szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igen, ez a hét nem a kulturális programkínálatról szól. Pedig kár, mert éppen ezen a héten kiváló a felhozatal! Tart még a Titanic fesztivál, ínyenceknek való jazz-koncertek érik egymást, egy különleges kiállítás indul a Szépművészetiben; aztán iszlám kortárs művészet, egy nagysikerű film új verziója, tánc és matek... Szóval választási nagyhét a kultúrában is.

Film

A második elemi
Elemi ösztön 2.

Az igazi ösztön?
Sharon Stone ismét hódít
Rossz szójátékkal: remek műfaj a remake! Nemcsak, hogy rossz a szójátékunk, hanem pontatlan is, nem remake-ről van itt szó, hanem...miről is?

Tizennégy évvel a mára már kultuszfilmmé vált Elemi ösztön bemutatása után Sharon Stone-nak ismét lehetősége van megformálni a veszedelmes írónő szerepét. A színésznő szerint "csak most jön az igazi"!

Catherine Trammelt, az írónőt újból egy bűnténnyel gyanúsítja a rendőrség. A Scotland Yard Glasst jelöli ki a nő pszichiáterének. A férfit, akárcsak Nick Currant annak idején, elbűvöli Catherine Tramell varázsa, és vakon sétál a nő csapdájába… Az 1992-es Elemi ösztön folytatásában a szépséges Sharon oldalán, David Morisseyt láthatjuk, aki a Hillary és Jackie, Robin Hood, Waterland, vagy a közelmúltban megjelent Corelli kapitány mandolinjában állt a kamerák elé. A rendezői szerepre Michael Caton-Jonest kérték fel, aki Robert De Niróval, Liam Neesennel, és Bruce Willissszel is forgatott korábban.

Színes, feliratos amerikai thriller, 2006
Rendezte: Michael Caton-Jones
Főszereplők: Sharon Stone, David Morrissey, Ch. Rampling, Stan Collymore

A hvg.hu tippje!
Punk: attitűd
A Titanic fesztivál programjából

Siouxsie and the Banshees
Hozzáállás kérdése
© punkattitude.co.uk
Don Letts (rendező, zenész, DJ.) pályája leginkább a punk brit vonulatához köthető, ám mégis, ez a film inkább a punk amerikai gyökereiről szól és az azt követő európai hullámról.

Nálunk talán kevéssé ismertek az amerikai punk ős-zenekarai és előadói a Television-től Johnny Thunders-ig, a Dead Kennedys-től a korai Sonic Youth-ig, mégis tény, a brit punk épp a korai new york-i szintérből merített indulásakor. Vagyis a Sex Pistols nem lett volna  a New York Dolls nélkül. Don Letts a Pistols és a The Clash tagjainak jó barátja és kollégája volt, ő készítette a legjobb dokumentum összeállításokat róluk, s később a The Clash gitárosának, Mick Jones-nak a zenekarába is bekerült; közösen hozták létre a Big Audio Dynamite-ot.

Az ifjú Don Letts DJ-pultja mögött
A hőskorhoz közel
Szóval Don Letts tudja, miről beszél. Ettől függetlenül vegyes a fogadtatása a jelenleg a Titanic fesztiválon vetített filmjének. Érdemes azonban megnézni,  már csak a benne összekerült nyilatkozók okán is; zenészek, újságírók, filmesek az amerikai és a brit színtérről.

A kezdetet, a gyökereket ragadja meg ez az összeállítás, de kitér arra, amit ma punk-nak neveznek - a Green Day-jel és az egész kaliforniai szörfpunk mozgalommal - igaz, ez már egy egészen más tört énet. Don Letts, már csak életkora okán is, az ősökhöz kötődik.
A Titanic programja itt!

Kossuth mozi; szombat 16.00

Fesztivál

Europoetica
"Ráday-Kultucca": nemzetközi költészeti fesztivál
 
Minden műfaj lehet fesztivál-műfaj; íme! Költészeti fesztivál kiállításokkal, koncertekkel, a Ráday utcában. Az idei kulturális seregszemlén a szakralitás lesz a  középpontba, mint esztétikai fogalom, amely nem azonos a teológiai szakralitással, de nem is zárja ki azt. Azt próbálják megmutatni, hogy milyen a kortárs művész és mű viszonya a szakralitáshoz. Szakrális helyen, a Bakáts téri templomban három koncertet tartanak és mindhárom alkalommal a szószékről Háy János költő, Márton László író, majd a pécsi zenei esten Bertók László Kossuth-díjas költő olvassa föl verseit, írásait.

A Ráday utcába költözött Goethe Intézettel közösen szervezték meg a külföldi költészeti fesztivált, amelyen egy-egy magyar poétával párban szerepel német, holland, francia, olasz, angol és marokkói költő. A Ráday Könyvesház pincéjében pedig magyar-lengyel és magyar-román irodalmi estet tartanak. A bolt előtt, az utcán könyvvásár lesz, ennek gerincét a verseskötetek adják.

Három kiállítás is lesz az utcában, köztük Pataki Tibor grafikus művészé, aki a fesztivál grafikai arcát is tervezte: a Ráday utca valamennyi kirakatát az ő könyvmetszetei díszítik. Ezek mellé 4-5 soros versidézeteket tesznek, vagyis versbe öltözik az utca.
   
Budapest, Ráday utca, április 6-9.

Jazztavasz, tánc és matematika (Oldaltörés)


Háromnapos dzsesszfeszt
Jazztavasz 2006

Elsa Valle, a vérbeli kubai
ritmusok sztárja
Egymást érik újabban minálunk a monstre jazz-koncertek. A fesztiválkorszak a műfajt sem hagyja érintetlenül.  Ilyenkor ugyan vegyes a kínálat, de pont ezért, talán ezek a fesztiválok a jazz műfaj legjobb közönségtoborzó eseményei! Lássuk, mit kínál a Jazztavasz!
 
A hagyományosabb megszólalási formákat előnyben részesítőknek a Szakcsi Lakatos Róbert Triót. Vendégeik lesznek a Miles Davis késői együttesét is megjárt tenorszaxofonos, Rick Margitza, és a kimagaslóan tehetséges, montreux-i fesztiválgyőztes énekesnő, Szőke Nikoletta.

A keleti zenekultúrák, a balkáni népzene, a közel- és közép-keleti, illetve ázsiai zenék mélyét is értő, s azokat feltárni képes Tin-Tin Quintet produkcióját Nandkishor Muley, indiai egyik legismertebb szanturjátékosa (a szantur a cimbalomhoz hasonló délázsiai hangszer) és énekese erősíti.

A latin jazz szerelmeseit vérbeli kubai ritmusokkal várja Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate: Winand Gábor (szaxofon, fuvola, ének), Bacsó Kristóf (szaxofon), Fekete István (trombita), Babos Gyula (gitár), valamint három fenomenális kubai muzsikus, Omar Rodriguez Calvo (bőgő), Armando Vidal (ütőhangszer) és a világhírű zongorista, Ramon Valle.

Percussion Project, vagyis Horváth Kornél, Stoyan Yankoulov (Bulgária) és Carlo Rizzo (Olaszország), amely 2005-ben nagysikerű koncertet adott hazánkban. Horváth Kornél az egyik legismertebb hazai ütőhangszeres, Szoyan Yankoulov játszott többek közt Bobby McFerrin, Okay Temiz és Theodosii Spassov produkcióiban. A velencei születésű Rizzo eleinte szobrász és festő volt, majd 1979-ben Szicíliában felfedezte a helyi csörgődobot, és elsajátította a hangszer népi repertoárját. A trió vendége Lantos Zoltán hegedűs és Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth-díjas zongoraművész lesz.

Budapest, Művészetek Palotája, április 7-10.

Színház

Látványnak nem halvány
Carmen és Fantastic Show válogatás

Vadim Jelizarov Táncszínház
Sodró lendület
A sztepp ma már mindennel bátran összekeverhető. A látványos táncrevük színházi verziói pedig előszeretettel használják ezt a technikát és műfaji világot:  Vadim Jelizarov Táncszínház előadása  sodró lendületű és rendkívül professzionális.

Jeleneteikben szervesen ötvöződnek a klasszikus és modern balett, a néptánc és a sztepp, valamint a jazz és a társas tánc elemei. A társulat egy sport-tánccsoportból nőtt ki, tagjai korábban Ukrajna és Oroszország kiemelkedő sportolói voltak. Turnéztak Németországban, Svájcban, Belgiumban, Hollandiában, Norvégiában, Lengyelországban és Izraelben, szereplői voltak Cannes művészeti programjainak, és felléptek a híres berlini Friedrichsstadtpalace színpadán. Legfrissebb koreográfiáik olyan világirodalmi művekből és világklasszis zenei darabokból táplálkoznak, mint a Carmen, a Pygmalion, A párizsi Notre Dame és A szerelem története.

Az előadás első részében a Carmen története elevenedik meg táncban elbeszélve, G. Bizet és R. Scsedrin örökzöld klasszikus zenéjére. A színpadi show követi az eredeti történetet: középpontjában Carmen, valamint a két rivális férfi, Jose és Torero tragikus végű szerelmi háromszöge  áll. 

Erkel Színház, április 10-11. 19:00  

Tánc és matematika
Véletlen — tudományos ismeretterjesztő táncjáték

Véletlenek nincsenek?
© trafo.hu
Mi a véletlen? Tán nem is létezik? Tán ha elég okosak és gyorsak volnánk, ahogy lendül a kéz, ahogy perdül a kocka, ki tudnánk számítani, mielőtt leér, hogy melyik oldalát mutatja majd fölfelé? A véletlen csak tudatlanságunk mércéje? Vagy a véletlen létünk alapja, világunk szabadsága, a szél, mely az emberiség hajójának vitorláit dagasztja? Egy bölcs - vagy épp hogy részeges - kormányos? Nézünk a véletlenre agyból és gyomorból. Tán majd egymást látjuk.

Szabó Réka kortárs táncos, koreográfus, a tudomány és a művészet játékos párbeszédét viszi színre Mérő László és Vancsó Ödön matematikusok közreműködésével. A téma a világ egyik legnagyobb talánya: a véletlen. Az előadás belső logikája folyamatos kis fejtörő. Tudósok és művészek, bezárva önnön bolond világukba, egy napjainkat meghatározó fogalom körül fontoskodva. Véletlen? Szabó Réka előadóként dolgozott Emma Rice-szal, Milli Bitterlivel, Javier de Frutosszal, Rui Hortával, Hudi Lászlóval, Ladjánszki Mártával, Berger Gyulával és Magyar Évával. Koreográfusként több díjat nyert, darabjait számos európai fesztiválra meghívták.

Budapest, Trafó, április 12–13. 20:00


Bacchanália és iszlám kortárs művészet (Oldaltörés)


Kiállítás

Géniuszok és remekművek
Poussin bacchanáliája a Szépművészetiben
  

Poussin: Kis Bacchanália
Peintre-philosophe?
A budapesti Szépművészeti Múzeumban a Géniuszok és remekművek sorozat harmadik részeként megnyílt a Poussin: Bacchanália című kiállítás, amelynek a középpontjában a francia mester Kis Bacchanália című alkotása áll.

Nicolas Poussin a 17. századi klasszicizáló barokk legnagyobb festője a festészetről mindent tudni akaró, témáihoz intellektuálisan közelítő "peintre-philosophe" (filozófus festő), a leonardói hagyományok folytatója.

A Louvre remekműve köré épülő kiállítás anyagát Szigeti Ágnes és Németh István a Szépművészeti Múzeum saját anyagából válogatta Kis Bacchanáliával rokonítható francia, olasz és németalföldi műalkotásokból. A látogató a festmények mellett az ízlésesen elrendezett feliratokon a mitológiai, bibliai alakok leírását is megtalálja. Bacchus (a görög mitológiában Dionüszosz) Jupiter és Szemelé gyermeke, akit nem az anyja, hanem a főisten hordott ki és nem a hasában, hanem a combjában, Szemelé ugyanis porrá égett, amikor arra kérte Jupitert, hogy teljes valójában mutassa meg magát. Jupiter Bacchust születése után a nysai nimfák gondjaira bízta. Poussin festményén az egyik nimfa teljesen részeg, de szinte mindenki iszik, a kis Bacchust például két szatír itatja aranytálból, s a gyermek mohón issza a szőlőfürt levét. A festmény egyébként 1985-ben A Francia Festészet Klasszikus Százada című kiállítás részeként már járt a Szépművészeti Múzeumban, ezúttal azonban - a nimfákkal és a szatírokkal együtt - főszereplőként érkezett Budapestre.

Budapest, Szépművészeti Múzeum, március 31-től

A jordán királyi háztól
Fátyol nélkül - Iszlám kortárs festőművészet

Az iszlám világ kapcsán a televíziók az utóbbi időben a háborúk, a bombarobbanások és egyfajta kelet-nyugati "civilizációs szembenállás" képeit juttatták el hozzánk. Ám most Olaszország után Magyarországon mutatkozik be 22 iszlám ország 51 kortárs festőművésznőjének 74 válogatott alkotása a Fátyol nélkül című tárlat keretében. Ezek a figyelmünkre érdemes alkotók hazájukban kezdtek, majd külföldön - Franciaországban, az Egyesült Államokban, s volt, aki Picasso mellett - tanulva vitt sajátos szín- és formavilágot az iszlám kultúrába. A tárlaton szereplő alkotók olyan képeket alkottak, amelyeknek csodájára jár az egész világ, mert ezek a művésznők üzeneteket küldenek a civilizációk átjárhatóságáról.

A hetvennégy, többségében nagy méretű festmény és rézkarc az európai, valamint tengerentúli modern iskolák, stílusirányzatok jegyeit is visszatükrözve kínál egyedi élményt a nézőknek. A kollekciót a Jordán Nemzeti Szépművészeti Galéria állandó gyűjteményéből válogatták.

Keszthely, Helikon Kastélymúzeum, április 3 - május 7.

Koncert: George Duke és AlasNoAxis (Oldaltörés)


A hvg.hu előrejelzése!
Georg Duke a Budapest Jazz Orchestrával
játszik

George Duke
Nagyágyú a zongora mögött
George Duke amerikai zongorista és énekes a legprofibb magyar big banddel, a tavaly ősz óta Elek István és Schreck Ferenc vezetésével működő Budapest Jazz Orchestra-val lép fel. A koncerten Duke saját témái mellett a Budapest Jazz Orchestra repertoárjából kiválasztott darabok is felcsendülnek.

George Duke 1946-ban, Kaliforniában született. Mindössze 4 éves volt, amikor édesanyja elvitte egy Duke Ellington koncertre, a kisfiú ekkor határozta el, hogy ő is zongorista lesz. 1966-ban már önálló jazztriójával szerepelt, három évvel később pedig elfogadta Frank Zappa invitálását és csatlakozott a gitáros Mothers of Invention együtteséhez. Pályája 1978-ban lendült fel, amikor funky jellegű „Reach For It” lemeze behatolt az albumlista felsőbb régióiba is. Muzsikusi karrierjével párhuzamosan az 1970-es évek vége óta zenei rendezőként, producerként is nagy sikerrel dolgozik a stúdiókban. Első felfedezettje a brazil harsonás Raoul de Souza volt, őt követte többek között Jeffrey Osborne, Deniece Williams, Melissa Manchester, Barry Manilow, Smokey Robinson, Phil Perry, The Pointer Sisters, a Take 6, Chante Moore, Gladys Knight, Anita Baker és Natalie Cole.

Budapesti Kongresszusi Központ, április 24. 19:30

Egy hős Dél-Afrikából
Hugh Masekela 
 
A dél-afrikai populáris zenéről nem sokat tudunk, pedig az ottani jazznek például igen nagy szerepe volt az apartheiddel szembeni ellenállásban.  Hugh Masekela igazi hős; fontos hát, hogy itt, Budapesten is láthatjuk-hallhatjuk!

Koncertjén az érdeklődők néhány igen tehetséges európai zenészt is meghallgathatnak. Fellép Soweto Kinch (altszaxofon), a Jazz Jamaica Allstarts tagja, a Montreux-i Jazz Fesztivál „White Saxophone“ díjának nyertese és Yaron Herman, az izraeli származású, Párizsban elő fiatal zongorista.

Hugh Masekela élettörténetét és zenei karrierjét jelentősen befolyásolták kényszerű száműzetései. Először 1960-ban menekült szülőhazájából Londonba, ahol Yehudi Menuhin segítségével bekerült a híres Guildhall School of Music-ba. Később New York-ba ment, ahol fő patrónusai Harry Belafonte, Dizzy Gillespie és Louis Armstrong voltak. A ‘70-es években már világhírű zenész volt. 1973-ban költözött vissza Afrikába, de 1985-ben - amikor barátait lemészárolták - még egyszer el kellett hagynia otthonát. Ismét Londonba költözött, s Paul Simon, Black Mambazo és Miriam Makeba társaságában részt vett a „Graceland“ turnén. Nelson Mandela kiszabadulásakor tért vissza Dél-Afrikába, és azóta is ott dolgozik.
 
Teátrum, április 5. 20:00

Jazz-fenomének
AlasNoAxis-koncert

JIm Black, a banda atyja
és dobosa.
Nem olyan vicces
© trafo.hu
A végére még mindig jazz: az AlasNoAxis (USA) fellépése a Trafóban indult, a new york-i jazz színtér legkreatívabb, meghatározó szereplőit bemutató koncertsorozat következő állomása.


A 2000-ben alakult zenekar európai turnéja lezárásaként legújabb lemeze, a Dogs of Great Indifference anyagával mutatkozik be a hazai jazz-rajongók előtt.

Az AlasNoAxis alapítója, Jim Black nemcsak dobosként, hanem zeneszerzőként is egy sajátos, csak rá jellemző színt képvisel, amely különösen gazdag érzelmi-dinamikai-stilisztikai spektrumot fog át.


A zenekar által megidézett hangfolyam alapvetően Jim Black gyönyörű, nagy ívű dallamaiból építkezik, egyszer finom, máskor zajosabb körítéssel, de sosem lankadó intenzitással, megdöbbentő dinamikai megoldásokkal.


Trafó, április 8. 20:00

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?

Sokan csalást kiáltottak, miután az 5, 6, 7, 8, 9 és 10-es számokat húzták a dél-afrikai lottón

Sokan csalást kiáltottak, miután az 5, 6, 7, 8, 9 és 10-es számokat húzták a dél-afrikai lottón