szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azt javasolja az Európa kulturális fővárosa címért benyújtott pályázatok értékelésére megalakult uniós bírálóbizottság, hogy 2010-ben az Európa kulturális fővárosa címet Essen, Pécs és Isztambul kapja.

Brüsszelben kedden ismertetett jelentésében a bizottság kiemelte, hogy Pécs elsősorban a balkáni országokkal fenntartott kulturális kötődések fejlesztésére helyezte a hangsúlyt, továbbá noha Magyarország csak egy várost nevezett meg a cím elnyerésére, Pécs a jelölést nem kevesebb, mint 9 város részvételével zajló verseny eredményeképpen kapta.
   
Tarrósy István, a Pécs2010 Menedzsment Központ igazgatója a döntést üdvözölve az MTI-nek elmondta, a felkészülés - amely már tavaly elkezdődött - a keddi bejelentést követően töretlenül folytatódik tovább, és remélhetőleg már jövőre megindulhatnak a magyar és nemzetközi projektek is.
   
Jelezte, mind a négy másik pályázóval jó kapcsolatokat ápoltak a pályázati szakaszban, a nyertesekkel már vannak közös elképzeléseik. Pécs pályázatában mind a német identitás, mind a balkáni-török vonal megjelenik - emelte ki.
   
Emlékeztetett arra is , hogy Pécs a múlt héten írt alá szerződést a kormánnyal, amelynek értelmében a város összesen 31,14 milliárd forintos európai uniós és hazai forráshoz juthat.
   
A 2010-es európai fővárosokról a végső döntést az Európai Unió tagországainak kulturális minisztereiből álló tanács hozza meg ősszel - ez mindazonáltal Pécs esetében már aligha lesz több formalitásnál, a bizottsági ajánlás ellenjegyzésénél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Pécs-kormány szerződés a kulturális fővárosi projektre

Az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósítása során 31,14 milliárd forintos európai uniós és hazai forráshoz juthat Pécs. Szerződést írt alá Bozóki András kulturális és Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter Pécs polgármesterével.

Közel ötmilliárd forintba került a kiskunhalasi Covid-kórház, egy Mészáros-cég volt az egyik építő

Közel ötmilliárd forintba került a kiskunhalasi Covid-kórház, egy Mészáros-cég volt az egyik építő

Észak-Macedónia miniszterelnöke legális füvezéssel hozna turistákat

Észak-Macedónia miniszterelnöke legális füvezéssel hozna turistákat

Öt éven belül 10 000 műholdat lőne fel Kína

Öt éven belül 10 000 műholdat lőne fel Kína