szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapesttől és hazai közönségétől nemrégiben önmaga virtuális temetésével búcsúzó író-rendező-színészt New Yorkban érte a halál.

Halász Pétert 2006 március 9-én, New York-ban, családja körében érte a halál. Utolsó gesztusként Halász Péter 2006 február 6-án, a budapesti Műcsarnokban megrendezte saját búcsúszertartását. Utolsó előadásának teljes dokumentációját a barátai által létrehozott s Najmányi László által gondozott Halász Péter Virtuális Emlékmű on-line archivum tartalmazza.

A néma H
Beszámoló Halász Péter utolsó előadásáról a hvg.hu blogján.
Az író-rendező-színész 1969-ben alapított Budapesten társulatot, a Kassák Ház Stúdiót. 1976-ban a politikai nyomás, a betiltások hatására a társulattal együtt emigrált. Párizs és Amszterdam után New Yorkban telepedtek le, ahol Squat Theatre néven színházat és alternatív kulturális centrumot működtettek a 23. utcában, a híres Chelsea Hotel szomszédságában. A Squat-ot a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján az amerikai metropolisz legfontosabb kulturális helyszínei között  tartották számon, a színház a világ nagy alternatív fesztiváljainak rendszeres vendége volt. 

A társulat 1985-ben kettészakadt, a Squat-ot Bálint István vitte tovább, Halász Love Theatre néven alapított új csoportot. Halász Péter 1991-ben tért vissza Magyarországra. Alkotásai láthatók voltak a Merlinben, a Katona József Színházban, az Operában, a Nemzeti Színházban is; tanított a Színház -és Filmművészeti Egyetemen. Herminamező - Szellemjárás című filmjét nemrégiben mutatták be a 37. Magyar Filmszemlén; az alkotás kísérleti film kategóriában nyert díjat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szellem

Halász Péter színháza

A múlt hétfőn éjszaka a Műcsarnokban saját temetését megrendező Halász Péter egyik alapítója volt annak az emigráns magyarokból verbuválódott avantgárd, polgárpukkasztó színháznak, amely Squat Theatre néven az 1970-1980-as évek fordulóján aratott azóta is emlegetett világsikert.

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával