szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyolc százalékkal esett vissza a mozik bevétele tavaly, az összveétel 23,24 milliárd dollár. A legnagyobb kasszasiker a Star Wars harmadik része, a Sith-ek Bosszúja volt.

Tavaly világszerte visszaesett a mozik árbevétele, közel 8 százalékkal 23,24 milliárd dollárra a minden idők legjobb bevételét hozó 2004. évhez képest. Az Egyesült Államokban 6 százalékkal 8,99 milliárdra esett a bevétel - tette közzé a Motion Picture Association of America filmes szakmai szervezet.

Három éve szakadatlan a mozilátogatók számának a visszaesése az Egyesült Államokban, tavaly 1,9 milliárd jegyet adtak el, 9 százalékkal kevesebbet, mint 2004-ben, igaz az átlag jegyár 6,21 dollárról 6,41-re drágult. Ekkora csökkenésre tíz éve nem volt példa.

A legnagyobb kasszasikert a Star Wars záróakkordja, a Sith-ek bosszúja aratta, 380,3 millió dolláros bevétellel. Tavaly nyolc listavezető film ért el egyenként 200 millió dollárnál nagyobb árbevételt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mozi TOP 10 Budapest

Star Wars: határ a csillagos ég?

Papírforma, de azért mégis figyelemre méltó siker: a budapesti mozik nézettségi listáját is a Star Wars új epizódja vezeti. Nem lesz könnyű dolga a most startoló Sin City-nek, ha letaszítaná az élről a régi sci-fi mítoszt. Tisztes számok: 123 ezer néző, 108 milliós öszforgalom a héten a főváros filmszínházaiban.

Mozi TOP 10 Budapest

Utolsó hét a Star Wars III. előtt

Izgalmas pillanat: némileg csökkenő nézőszám és forgalom, amely a moziműsor "fordulását", tehát csütörtököt követően máris megváltozott! Közvetlenül az előtt, hogy a Csillagok háborúja harmadik része elérte volna a hazai mozikat, 97 és félezer néző és közel 89 milliós összforgalom budapesti mozikban. Ez a lista még a "szokásos" az üzeletmenetet rögzíti: az élen a Mennyei királyság, a Beéptített szépség és a Pata-csata...

Mozi TOP 10 Budapest

A Star Wars Pesten is mindent visz

Megjelenésének hetében teljes siker a pesti mozikban is a Csillagok háborúja új epizódja, A sith-ek bosszúja. A 200 milliós összeforgalomból (ennyit teljesítettek a pesti mozik összesen), közel 165 milliót egyedül ez a film hozott. A többi a szokásos üzletmenet szerint alakult: fut a könnyű, nyári filmek szezonja. Tekintse meg a fővárosi mozik nézettségi toplistáját!

Hét nap

KASZÁLTAK A SITHEK

A Csillagok háborújának elkészítése alapján a hatodik, a kronológia szerint pedig a harmadik epizódja, A sithek...

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Mától zárva tart sok üzlet, az óvodák és az iskolák

Mától zárva tart sok üzlet, az óvodák és az iskolák

Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban

Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban