem kreatív társként adnak hozzá új dimenziókat, értelmezési lehetőségeket.

A Making New Waves fesztivál idén azt kívánja bemutatni, hogyan alkalmazzák a ma művészei az újfajta kapcsolódási lehetőségeket, s hogy a cyber világ miként befolyásolja új formák, művészeti ágak kialakulását. Nem véletlen, hogy a fesztivál egyik legnépszerűbb eseménye minden évben a koncertprogramhoz kapcsolódó kreatív műhelyek együttese, a HangJátszóHáz. Sikerét nemcsak a résztvevők lelkesedése bizonyítja, hanem az elkészült munkák minősége, a bennük rejlő további lehetőségek is. Ez késztetette a szervezőket egy olyan alkotóműhely létrehozására, amely a fesztiválok közötti időszakban is lehetőséget teremt a munkára, alkotások létrehozására.

Budapest, Trafó, február 22-26.

Menekülés a Borzból a Borzba?
Kiscsillag a Süss Fel Napban

Mintha Lovasi András kifelé ácsingózna országos népszerűségű zenekarából. Ezért a Kispál és a Borzból továbblép - a régi Borzba. Olyan zenészekkel hozta össze szabadidőzenekarát (ef.Zámbó István szóleleménye, még a Bizottságos időkből), akik közül ketten is ős-borzok voltak.

Amíg a Kispál és a Borz megérdemelt szabadságát tölti, a zenekar frontembere, Lovasi András  a Kiscsillag formációval koncertezik. Észak-magyarországi turnéjuk után február 24-én (péntek) a budapesti Süss Fel Nap közönsége előtt játszik a zenekar.

Lovasi egykori zenésztársaival (Ózdi Rezsővel és Brautigam Gáborral) valamint a PUF-os Leskovics Gáborral állt össze örömzenélésre, melynek már egy nagylemeznyi új dal a termése. A zenekar hangzásvilága egy korábban, Ózdi és Brautigam a Kispálból való kiválásával elejtett fonalat gombolyítja újra. Örömzene, hobby-kísérlet, just for fun. Szóval a kétségbeesett Borz-faneknek nem kell aggódniuk, a Kiscsillag nem taszítja le az égről kedvencüket. Egyelőre.

Budapest, Süs Fel Nap, február 24.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Görbicz Anita a Fidesz jelöltje mellett kampányol Győrben

Görbicz Anita a Fidesz jelöltje mellett kampányol Győrben

Pár hónapig tartott csak Thomas Doll ciprusi karrierje

Pár hónapig tartott csak Thomas Doll ciprusi karrierje

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Börtönben marad az olaszliszkai gyilkosság harmadrendű vádlottja

Börtönben marad az olaszliszkai gyilkosság harmadrendű vádlottja

Elárulta a Tesco, mit tervez Magyarországon

Elárulta a Tesco, mit tervez Magyarországon

Ezért akarják a légitársaságok, hogy az utasok egy része vonattal menjen

Ezért akarják a légitársaságok, hogy az utasok egy része vonattal menjen