szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kultúrtörténeti eseményre került sor szombaton este Sanghajban; első ízben lépett fel Kínában minden idők legnagyobb rock and roll-zenekara, a Rolling Stones.

A Stones ezúttal viszonylag szűk közönség, mindössze 8 ezer néző előtt lépett fel Kína gazdasági metropoliszának nagyszínházában. Az érdeklődés azonban ennél sokkal nagyobb volt, erre utal, hogy a koncert előtt a fekete piacon már 4000 jüanért (yuan), azaz mintegy 500 dollárért árusítottak jegyeket. Ennek ellenére a publikum többsége inkább a Sanghajban élő nyugatiak közül kerültek ki, a hazaiakat nem annyira a rajongás, mint inkább a kíváncsiság, vagy a zenekar hírneve vonzotta a Stones bulijára.

Mick Jagger a színpadra hívta a kínai rock-zene egyik legendás egyéniségét, Cuj Csiant (Cui Jian), aki az 1989-es Tienanmen-téri tüntetések "himnuszát" írta, hogy együtt énekeljék el a Wild Horses című dalt.
   
A Rolling Stones programja hasonló volt ahhoz, mint amit az A Bigger Bang turné legtöbb állomásán előadnak, de ezúttal némi cenzúrával is szembe kellett nézniük. A kínai kulturális minisztérium ugyanis nem engedélyezte a Brown Sugar, a Honky Tonk Woman, a Beast of Burden és a Let's Spend The Night Together előadását, mert túlságosan szexuális töltésűnek találták. Ezzel
szemben nem volt kifogásuk a Sympathy For The Devil vagy a Midnight Rambler ellen, ez utóbbi a 60-as évek hirhedt sorozatgyilkosáról, a "bostoni fojtogatóról" szól. A legnagyobb sikert ugyancsak három klasszikussal, a Satisfactionnel, a Jumpin' Jack Flash-sel és a Paint It Black-kel aratták.
   
Kína csak az elmúlt néhány évben nyitotta ki kapuit a nyugati pop-rock sztárok előtt, korábban többek között Elton John, Norah Jones és a Deep Purple léphetett fel az ázsiai óriásországban.  A Stones 2003-ban már tervezett néhány koncertet itt, de akkor az atípusos tüdőgyulladás-járvány (SARS) miatt lefújták a fellépéseket. A mostani sanghaji koncertet viszont felvette és a közeli napokban be is mutatja a kínai állami televízió.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Kult

Kínában játszik a Rolling Stones

A Rolling Stones együttes áprilisban - első ízben - Kínában koncertezik. Ez idáig egyetlen turnéjukon sem sikerült; a hatóságok egy ízben "közlekedési nehézségekre" hivatkozva nem járultak hozzá, hogy a Kövek Kínába is elguruljanak.

A WAN2 megmondja

A Rolling Stones hét főbűne

Szinte hihetetlen, de a Rolling Stones új lemezzel (A Bigger Bang) és turnéval tér vissza. Persze valójában el sem tűnt. A rockzene története összenőtt a nevükkel. Aki utálja őket, az is tőlük idéz. A WAN2 most "bűneiket" veszi lajstromba. És közben felidézi a Stones-legendáriumot. Valamint néhány Stones-dalt, amelyet kötelező bepakolnod a túlélőkészletedbe. Start Me Up!

MTI Kult

Sanghajban megcenzúrázták a Rolling Stonest

A Rolling Stones a világ legnépesebb országának legnagyobb városában, Sanghajban játszik szombaton. Egy nyolcezres csarnokban lépnek fel, de a jegyek egyelőre még nem fogytak el. Közben a hatóságok néhány Stones-dalszöveget nemkívánatosnak minősítettek.

MTI/hvg.hu Kult

A Stones megnevezte európai turnéállomásait

A Rolling Stones május 27-én Barcelonában kezdi tervezett európai turnéját - jelentette be Londonban az együttes, amely a jelek szerint nem jön Budapestre. Bejelentették, februárban a Stones játszik a profi amerikaifutball-liga döntője, a Super Bowl szünetében.

hvg.hu Kult

Tárgyalások folynak a Stones budapesti koncertjéről

Felröppent sajtóhírek szerint jövő nyáron Budapestet is érinti a Rolling Stones turnéja. A zenekar több környékbeli városban is tervez koncertet, első ízben például Belgrádban is fellépnek majd, ám a hivatalos koncertműsorban egyelőre nem olvasható Budapest neve.

MTI Kult

A Stonesé az amerikai jegyeladási rekord

A Rolling Stones 2005-ben indult amerikai turnéjával saját, 11 évvel ezelőtti rekordját döntötte meg. Az 1994-es Voodoo Lounge-turné amerikai sorozata 121 milliót hozott, most 162 millióért keltek el a jegyek.

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Az év könyves sikere Amerikában az Obama-memoár

Az év könyves sikere Amerikában az Obama-memoár

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról