szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kiállítás nyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében a száznegyven éves intézmény fordulatos történetéből, amelyet félszáz kép és plakát beszél el. Kerek évforduló előtt a budapesti ZOO.

"Az igazi születésnapi buli ugyan augusztus 9-én lesz, amelynek fényét emelendő, akár száznegyven, égő gyertyával feldíszített torta is az asztalra kerülhet, ám addig is hónapokon keresztül különféle ünnepi rendezvényre kerül sor. Ezek egyike a mostani fényképkiállítás" - mondta Hanga Zoltán, az állatkert szakmai és sajtóreferense.

A látogatók megismerhetik azokat az állatkerti épületeket, amelyeket a háború évtizedekkel ezelőtt elpusztított, s össze lehet vetni a századfordulón épült állatházakat mai állapotukkal.

A régi fotográfiákon feltűnnek a kert egykori nevezetes lakói. Ilyen Bandi és Ara, a menyasszonya, ők egy vízilópár, és 1912-ben érkeztek a székesfővárosban. A fényképek némelyike az állatkerti kulisszatitkokról is fellebbenti a fátylat: látható Maxi és Mietze, a két csimpánz ebéd közben (1931), vagy az állatok munkaterápiás foglalkoztatását megörökítő kép 1971-ből.

A kiállítás az elkövetkező hónapokban minden hétvégén 10 és 15 óra között látogatható a Barlangteremben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Hazai gazdaság

Kevesebb az állat az országban

Magyarország szarvasmarha-, sertés-, juh- és baromfi-állománya a pulyka és a kacsa kivételével tovább csökkent, a lovaké emelkedett a december 1-jét megelőző négy hónapban.

MTI Tech

Növényi génbankot hoz létre Norvégia

Globális katasztrófák esetére óriásmagtár, egyfajta növényi génbank építését fontolgatja Norvégia a Spitzbergák szigetcsoport hegyei közt egy barlangban, ahol a világ összes ma létező növényének egy-egy magvát elhelyeznék.

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

Hétfő délután érkezik a rossz idő

Hétfő délután érkezik a rossz idő