szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Év kiadója címet idén a Magvető érdemelte ki, az Év kereskedője pedig a Libri lett; a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elismeréseit a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján, vasárnap adták át.

A legrangosabb magyar könyvszakmai díjakat az MKKE tagjainak titkos szavazása alapján ítélték oda.
   
Ugyancsak vasárnap hirdették ki a Budapest Hegyvidék XII. kerületi Önkormányzat által odaítélt Budai-díjat, amelyet könyv kategóriában Kovács Attila Zoltán A nevető Erdély (Kráter Műhely Egyesület) című munkája, hangoskönyv kategóriában a Kossuth Kiadó Ady Endre, József Attila és Radnóti Miklós válogatott versei című kiadványa nyert el.
   
Az Animus Kiadó által alapított Aranyalma-díjat - amelyet az kapja, aki az előző évben a legtöbbet tett az olvasó gyermekért - Rigó Béla költőnek, a Kincskereső című gyerekirodalmi lap főszerkesztőjének ítélték oda.
   
A Gyermekkönyvek Nemzetközi Szervezete (IBBY) magyar tagozata az Év gyermekkönyve díjjal lírai kategóriában Kántor Péter Kétszáz lépcső föl és le című könyvét jutalmazta, prózában Sheer Katalin Nefelé című kötetét díjazták. Az Év gyermekkönyv-illusztrátora Kalmár István, fordítója pedig Kertész Judit lett. Az életműdíjjal Bálint Ágnes munkásságát ismerték el.
   
   
A könyvfesztivál díszvendége idén a kortárs spanyol irodalom és könyvkiadás volt. A fesztivál nagydíját, a Budapest Nagydíjat a világhírű spanyol író, Jorge Semprún vehette át, a másik kiemelt vendégnek, Csingiz Ajtmatov kirgiz írónak a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést nyújtotta át Sólyom László köztársasági elnök a fesztivál megnyitóján.
   
A könyvfesztiválra 23 országból érkeztek íróvendégek, a legnagyobb számban Németországból. A Berliner Zimmer program keretében 13 berlini kötődésű alkotó mutatkozott be a német stand irodalmi kávéházában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Könyvfesztivál csütörtöktől

A XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtökön nyitja meg kapuit a Budapest Kongresszusi Központban; idén Spanyolország és Jorge Semprún a díszvendég.

MTI Kult

Jorge Semprún lesz a könyvfesztivál díszvendége

Az Európa Könyvkiadó felvállalja, hogy a korábbi franciás helyett meghonosítsa Jorge Semprún nevének hivatalos, spanyolos írásmódját; a világhírű spanyol író az idei, XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz - tájékoztatott a könyves műhely.

hvg.hu Kult

Milyen volt a tavalyi könyvpiac?

A Nagy Könyv évében ugyan jó mérleggel zártak, mégis stagnáló piacot, „beállt“ viszonyokat várnak 2006-ban a könyvpiac szereplői. Az elmúlt 15 év sikertörténete, a magyar könyvpiaci konjunktúra megtorpan? Vagy – más olvasatban – csak elérte lehetőségei jelenlegi maximumát? Miközben stabil az üzletmenet, számos kérdés megválaszolatlan marad, például az is, miből éljen az író, a fordító? A hvg.hu visszatekint a könyvpiac tavalyi évére.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

A kis könyv

Közeledik 2006 márciusa, amikor a bolognai gyerekkönyvvásáron Magyarország kiemelt vendég lesz. Úgy gondoltuk, érdemes közelképet adni a magyar könyv nemzetközi reprezentációjáról.

Kult

Könyvfesztivál: a nagy kipakolás

A magyar könyvpiac 53 milliárdos tavalyi összforgalmáról szóló, sokat idézett adat valóban lenyűgöző. Még akkor is nagy eredmény ez, ha az árbevétel legalább 40 százaléka a terjesztésé, s maga a kiadói ipar a fennmaradóból működik. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ennek ellenére inkább presztízsrendezvény, mint az eladás terepe. Ön mennyit költ olvasásra, könyvvásárlásra?