szerző:
MTI

Hónapokig tartó előkészületek után vasárnap megkezdődnek Andy Vajna producer Szabadság, Szerelem című filmjének forgatási munkálatai - közölte a forgalmazó InterCom. A film rendezője a Csak szex és más semmi című romantikus vígjátékot jegyző Goda Krisztina.

A film különleges emléket készül állítani az 1956-os forradalomnak: a történet '56 októberében-novemberében játszódik párhuzamosan Budapesten és a Melbourne-i olimpián - olvasható a forgalmazó közleményében.

A magyar-angol koprodukcióban készülő alkotás rendezője Goda Krisztina. A főszerepet, a magyar vízilabda-válogatott játékosát Fenyő Iván, műegyetemista forradalmár szerelmét Dobó Kata, míg barátjukat Csányi Sándor játssza, aki szintén vízilabdázót alakít. Fontos feladatot kap a filmben Szávai Viktória, Huszár Zsolt, Haumann Péter, Szirtes Ági, Schmied Zoltán, Rába Roland is.

A filmbéli vízilabdázókat az olimpiai bajnok Benedek Tibor készítette fel, a csapat tagja lesz Kolovratnik Krisztián, Simon Kornél és Marton Róbert. "Vízilabda-aranycsapatunkból" többek között Szécsi Zoltán, Székely Bulcsú és Kiss Gergő is csatlakozik a stábhoz. Edzőjüket Gesztesi Károly alakítja. 

Az alkotók célja érzelmi alapon bemutatni a múltat, emberi történeteket megeleveníteni, úgy, hogy a film megérintse valamennyi korosztályt: mindazokat, akik átélték ezeket a vészterhes időket és a felnövekvő generációkat is, akik ezt a kort csak tankönyvekből, illetve mások elbeszéléseiből ismerik - közölte az InterCom.

A Szabadság, Szerelem forgatókönyvét Andy Vajna régi munkatársa, a szintén magyar származású Joe Eszterhás írta (Flashdance, Elemi ösztön), Bereményi Géza, Divinyi Réka és Éva Gárdos segítségével. Az operatőr Vecsernyés János, a line-producer Zákonyi Tamás, a díszlettervező Rajk László, a jelmeztervező Pásztor Beatrix, a kaszkadőr-szakértő Piroch Gábor lesz, a trükkökért a magyar Digic Pictures felel.

A forgalmazó tájékoztatása szerint az előkészületek, a próbák és a színészek erőnléti felkészítése feszített tempóban folyik, minden együtt áll a forgatás megkezdéséhez. A munkálatok előreláthatólag kilenc hétig tartanak; a teljes egészében magyar stáb eredeti helyszíneken, így a Parlament előtt, a Műegyetemen, a Bem téren és a Hajós Alfréd uszodában is forgat.

A film magyarországi bemutatóját az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára, 2006. október 23-ra tervezik - áll a közleményben.

Az 1956-os melbourne-i olimpia elődöntőjében két olyan nemzet sportolói mérték össze erejüket, amely a világ egy másik pontján éppen harcban állt egymással. A magyar férfi vízilabda-válogatott az elődöntőben, 1956. december 6-án 4:0-ra legyőzte a szovjet csapatot; az indulatokban bővelkedő meccs végén Zádor Ervin súlyosnak látszó sebet kapott, a medence vizét vér festette vörösre; elszabadult a pokol. A rendkívüli mérkőzés híre és az arról készült fotók bejárták a világsajtót. 

"December 6-án játszódott le a szovjet-magyar meccs, és december 6-án hagytam el Magyarországot" - mondta tavaly december 6-án tartott sajtótájékoztatóján Andy Vajna, aki 1956-ban, 12 évesen vándorolt ki az Egyesült Államokba. A producer nevéhez olyan legendás alkotások fűződnek, mint a Rambo-filmek, a Total Recall - Az emlékmás, a Nixon, az Evita és a Terminátor harmadik része.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

102 millió dollár veszteség filmkalózkodás miatt idehaza

Magyarország filmipara 2005-ben 102 millió dollár veszteséget könyvelhet el a filmkalózkodásnak köszönhetően. Ebben a számban csak az amerikai filmek szerepelnek, így a magyar és más országok által készített filmeket érintő kalózkodás további veszteségeket jelent.

MTI Kult

Koltai Lajos amerikai filmet rendez májustól

Koltai Lajos amerikai filmet rendez májustól; az operatőr-rendezőt a Sorstalanság sikeres tengerentúli fogadtatása után valósággal bombázták forgatókönyvekkel - mondta el a produkcióról New Yorkban tárgyaló rendező felesége.

hvg.hu Kult

A magyar film megint szép lesz

Az idei szemle kétségkívül a fiatal filmesek ünnepe volt. Nem csak azért, mert a játékfilmes díjak zömét az új generáció söpörhette be, hanem azért is, mert a 21 versenyfilm mintegy harmada elsőfilmes rendező munkája. Ha az eltérő ízlés és gondolkodásmód miatt nem is, a mennyiség és minőség okán mindenképpen igaz a kijelentés: van magyar filmes újhullám.

hvg.hu Média

Lebukós reklámok a magyar mozifilmekben

Míg hollywoodi filmekben minden laptop tetején szelíden világít az Apple kis almája, addig a hazai produkciókban a filmtámogatások ellentételezéseként még mindig gyakran bumfordi, „lebukós” reklámok jelennek meg a vásznon. Marketingeszköznek, vagy kultúratámogatásnak minősül, ha egy vállalat készpénz ellenében filmjelenetekben szerepelteti egy-egy termékét?

MTI Kult

A katyni tömeggyilkosságot filmesíti meg Wajda

Andrzej Wajda, a Hamu és gyémánt, a Márványember és még sok-sok kiváló film alkotója a katyni erdőben történt, szovjet katonák által elkövetett mészárlásról forgat filmet.