szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Collodi Pinocchiója 125 éves. 200 nyelvre fordították le és 35 millió példányt vásároltak meg belőle szerte a világon. A fabábú történetéből készítettek filmet, rajzfilmet, színdarabot, musicalt. Minthogy azonban írója bevallottan antiklerikális volt, a műben említés sem történik egyházról, templomokról, papokról.

Roberto Benigni Pinocchióként.
Más olvasat
Most viszont húsvét előtt Genova Szent Ágoston templomában szerepel a faemberke az egyházmegye támogatásával. A Menj, menj, Pinocchio! című darabot Tonino Conte rendezte Giacomo Biffi bíborosnak egyik esszéje alapján, amely a mesét keresztény alapállásból értelmezi, és Pinocchio vándorlásait egyfajta keresztútnak láttatja – írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A darabban Pinocchio egy kicsit Ádámra emlékeztet, egy kicsit Jézusra, egy kicsit Mózesre és Jónásra, az engedetlen prófétára, akit Isten büntetésből a cet gyomrába küldött. Ugyanakkor az "egyház" szó nem hangzik el a szövegben.

A templomban a közönséget egy hosszú asztalnál megvendégelik egy-egy pohár vörösborral, régi keresztény szokást elevenítve fel ezzel. A Pinocchio vándorlásairól szóló 14 jelenetet harmonikaszó kíséri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Sanghajban megcenzúrázták a Rolling Stonest

A Rolling Stones a világ legnépesebb országának legnagyobb városában, Sanghajban játszik szombaton. Egy nyolcezres csarnokban lépnek fel, de a jegyek egyelőre még nem fogytak el. Közben a hatóságok néhány Stones-dalszöveget nemkívánatosnak minősítettek.

Szellem

Kiteljesedett jóslatok

"Mára értük be Stanislaw Lemet" - állítja Kampis György, az ELTE tudománytörténeti és -filozófiai tanszékének vezetője, aki szerint a múlt héten 85 évesen elhunyt lengyel sci-fi-klasszikus elsősorban nem a regényeiben megfogalmazott, mára (részben) valósággá lett technológiai ötletroham miatt lett a tudománytörténet által is megkerülhetetlen jóssá.

MTI Kult

7,1 milliárd egy brit festményért

Kereken 36 millió dollárért - mintegy 7,1 milliárd forintnak megfelelő összegért - kelt el William Turner brit festő képe a Christies's aukciós ház csütörtökön New Yorkban tartott árverésén.

Gramofon

Bilincselő nosztalgia

Snétberger Ferenc évente kétszer, jól kiszámítható időközönként hazajár Berlinből, hogy a budapesti közönségnek hintsen egy kis gitármuzsikát. Aki már látta-hallotta koncertjeit, nagyjából tudja, mire számíthat. Kritikusunk mégis megpróbált újdonságot keresni a virtuóz művész játékában.

Gramofon

Példás műsor muzsikusi vétkekkel

Nem hiszem, hogy a Zeneakadémia zsúfolt nézőterén akadt ember, aki ne ismerte volna a Bázeli Kamarazenekar karmestere, Christopher Hogwood nevét. A többség bizonyára a 17-18. századi zenék avatott tolmácsolóját látta benne, azonban a hatvanöt éves brit dirigens messze maga mögött hagyta azt a zenetörténeti korszakot, aminek világhírét köszönheti.

László Éva Lilla Karrier

Novák Péter a karrierépítésről

Építsük, avagy ne építsük karrierünket? Hagyjuk, hogy sodorjon az ár, és élvezzünk ki minden pillanatot, vagy tudatosan tervezzük meg, hogy mit fogunk csinálni a következő években, bízva szerencsecsillagunkban, és abban, hogy épp mi leszünk jó időben, jó helyen? „Nem szabad semmiről sem lemaradni, de muszáj valamiféle origo-közeli állapotban maradnunk ahhoz, hogy rendben legyenek a dolgok” – vallja Novák Péter énekes, színész, a Kimnowak zenekar frontembere, a Megasztár legújabb zsűritagja.

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe