szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtökön nyitja meg kapuit a Budapest Kongresszusi Központban; idén Spanyolország és Jorge Semprún a díszvendég.

A spanyol nyelvnek, kultúrának szentelt könyves eseményt Sólyom László köztársasági elnök nyitja meg. A megnyitó napján pódiumbeszélgetést rendeznek Jorge Semprúnnel, akinek Demszky Gábor főpolgármester átnyújtja a díszvendégnek járó Budapest Nagydíjat.
   
Az Európa Könyvkiadó a 82 éves spanyol író két könyvét is megjelenteti: újra kiadják A nagy utazást, és napvilágot lát a Húsz év, egy nap című könyve, amely 2003-ban elnyerte a Spanyolországban publikált legjobb regény díját.
    
Budapestre érkezik a kirgiz Csingiz Ajtmatov is, továbbá 17 ország neves szerzői, többi között holland, brit, ír, portugál, szlovák, osztrák, finn és japán írókat.
   
Varsó és Prága után Budapesten is bemutatkozik a Berliner Zimmer, a Lipcsei Könyvvásár kiemelkedő eseménye: a német standon, irodalmi szalon keretében berlini kötődésű szerzők olvasnak fel friss műveikből.
   
A kontinens legtehetségesebb ifjú prózaíróinak közös bemutatkozását, az Európai Elsőkötetesek Fesztiválját hetedik alkalommal rendezik meg. A több mint 250 program között idén is ismertetik az olvasási, könyvvásárlási szokásokat felmérő legújabb kutatások eredményeit, ezenkívül konferenciát tartanak a könyvpiac alakulásáról és vitát rendeznek a minőségi könyvek készítéséről. Átadják az Év kiadója és az Év kereskedője címet, továbbá az Aranyalma-díjat a gyermekkönyvek népszerűsítéséért kiemelkedőt nyújtó alkotónak; a látogatók szavazhatnak a Szép Magyar Könyv verseny közönségdíjára.
   
A Budapest Kongresszusi Központban és körülötte 1600 négyzetméternyi alapterületű standokon 550 könyves műhely mutatja be köteteit.    

A Magyar Fotográfusok Házában például Balla Demeter íróportréit mutatják be, a Petőfi Irodalmi Múzeumban a spanyol könyv történetéről nyílik tárlat.
   
A könyves seregszemle zárónapján, április 23-án a Móra Kiadó ünnepi megemlékezést tart a három éve elhunyt Janikovszky Éva 80. születésnapja alkalmából, bejelentik a Janikovszky Éva-díj megalapítását; és idén is megrendezik a kerek születésnapjukat ünneplő jeles magyar írók Születésnapi Irodalmi Szalonját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Könyvfesztivál: a nagy kipakolás

A magyar könyvpiac 53 milliárdos tavalyi összforgalmáról szóló, sokat idézett adat valóban lenyűgöző. Még akkor is nagy eredmény ez, ha az árbevétel legalább 40 százaléka a terjesztésé, s maga a kiadói ipar a fennmaradóból működik. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ennek ellenére inkább presztízsrendezvény, mint az eladás terepe. Ön mennyit költ olvasásra, könyvvásárlásra?

MTI Kult

Jorge Semprún lesz a könyvfesztivál díszvendége

Az Európa Könyvkiadó felvállalja, hogy a korábbi franciás helyett meghonosítsa Jorge Semprún nevének hivatalos, spanyolos írásmódját; a világhírű spanyol író az idei, XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz - tájékoztatott a könyves műhely.

Kult

Fesztivál zűrzavar idején

A XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál (április 22-25.) meghívottja Németország, s az egyik díszvendég Günter Grass. Egy sikerágazat önmagát ünnepli. Közben májustól egy teljesen új kontextusban kellene megmutatnia magát a magyar irodalomnak. Menni fog?

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

A kis könyv

Közeledik 2006 márciusa, amikor a bolognai gyerekkönyvvásáron Magyarország kiemelt vendég lesz. Úgy gondoltuk, érdemes közelképet adni a magyar könyv nemzetközi reprezentációjáról.

MTI Kult

Elsőkönyvesektől Coelhóig: ajánlatok a könyvfesztiválra

Spiró György Fogság című regénye, Paulo Coelho, a világ jelenleg legolvasottabb írójának új műve, valamint Oroszország, mint díszvendég lehetnek a csütörtökön kezdődő XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szenzációi.

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan