Tetszett a cikk?

Melegnek lenni nem egyszerű. No nem azért, mert nehéz párra lelni, sokkal inkább a mai napig létező előítéletek miatt. Bár a művészekkel talán mindig elnézőbbek (voltak) a hétköznapi emberek, ennek ellenére nekik se (volt) mindig olyan könnyű. A WAN2 összeállítása a popzene homoszexuális vonulatáról, meleg művészeiről.

„Gay without music is a bit like a Christmas tree with no fairy”, vagyis „Egy gay zene nélkül kicsit olyan, mint a karácsonyfa angyalka nélkül”. (Mondás egy meleg honlapról. A ’fairy’ szó a szlengben meleget is jelent.)

A 90-es évek elején több olyan mozgalom is indult, amelyek tagjai a homofóbia ellen emelték fel a hangjukat. A queercore a hardcore és punk csapatok gyűjtőneve lett, ambíciójuk pedig a melegek elleni negatív előítéletek lerombolása volt. Korai képviselői a Homocore, JD’s és a Chainsaw, később pedig a Pansy Division, Fifth Column és a God Is My Co-Pilot. A másik jelentős mozgalom a feminista Riot Girl zászló alatt zenélt és olykor demonstrált, főként az olyan leszbikus csapatoknak köszönhetően, mint a Bikini Kill, L7, Tribe 8 és a Butchies.

Az egyre-másra szaporodó fiúcsapatok kapcsán is gyakran felmerült, hogy a tinilányok millióinak szívét összetörő srácok valójában inkább a saját nembéli társaikhoz vonzódnak. Míg a férfi előadók ma már könnyebben vallanak nemi identitásukról, az énekesnők között még mindig kevés a nyíltan leszbikus.
K.d. Langon, Dusty Springfielden és Melissa Etheridge-en kívül alig néhányról tudunk (leszámítva talán Linda Perryt, Tracy Chapman-t és Tanita Tikaramot).

Marc Almond (1957)
Eredeti neve: Peter Almond

Ki ő?

© WAN2
Zenei karrierjét a Soft Cell duó tagjaként kezdte 1980-ban, majd a Marc and the Mambas és a Marc and the Willing Sinners nevű bandákban próbált visszatáncolni a csúcsra. 1988 óta főként szólólemezeket készít, bár 2002-ben újra összeállt Dave Ball-lal, és összehoztak még egy Soft Cell-albumot Cruelty Without Beauty címmel.

Vallomások
Hívták a pop perverz hercegének, a szemétdomb Judy Garlandjának, a poszt-punk Cliff Richardjának, az első férfi dívának. Az időnként szőke, máskor fekete hajú Almond hivatalosan sosem vallotta meg nemi hovatartozását, amiért sokan, így Jimmy Sommerville is kritizálták.

Gyerekkora óta tisztában volt homoszexualitásával, nem tartja magát meleg előadónak. 1999-ben megjelent önéletrajzi könyvében, a Tainted Love-ban részletesen vall homoszexualitásáról és kábítószer-addikciójáról.

Partnerek
Nem ismertek.

Homoszexuális utalások:
A Soft Cell első lemezének számai – így a Bedsitter, a Frustration és a Secret Life a külvárosi létről és a szőnyeg alá söpört titkokról szólnak. Legnagyobb klubslágerük a Tainted Love volt (jóval később Marily Manson is feldolgozta). Almond szólószámainak visszatérő témái a transzvesztiták, kurtizánok, kábítószerfüggők és torreádorok.

Andy Bell (1964)
Eredeti neve: Andrew Ivan Bell

Ki ő?

© WAN2
Andy Bellre 1985-ben mosolygott rá a szerencse, amikor Vince Clarke kiválasztotta az Erasure hangjának. A Pet Shop Boys legnagyobb riválisának számító duó az utóbbi két évtizedben folyamatosan gyártotta lemezeit. 2005 közepén Bell bejelentette, hogy első szólóalbumán dolgozik, amely októberben jelent meg Electric Blue címmel.

Vallomások
Miután lelépett a családjától, Londonba kötözött barátnőjével, akivel egy évig éltek együtt. A lány volt az, aki először levitte őt egy melegbárba, ahol Andy rájött, hogy mégsem a nőkhöz vonzódik. 2004-ben bevallotta, hogy HIV-pozitív.

Partnerek
Több, mint húsz éve a társa Paul Hickey (54, szintén HIV-pozitív). Hickey tavaly bejelentette, könyvet ír két évtizedes kapcsolatukról.

Homoszexuális utalások
A Sometimes bármilyen kapcsolatról szólhat, de hatalmas sláger lett a melegek körében, csakúgy, mint az I Love To Hate You. A Hideway egy meleg fiú története, aki félve szülei visszautasításától, elmenekül otthonról.2.rész (Oldaltörés)Jean-Pierre Barda (1967)

Ki ő?

© WAN2
1987 és 1997 között az Army Of Lovers tagja, jelenlegi zenekara (?) a BWO. Emellett színész, sminkes és fodrász.

Vallomások
Látványos stílusának köszönhetően Svédországban a metroszexuális férfiak definiálására megszületett a kifejezés: „Jean-Pierre Barda-bögar” (Jean-Pierre Barda-buzik).

Partnerek
Nem ismertek.

Homoszexuális utalások
A Love Me Like A Loaded Gun jelentésén el lehet gondolkozni, de kétségkívül legnagyobb melegslágerük a Crucified volt.

Roddy Bottum (1963)

Ki ő?

© WAN2
1982 és 1998 között a Faith No More billentyűse, jelenleg az Imperial Teen frontembere. Az új csapatnak két tagja is meleg, de nem tartják magukat gay-bandának.

Vallomások
Bottum úttörőnek számít a meleg rock/metal zenészek között. 1993-ban jelentette be homoszexualitását, azóta szerepmodell a fiatal meleg rockerek körében.

Partnerek
Nem ismertek.

Homoszexuális utalások
A Faith No More-nak írt Be Aggressive című száma az orális szexről szól.

Boy George (1961)
Eredeti neve: George Alan O’Dowd

Ki ő?

© WAN2
A Culture Club tagja, később szólóban, illetve a Jesus Loves You csapatban játszott. A 90-es évek vége óta DJ-ként keresi kenyerét. Írt már szakácskönyvet (The Karma Cookbook) és musicalt is.

Vallomások
A gyerekkora óta másként viselkedő és öltözködő Boy George a 80-as évek közepén előszeretettel mondogatta, hogy biszexuális, ám amikor magánélete a médiafigyelem középpontjába került, elismerte, szimplán meleg, és még sosem volt szexuális viszonya nővel. Ennél jóval meglepőbb volt az a mára elhíresült kijelentése, amely szerint jobban kedveli a teát a szexnél. Később rákapott a heroinra és a keleti vallásokra.

Partnerek
Az 1995-ös Take It Like A Man című önéletrajzi könyvében nyíltan írt Kirk Brandonhoz fűződő kapcsolatáról. Brandon azóta megnősült, gyermekei is születtek, majd beperelte George-ot, és végig tagadta, hogy szexuális kapcsolata lett volna vele. A per alatt Boy George kijelentette, Brandon volt élete szerelme, és még mindig szereti. Könyvében John Mosshoz fűződő viszonyáról is beszámol. Azt állítja, a Culture Club dobosa miatta bontotta fel eljegyzését. Az utóbbi időben hírbe hozták Luke Evansszal, és a többé-kevésbé saját életéről szóló Taboo című musical egyéb szereplőivel.

Homoszexuális utalások
Az Everything I Own című száma a melegek szexuális felvilágosítását szigorító törvény ellen emelt szót. Legsikeresebb meleg klubslágere a Karma Chameleon.

3.rész (Oldaltörés)


Mark Feehily (1980)
Eredeti neve: Mark Michael Patrick Feehily

Ki ő?
A Westlife tagja jelenleg Sligo-ban él, ahol szüleinek számos biznisze (kocsmák, fotóüzlet, taxi vállalkozás) van.

Vallomások
A Westlife többi tagjával ellentétben Mark sosem beszélt a magánéletéről, egészen addig, amíg 2005 augusztusában a Sun megírta róla, hogy meleg.

Partnerek
Mark egy hónappal a Sun cikke után bejelentette, hogy jegyben jár Kevin McDaiddel, a V nevű fiúcsapatból.

Homoszexuális utalások
Eddig nem állt elő saját számokkal.

Stephen Gately (1976)
Eredeti neve:
Stephen Partick Dave Gately

Ki ő?

© WAN2
A szegény és sokgyermekes ír családból származó Stephen gyerekkora óta arról álmodott, hogy híres lesz. Bekerült a Boyzone-ba, amely a világ egyik legsikeresebb fiúcsapata lett. Hét év után, 2000-ben oszlottak fel. 2002 óta főleg színdarabokban szerepelt, így Tim Rice és Andrew Lloyd Webber: József és a színes szélesvásznú álomkabát című darabjában, illetve 2005 decemberében pantomimművészként is bemutatkozott Dandini Hamupipőkéjében.

Vallomások
1999-ben a 23 éves Stephen rájött, hogy valaki megpróbálta eladni a homoszexualitásáról szóló sztorit egy újságnak, ezért inkább úgy döntött, ő maga beszél a melegek iránti vonzalmáról a rajongóinak.

Partnerek
Egy ideig a holland fiúcsapat, a Caught In The Act egyik tagjával, Eloy de Jonggal járt. Szakításuk után néhány hónappal, 2003 augusztusában Las Vegasban hozzáment egy internet-vállalkozóhoz.

Homoszexuális utalások
A New Beginning arról szól, hogy mennyire megkönnyebbült azután, hogy bevallotta homoszexualitását.

Sir Elton John (1947)
Eredeti neve: Reginald Kenneth Dwight

Ki ő?

© WAN2
Bár legnagyobb slágereit a 70-es években írta, Elton karrierje négy évtizede töretlen. Különc ruháival, színes napszemüvegeivel, bombasztikus színpadi show-ival és különleges tehetségével a pop egyik legendájának számít.

Vallomások
1976-ban a Rolling Stone magazinnak adott interjújában kijelentette, hogy biszexuális. 1984. február 14-én feleségül vette Renate Blauel német hangmérnököt, akitől négy évvel később elvált. 1992-ben létrehozta az Elton John AIDS Alapítványt, amely prevenciós programjai mellett küzd az AIDS-betegek diszkriminációja és az előítéletek ellen.

Partnerek
1990 eleje óta partnere David Furnish, korábban reklámügynökségi igazgató, akivel 2005. december 21-én hivatalosan is összekötötte az életét.

Homoszexuális utalások
Elton John számaiban kerüli az egyértelmű homoszexuális utalásokat.

Holly Johnson (1960)
Eredeti neve: William Johnson

Ki ő?

© WAN2
Zenei karrierjét Big In Japan csapatban kezdte, majd a Frankie Goes To Hollywood frontembere lett. A csapat első kislemeze, a Relax ‘84-ben a slágerlisták első helyére került. Holly 1987-ben kilépett, és két évvel később kiadta első, Blast című szólólemezét. A 90-es évek közepe óta főleg képzőművészettel foglalkozik, festményeiből rendeztek már kiállítást a Tate Liverpoolban és a londoni Royal Academyben.

Vallomások
Holly Johnson 1993-ban a Timesnak adott interjújában jelentette be, hogy HIV-pozitív. Miután nem gondolta, hogy túl sok lenne még hátra neki, megírta önéletrajzát A Bone In My Flute címmel.

Partnerek
A 80-as években ismerkedett össze Wolfgang Kuhlével, aki menedzsere és több, mint egy évtizeden át a párja lett.

Homoszexuális utalások
A Relax minden idők egyik legnagyobb meleg popslágere.

4.rész (Oldaltörés)Freddie Mercury (1946–1991)
Eredeti neve: Farrokh Bulsara

Ki ő?

© WAN2
Zanzibarban született, iskolás korában kezdett zongorázni. 1964-ben családjával Angliába emigrált, két évvel később pedig jelentkezett az Ealing College of Artba, ahol összeismerkedett Tim Staffell basszusgitárossal, és rajta keresztül Brian May-jel és Roger Taylorral, akik akkor a Smile nevű zenekarban játszottak. Freddie első bandája a Sour Milk Sea volt, amelyet 1970 áprilisában hagyott el, hogy a Smile frontembere legyen, aminek nevét Queenre cserélte, saját vezetéknevét pedig Mercuryra változtatta. A Queen legjobb dalait ő írta, így a Bohemian Rhapsody-t, a Killer Queen-t és a We Are The Champions-t is. 1982-ben a Queen bejelentette, hogy egy ideig jegelik a közös munkát, így Freddie-nek lehetősége nyílt megvalósítania rég megálmodott szólóterveit. Két szólólemeze jelent meg: a Mr. Bad Guy (1985) és a Barcelona (1988) Montserrat Caballéval.

Partnerek
Freddie 1970-ben ismerkedett össze Mary Austinnal, akivel hét évig élt együtt, és haláláig jóban voltak. Ráhagyta 4 millió fontot érő kensingtoni birtokát és vagyonának jó részét. Bár voltak szexuálisan túlfűtött és nehezen követhető időszakai, életének utolsó nyolc évét Jim Huttonnal töltötte, aki betegségének végső fázisában is mellette maradt. Hutton még kicsapongásait is elnézte neki, így Barbara Valentin osztrák színésznővel folytatott rövid románcát is.

Vallomások
Ameddig csak tehette, megpróbálta titokban tartani, hogy HIV-pozitív. Jim Hutton a Mercury and Me című könyvében azt írja, hogy Mercury 1987 tavaszán tudta meg, hogy AIDS-ben szenved, mégis csak halála előtt egy nappal, 1991. november 23-án jelentette be a világnak, hogy a halálos kórral harcol.

Homoszexuális utalások
A Queen számainak többsége túlságosan macsó volt ahhoz, hogy bármilyen homoszexuális utalást is fel lehetne fedezni bennük. Viszont Mercury betegségéről árulkodik a The Show Must Go On című drámai hangvételű szám.

George Michael (1963)
Eredeti neve
Georgios Kyriacos Panayiotou

Ki ő?

© WAN2
A görög apától és angol anyától született Georgios iskolatársával és legjobb barátjával, Andrew Ridgeley-vel megalapította a The Executive nevű csapatot, majd annak felbomlása után a Wham!-et. Első lemezük, a Fantastic! hatalmas siker volt, és mire második lemezük, a Make It Big megjelent, már nehezen lehetett követni slágerlistás számaikat. Szóló számainak (Careless Whisper, A Different Corner) sikeres fogadtatása után érezhetővé vált küszöbönálló feloszlásuk. George Michael első szólólemeze, a Faith minden várakozást felülmúlt. Eddigi utolsó lemeze a 2004-ben kijött Patience volt, amely után kijelentette: új számait az interneten teszi közzé, és reméli, hogy rajongói adakoznak az általa is támogatott jótékonysági szervezeteknek. Két évtizedes karrierje alatt 65 millió lemezt adott el.

Vallomások
Amikor 1998 tavaszán egy álruhás rendőr meginvitálta ártatlan játékra az egyik Beverly Hills-i park nyilvános vécéjébe, George még nem tudhatta, hogy kalandja miatt fajtalankodás vádjával letartóztatják. Az incidens után megvallotta homoszexualitását.

Partnerek
1996-ban ismerte meg Kenny Goss üzletembert, akivel több mint tíz éve él együtt, és az új brit törvények köszönhetően ők is fontolgatják, hogy idén egybekelnek.

Homoszexuális utalások
Nehezen lehetett figyelmen kívül hagyni fülbevalóit, pózait, valamint videói S-M vonatkozásait. Letartóztatása után válaszként leforgatta a provokatív Outside című videóját.

Jake Shears (1977)
Eredeti neve: Jason Sellards

Ki ő?

© WAN2
A Scissor Sisters énekese (a csapat neve amúgy a leszbikus szlengből jön). Dolgozott már együtt Tiga-val, Elton Johnnal, Andy Bell-lel, és ő írta Kylie Minogue I Believe In You számát. Shears imádja megbotránkoztatni közönségét provokatív táncaival és meztelenkedős show-ival. Volt idő, amikor sztriptíztáncosként dolgozott egy melegbárban.

Partnerei
Másfél éve egy amerikai egyetemista fiúval jár, ez az első komoly kapcsolata.

Homoszexuális utalások
A Scissor Sisters neve a leszbikus szexre utal, egész pontosan egy pozitúrára. Debütáló lemezük számai a meleg szexről, a melegek által kedvelt érzelemfokozó drogokról szólnak, illetve arról, hogyan itasd le anyádat, mielőtt bevallod neki, hogy meleg vagy.

Eredeti neve: Robert John Arthur Halford

5.rész (Oldaltörés)


Rob Halford (1951)

Ki ő?

© WAN2
A Judas Priest (és a Fight) frontembere büszke arra, hogy ő az első heavy metal zenész a rock történelemben, aki bevallotta homoszexualitását.

Vallomások
A 90-es évek közepén az MTV-nek adott interjújában ismerte be, hogy meleg: „Emlékszem, amikor 12–13 éves voltam, azt gondoltam, ’Istenem, defektes vagyok, és a pokolban fogok égni’ – iszonyú élmény volt.”

Partnerek
Nem ismertek.

Homoszexuális utalások
A Small Deadly Space című Fight-dal témája az AIDS.

Jimmy Somerville (1961)

Ki ő?

© WAN2
A glasgow-i protestáns fiú számára már iskolás évei alatt világossá vált szexuális identitása, ezért komoly beilleszkedési problémákkal küzdött. 18 évesen Londonba költözött, és 1983-ban Steve Bronskival megalapította a Bronski Beatet, amelyből két évvel később kilépett, és összehozta a The Communardst. Legsikeresebb szólópróbálkozása a Dare To Love volt.

Vallomások
A Bronski Beat az egyik első csoport volt, amely nyíltan felvállalta homoszexualitását, de a meleg közösségeken túllépve a szélesebb közönséghez is eljutottak. Úgy voltak képesek beépülni a konvencionális társadalomba, hogy közben másságukat és politikai nézeteiket konfliktusmentesen tudták kommunikálni.

Partnerek
Nem ismertek.

Homoszexuális utalások
A Bronski Beat debütáló albuma, az Age of Consent (már címével is a melegek, a társadalom és a fennálló a törvények viszonyára utal), a mai napig ugyanolyan megdöbbentő, mint 1984-es megjelenése idején volt. Abban az évben, amikor a Frankie Goes To Hollywood uralta a listákat, a Bronski Beat teljesen mást hozott minimalista esztrádos szintipop zenéjével és a meleg fiúk érzelemvilágát vissza- adó értelmes szövegeivel. Az album első kiadásának borítóján konkrét felhívás (név, cím, telefonszám) szerepel a melegek jogainak elismerése mellett kampányolva, a Smalltown Boy pedig az egyik legszebb valaha készült coming out szám. A Communards legkedveltebb slágere a Don’t Leave Me This Way volt.

Neil Tennant (1954)
Eredeti neve: Neil Francis Tennant

Ki ő?

© WAN2
Neil Tennant iskolás korában kezdett gitáron és csellón játszani. Történelem szakon végzett, majd újságíróként dolgozott a Smash Hits magazinnál. Később Chris Lowe-val összehozta a Pet Shop Boyst, amelynek első maxija a legendás West End Girls volt. Azóta folyamatosan készítik lemezeiket. Nem számítva a Battleship Potemkin című kvázi film-zenelemezt, legutóbb megjelentmunkájuk a Release volt, a következő, Fundamental című produkció pedig áprilisra várható.

Vallomások
A 80-as években Tennant igyekezett elhárítani a szexualitására irányuló kérdéseket, végül 1993-ban, a Very című album megjelenése után ismerte be az Attitude című brit lapban, hogy meleg. Tennant sokáig magának sem akarta bevallani szexuális identitását: a 70-es években még lányokkal randizgatott.

Partnerek
Nem ismertek.

Homoszexuális utalások
A katolikus neveltetésben részesült Tennant számára a szexuális vágyakozás jó ideig feldolgozhatatlan bűn volt (It’s A Sin). Megpróbáltak semleges dalokat készíteni, ám a legtöbb számukban érezhető a homoszexuális perspektíva: Later Tonight, New York City Boy, a Village People-feldolgozás, a Go West, Metamorphosis. (Érdekes magyar vonatkozás, hogy a Go West-et az MSZP 1994-ben választási gyűlésein minden egyes alkalommal lejátszották.) Az Actually (It Couldn’t Happen Here) és a Dreaming Of The Queen az AIDS-ről szólnak.

Village People

Kik ők?

© WAN2
David ’Scar’ Hodo, Alex Briley, Felipe Rose, Victor Willis, Glenn Hughes, Randy Jones. A 70-es évek meleg diszkócsapata. Színpadi jelmezeiket (rendőr, indián törzsfőnök, építőmunkás, katona, motoros, cowboy) a Greewich Village meleg közösségeiben látott tipikus kosztümök alapján tervezték meg. A kreált csapatot két francia zenész, Jacques Morali (1991-ben AIDS-ben halt meg) és Henri Belolo álmodta meg 1977-ben. Legnagyobb slágereik a Macho Man, a YMCA, valamint az In the Navy, amelyet az amerikai haditengerészet szeretett volna toborzókampányában felhasználni. A VP azzal a feltétellel volt hajlandó a rendelkezésükre bocsátani, ha a flotta finanszírozza a klip elkészítését. Miután a videót játszani kezdték, a haditengerészet azonnal kihátrált a dealből. A 80-as években a diszkó hanyatlásával együtt ők is eltűntek. 2004–2005-ben Cher előzenekaraként léptek fel az énekesnő Farewell turnéján.

Vallomások
A dalok és a klipek a legszélesebb közönség előtt is ismertté tették a meleg szubkultúra külsőségeit, öltözködési kódjait.

Partnerek
Egy mindenkiért, mindenki egyért, mindenki mindenkivel.

Homoszexuális utalások
A teljes életmű.

Rufus Wainwright (1973)

Ki ő?

© WAN2
Michael Stipe az új Nina Simone-nak nevezte, Martin Scorsese, akinek Aviátor című filmjében bárénekesként tűnt fel, egyszemélyes görög kórusnak titulálta, ő önmagát pedig Verdi örökösének tekinti. Egy dologban azonban mindenki egyetért: generációjának egyik legeredetibb dalszerzője és előadója. Első lemeze 1998-ban jelent meg, ezt követte a Poses, majd a Want One és a Want Two.

Vallomások
13 évesen rövid ideig randizgatott egy lánnyal, de már akkor is tisztában volt valódi szexuális preferenciájával. Amikor 14 évesen apjával Londonban élt, összeismerkedett egy férfival, aki végül megerőszakolta a Hyde Parkban. Rufusnak hét évébe került, hogy túltegye magát első szexuális élményén. Amikor 21 évesen debütáló lemezével New Yorkba került, még mindig kísértette múltja, amit temérdek mennyiségű amfetaminnal és megszámlálhatatlan szexpartnerrel próbált enyhíteni.

Partnerek
Rengeteg alkalmi partnere volt, hosszabb kapcsolatot még nem alakított ki.

Homoszexuális utalások
A Gay Messiah című száma az isteni erővel rendelkező pornósztár eljövetelét jósolja meg. Elképzelni is nehéz, milyen arcot vágtak a kiadójánál, amikor meghallották a számban szereplő baptized in cum („ondóban megkeresztelt”) sort.
 m. á., bobdetroid, l. n. t.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: Még ma vonják vissza az orvostörvényt!

Karácsony: Még ma vonják vissza az orvostörvényt!

Figyelmeztetnek a szakemberek: óvatosan otthon a pulzoximéterekkel

Figyelmeztetnek a szakemberek: óvatosan otthon a pulzoximéterekkel

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok