szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai Global Language Monitor (GLM) adatai szerint 2006 áprilisában az angol nyelv szókészlete 988 968 szót számlált. Hamarosan megszületik az angol nyelv milliomodik szava.

Figyelembe véve azt a sebességet, amellyel az angol nyelv gyarapodik, nyárra megszülethet a milliomodik szó - olvasható a Lenta című orosz hírportálon.
   
A GLM számításai egyrészt az angol nyelv általánosan használt értelmező szótáraira épülnek, olyanokra, mint az Oxford English Dictionary, vagy a Merriam-Webster's kiadvány. Az utóbbi például több, mint 450 ezer szócikket tartalmaz.
   
Másrészt a GLM az újonnan képződő szavakat és kifejezéseket egy speciális képlet, algoritmus (Predictive Quantities Indicator) segítségével veszi számításba. Ezt a képletet a kutatók az írott és elektronikus sajtó, legújabb kiadványok és az internetes blogok elemzésére alkalmazzák.
   
Sokan kritizálják a GLM módszerét, amelyet mindenevőnek neveznek, hiszen egyaránt figyelembe veszi a szlenget és az elavult, rég nem használatos kifejezéseket. A statisztikában szereplő szavak és kifejezések ötöde az angol nyelv "hibrid", Kínában és Japánban beszélt változatából, az úgynevezett Chinglish- és a Japlish-ból származik. A GLM számításba vette egyebek között Bush amerikai elnök által kreált kifejezéseket is.
   
A klasszikus értelmező szótárak sokkal szigorúbban szelektálnak. Az Oxford English Dictionary "mindössze" 300 ezer alapszót és további 615 ezer szóalakot tartalmaz.
   
William Shakespeare 24.000 szóval dolgozott, amelyekből 1700-at ő kreált. Egy mai művelt, angol anyanyelvű egyén szókincse 24-30 ezer szóból áll, ám bárki jól elboldogulhat alig  háromezer szóval és kifejezéssel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felismerhetetlen kép alapján bírságoltak 300 ezer forintra egy autóst

Felismerhetetlen kép alapján bírságoltak 300 ezer forintra egy autóst

60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik

60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban