szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utóbbi évek legnagyobb figyelemmel kísért jogdíj- és plágiumpere kezdődött meg a londoni felsőbíróságon. Két történész nyújtott be keresetet Dan Brown, A Da Vinci-kód című világsikerű könyv szerzője, valamint kiadója, a Random House ellen ötletlopás címén.

Michael Baigent és Richard Leigh azt állítja, hogy Brown az ő 1982-ben született, The Holy Blood and the Holy Grail (A szent vér és a szent grál) című, dokumentumjellegű könyvük tematikájára és felvetéseire építette fel művét, amelyet eddig több mint 30 millió példányban adtak el világszerte. Az ő alkotásukat is a Random House adta ki annak idején, vagyis saját kiadójukat idézték törvény elé.

Mindkét könyv vezérfonala az a feltevés, hogy Krisztus feleségül vette Mária Magdolnát, gyermekeik is születtek, akikkel a mai Franciaország területén telepedtek le, és utódaik talán még ma is élnek, ezt a tényt azonban a katolikus egyház minden lehetséges eszközzel igyekezett elleplezni.

A londoni per nyitónapján Dan Brown is jelen volt. A felperesek ügyvédje szóbeli előterjesztésében tényként állította, hogy Brown a két másik szerző könyvéből másolt, és az így keletkezett mű publikálása Baigent és Leigh szerzői jogainak sérelmével ér fel a brit törvények alapján.

Brown nevében a Random House cáfolta, hogy sérültek volna a brit jogdíjtörvények. Londoni megfigyelők szerint a bírósági eljárás akár a Brown-könyvből 100 millió dolláros költséggel, Tom Hanks főszereplésével készült film májusra tervezett bemutatóját is kérdésessé teheti.

Dan Brown mindazonáltal tavaly már megnyert egy hasonló plágiumpert, amelyet Lewis Perdue író indított ellene New Yorkban, ugyancsak azzal a váddal, hogy A Da Vinci-kód az ő műveinek elemeiből építkezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Lektűrturizmus a Da Vinci-kód alapján

Az eddig 25 millió példányban elkelt világbestseller A Da Vinci-kód számos olvasója saját szemével szeretné látni a könyvben leírt misztikus jeleket. Kíváncsiságuk kielégítésére Franciaországba, Olaszországba, Skóciába szerveznek "tényfeltáró" turistautakat.

Vers mindenkinek: összegyűjtöttük, mely költők kaptak szobrot mostanában

Vers mindenkinek: összegyűjtöttük, mely költők kaptak szobrot mostanában

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára