szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ázsiai filmek "divatja" után a kelet-európai film az idén visszatér a cannes-i filmfesztiválra. Az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű szekcióba beválogatták Pálfi György Taxidermia című filmjét, a Cinéfondation kategóriában pedig Kocsis Ágnes A vírus című kisfilmje kerül bemutatásra.

Az 59. cannes-i filmfesztivál május 17-én Ron Howard Da Vinci-kód című filmjének premierjével nyit, amelyet versenyen kívül vetítenek a Croisette-n. A május 28-i díjkiosztót követően Tony Gatlif Transylvania című filmjével zárul a világ egyik legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja. A Gadjo Dilo, a Latcho
Drom és a Vengo című cigánytémájú alkotások rendezőjének legújabb
filmjében az egyik főszerepet Palya Bea énekesnő alakítja.
   
A több mint 1500 benevezett filmből 30 ország 55 alkotását (48 világpremier) válogatta ki a fesztivál, közülük az európai művek dominálnak a 19 filmet bemutató hivatalos versenyprogramban.
   
Idén néhány elismert európai rendező - a spanyol Pedro Almodóvar (Volver), az olasz Nanni Moretti (A kajmán), a brit Ken Loach (The Wind That Shakes The Barley) és a finn Aki Kaurismaki (Laitakaupungin Valot - A külváros fényei) - mellett elsősorban új alkotókat fedezhet fel magának Cannes közönsége. Köztük az amerikai Sophia Coppolát (Marie-Antoinette), a mexikói Guillermo Del Torót (El Labirentino del Fauno - Pán labirintusa), az amerikai Richard Kellyt (Southland Tales) és a francia Xavier Giannolit (Quand j'étais chanteur - Amikor énekes voltam). Ez utóbbi fiatal rendező alkotásában Gérard Depardieu hosszú idő után újra művészfilmben látható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

A magyar film megint szép lesz

Az idei szemle kétségkívül a fiatal filmesek ünnepe volt. Nem csak azért, mert a játékfilmes díjak zömét az új generáció söpörhette be, hanem azért is, mert a 21 versenyfilm mintegy harmada elsőfilmes rendező munkája. Ha az eltérő ízlés és gondolkodásmód miatt nem is, a mennyiség és minőség okán mindenképpen igaz a kijelentés: van magyar filmes újhullám.