szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kortárs Roma Galéria nyílik június elején Budapesten - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter a leendő galéria helyiségében. Az V. kerületi Tüköry utca 5. szám alatt kialakított képtárban elsősorban cigány képzőművészek időszaki kiállításai lesznek láthatók.

Junghaus Tímea, kurátor.
Az egyik kezdeményező
© Túry Gergely
"Elmúlt már az az idő (...), amikor a roma művészeket és a roma kultúrát azon az alapon le lehetett volna nézni, hogy ez csak afféle naiv művészet" - fogalmazott Bozóki András.
   
"Magyarországnak büszkének kell lennie arra, hogy ilyen tehetséges roma művészei vannak, képeiket be kell mutatni a Nemzeti Galériában, a Műcsarnokban és a nagy reprezentatív intézményekben" - tette hozzá. Szerinte az integrációhoz szükség van arra, hogy a kisebbségi kultúra saját terében megmutathassa önmagát.
   
Miért is kell RomaMoma?
Olvassa el a hvg.hu tavaly készült interjúját Junghaus Tímea művészettörténész- kurátorral, aki az úgynevezett RomaMoma-tervről, egy - akkor még csak - elképzelt roma kortárs művészeti intézményről beszél.
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság tulajdonában lévő 180 négyzetméteres helyiségben három-négy nagyobb teret alakítanak ki. A korábban irodának használt bérleményt a kulturális tárca felújítja és a galéria számára átalakítja, valamint felszereli az összes szükséges berendezéssel - mondta el Bozóki András. Közölte, a galéria kialakítására a tárca 7,7 millió forintot költ, a képtár ez évi működésére a minisztérium 15 millió forintot biztosít.


A magyarországi cigány képzőművészet jelenlegi legnagyobb gyűjtőhelye a Fővárosi Önkormányzat Romano Kher (Cigányház) raktárában van, Újpesten. Ez a hely a szakemberek szerint nem alkalmas képzőművészeti tárgyak bemutatására, de raktározására sem. Több mint 1300 mű van mégis itt; havonta ideiglenes kiállításokat hoznak létre belőlük a Roma Parlament épületében. A másik nagyon jelentős gyűjtemény a Néprajzi Múzeumé. 
   
Az új roma galéria a Magyar Művelődési Intézet szervezetén belül működik majd. A galéria munkáját szakmai tanácsadó testület segíti majd, amelynek tagjai: Junghaus Tímea művészettörténész, Daróczi Ágnes kisebbségkutató, Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója, valamint Szentandrássy István festőművész.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

RomaMoma

Itt az ideje egy roma kortárs művészeti múzeum létrehozásának – állítják roma értelmiségiek. És annak is, hogy elfelejtsük a roma művészethez kötődő jelzőinket: naiv, ősi, eredeti, barbár - állítja Junghaus Tímea művészeti szakember, kurátor (29 éves), aki egy csoport tagjaként a múzeum létrehozásán dolgozik és arra is felkészült, mi történik, ha az egyelőre nehéz körülmények között alkotó roma művészek egyszer csak divatba jönnek.

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Bezárja üzleteit a Debenhams, megszűnhet a Topshop is

Bezárja üzleteit a Debenhams, megszűnhet a Topshop is

Beindult a pilótekeringő, újra lesz Schumacher a Forma–1-ben

Beindult a pilótekeringő, újra lesz Schumacher a Forma–1-ben