szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósítása során 31,14 milliárd forintos európai uniós és hazai forráshoz juthat Pécs. Szerződést írt alá Bozóki András kulturális és Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter Pécs polgármesterével.

A kormány és Pécs között létrejött megállapodásban a magyar kormány most azt vállalja, hogy legfeljebb egymilliárd forint határig egy úgynevezett előkészítési támogatást nyújtanak Pécsnek. Ez az összeg abban segít, hogy a város minél sikeresebben tervezhesse meg a kulcsprojektjeit - mondta Bozóki András az ünnepélyes aláírás előtt. 
   
Toller László, Pécs polgármestere elmondta, hogy a kulcsprojektek sorában a keleti városrész rehabilitációja szerepel az élen, amely magában foglalja a Zsolnay-Balokány kulturális és turisztikai negyed kialakítását, egy zenei és konferenciaközpont építését, valamint a Dél Dunántúli Tudásközpont nevet viselő információs központ és integrált könyvtár létrehozását.
   
Kulcsprojektnek számít továbbá az úgynevezett Nagy Kiállítótér felépítése, valamint a pécsi közterek és parkok felújítása. A Nagy Kiállítótér létrehozása az egykori pécsi Vármegyeháza nagy barokk épülettömbjének felújítását jelenti, ahol később helyet kaphat a Modern Magyar Képtár nevű gyűjtemény.
   
Bozóki András kifejtette: hazai és európai uniós forrásokból összesen 31,14 milliárd forinthoz juthat a város 2007 és 2009 között, amelyből a kormány támogatása 1,5 milliárd forint lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Pécs lesz a Kulturális Főváros

Pécset javasolja 2010-re Európa kulturális fővárosának a kormány - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter a szerdai kormányülés után. 2010-ben Magyarország és Németország egy-egy városa közösen viseli a címet egy éven keresztül.

Nem fogadta el a budakalászi polgármester a búzavirágozó jegyző lemondását

Nem fogadta el a budakalászi polgármester a búzavirágozó jegyző lemondását

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe