szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Német kutatók szerint William Shakespeare élete utolsó tizenöt évében úgynevezett lymphomában, azaz a nyirokszövetek rosszindulatú daganatában szenvedett. A drámák fejedelme 1616-ban ötvenkét éves korában távozott az élők sorából, s élete utolsó éveit ugyanúgy, mint halálának körülményeit, homály fedi.

William Shakespeare. Élete
és halála csupa rejtély
© arizona.edu
A rákbetegség elméletével Hildegard Hammerschmidt-Hummel, a Mainzi Egyetem angol irodalom professzora állt elő, aki munkatársaival a nagy angol drámaíró fennmaradt portréi közül kettőt, valamint mellszobrát és halotti maszkját vizsgálgatta. A négy ábrázoláson, beleértve Shakespeare halotti maszkját, a drámaíró bal szeme alatt jól látható egy daganat.

A bejelentés vihart kavart a brit Shakespeare-kutatók körében. Az úgynevezett Darmstadti halotti maszkot ugyanis, amelyet Németországban, a darmstadti kastélyban őriznek, XIX. századi hamisítványnak tartják. A terrakotta mellszobrot, amely a londoni Garrick Clubban található, sokan Lois Francois Roubiliac XVIII. századi francia szobrásznak tulajdonítják.

Hamisítványnak tartják az úgynevezett Flower Shakespeare-t, vagyis azt a portrét, amely egy bizonyos Flower-családtól került ajándékozás útján a Royal Shakespeare Company birtokába 1895-ben. Egy tavalyi vizsgálat ugyanis úgy találta, hogy 1818-ig nem használták a festéket, amellyel az alkotó dolgozott. Gyanús a negyedik alkotás is, az úgynevezett Chandos Shakespeare, amelyet lord Ellesmere ajándékozott a brit nemzetnek 1856-ban. A szakemberek ráadásul hibásnak tartják Hildegard Hammerschmidt-Hummel módszerét is, aki a kétdimenziós portrékat a háromdimenziós mellszoborral és halotti maszkkal vetette egybe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Ma van a magyar dráma napja

Szeptember 21-én Az ember tragédiája ősbemutatójára emlékezve ünneplik a magyar drámairodalom értékeit országszerte.

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Kutatók majomember kimérákat gyártottak, majd a kísérlet végén elpusztították az embriókat

Kutatók majomember kimérákat gyártottak, majd a kísérlet végén elpusztították az embriókat

Az Európa Tanács egyetlen korrupcióellenes ajánlását hajtotta végre a kormány, azt is csak részben

Az Európa Tanács egyetlen korrupcióellenes ajánlását hajtotta végre a kormány, azt is csak részben